időjárás 18°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Szijjártó Péter: A kormánynak kötelessége az idősekről való gondoskodás

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.03.16. 17:05 2022.03.25. 13:28
Szijjártó Péter: A kormánynak kötelessége az idősekről való gondoskodás

A kormány nemcsak feladatának, hanem kötelességének is tartja az idősekről való gondoskodást és a nyugdíjasok anyagi biztonságának elősegítését

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tiszafüreden. 

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a felújított Platán Idősek Otthonának átadóünnepségén arról számolt be, hogy az elmúlt tizenkét évben a kormányzati döntések szívében a család állt, amely azonban csakis a nagyszülőkkel lehet teljes. Aláhúzta, hogy az idősek védelmére a koronavírus-járvány alatt is kiemelt figyelmet fordítottak, ahogy azt is egyértelműnek tartották, hogy a tavalyi gazdasági rekordév eredményeiből nekik is részesülniük kell.

Ennek megfelelően visszaépítették a 13. havi nyugdíjat, valamint biztosítják a nyugdíjprémiumot és a nyugdíj-kiegészítést is.

Hozzátette: a kormány teljesítette a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzésére vonatkozó ígéretét, ez az elmúlt években 10 százalékkal nőtt. Az 1991 óta működő, 43 férőhelyes bentlakásos intézmény mintegy 122 millió forintos energetikai korszerűsítésére a fenntartó 105 millió forint állami támogatást nyert el.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a megújuló energiaforrások használatával a beruházó felelősségteljes gondolkodásról tett tanúbizonyságot, hiszen az energiaellátás biztonsága napjainkban kiemelt kérdés.

Mi nem állunk be abba a kórusba, amely a fűtés lecsavarásáról, a sötétben történő olvasásról vagy a kevesebb mosakodásról szól, hanem azt gondoljuk, hogy igenis meg kell teremteni józan észre épülő, racionális megoldásokkal Magyarország energiaellátásának biztonságát

 – fogalmazott. 

A miniszter végezetül arról beszélt, hogy bár az elmúlt tíz-tizenkét évben egymást érték a válságok, a biztonságnak talán soha nem volt még akkora jelentősége az életünkben, mint most, az ukrajnai háború kitörésével. Ezzel kapcsolatban pedig a kormány kötelességének nevezte, hogy megelőzze Magyarország belesodródását a háborúba, illetve azt, hogy hazánk lakosságának kelljen megfizetnie a konfliktus árát.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 10-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.