A szivárványkoalíció pártjai elvesztették hitelüket

Az ellenzék többször is bebizonyította, hogy teljességgel alkalmatlan erre a feladatra, egyikük sem hiteles. Megszűnt az erkölcs – mondta Kende Péter a napokban az ATV-ben. Nem a vállaltan baloldali ügyvéd az egyetlen, aki kegyetlen kritikát fogalmazott meg a bukott baloldali összefogással szemben. Vona Gábor szerint a DK szavazói Jakab Péterre tekintettek mini Feriként, míg Ceglédi Zoltán elemző a teljes ellenzéki értelmiséget bírálta.

2022. 04. 14. 5:50
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűk két héttel az országgyűlési választás után sokan még mindig a baloldali összefogás kudarcának okait keresik, illetve azt latolgatják, hogy a hat pártból álló szövetség mennyire életképes. Az elmúlt napokban több politikus, elemző, baloldalhoz köthető értelmiségi is komoly kritikát fogalmazott meg a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzékkel kapcsolatban. Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke, a Második Reformkor Alapítvány alapítója úgy látja, az összefogás nem tudta megmutatni kormányzóképességét a kampány alatt. Vona az InfoRádiónak adott interjújában azt is mondta: Gyurcsány Ferenc megítélése még mindig negatív, Márki-Zay kampánya kaotikus volt, a Jobbik szavazói pedig eltűntek.

– Jakab Péter akkor veszítette el a Jobbikot, amikor a DK előzenekara akart lenni. Lehet, hogy a parizeres akciók vagy a krumpliszsák rázogatása a parlamentben komoly tetszésindexet szerzett mondjuk a DK szavazói körében, és lehet, hogy a DK szavazói őrá tekintettek mini Feriként ebben a szituációban, de ez nem jelent szavazatot – fogalmazott Vona Gábor, aki úgy látja: Jakab volt a baloldal fenegyereke, akit a baloldali törzsbázis nagyon szeret, mert ő mondja meg a legkeményebben, de amikor szavazni kell, akkor nem rá szavaznak.

A baloldal végérvényes vereségéről beszélt Kende Péter, aki az ATV stúdiójában brutális kritikát fogalmazott meg az összefogással szemben. – Ez a vereség már 2018-ban is végérvényes volt, amikor harmadik alkalommal vesztett a baloldal. Nincs tovább. Ez az ellenzék többször is bebizonyította, hogy teljességgel alkalmatlan erre a feladatra, és ezt a következtetést köteles volna ő maga levonni, de nem fogja – fogalmazott a baloldali Kende, aki kijelentette: a hazai baloldal „baromira ellenszenves” számára. 

Ennél is nagyobb baj, hogy egyikük sem hiteles. Megszűnt az erkölcs, már nincsenek morális megfontolások

– hangsúlyozta Kende.

A főpolgármester a Telexnek adott interjúban fejtegette, ki a felelős a baloldali kudarcért.

– Az ég szerelmére, akkorát buktunk, mint az üveges tót. Tehát akinek ezek után nincs felelősségérzete az ellenzéki oldalon, aki nem tesz fel magának kérdéseket, vagy aki úgy érzi, hogy mindent jól csinált, az szerintem pszichopata – mondta Karácsony, aki elismerte, az az egység, amit kiírtak a plakátokra, nem jött létre politikai, tartalmi, bizalmi értelemben.

Ceglédi Zoltán politikai elemző azt írta: „Most, hogy az ellenzéki értelmiség és média, pláne a pártok elkezdtek szélsebesen leválni Márki-Zay Péterről, ki hülyének, ki fideszesnek titulálva őt, nem gondoljátok, drága belvárosi elit, hogy jöttök nekem egy bocsánatkéréssel?” Mint írta, elkerülhető lett volna „legalább a kétharmad”, ha nem őt lincselik folyamatosan, amikor Márki-Zay Péter miatt szól. – „Ti csináltátok, b…szki! Kétharmadot Orbánnak, megint!” – írta Ceglédi Zoltán.

Borítókép: Vona szerint a krumpliszsákos akciók nem hoztak szavazatokat (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.