Háborúpárti tüntetéssel hangol a baloldal a holnapi választásra

Az ukrán zászlókkal díszített színpad már várja a szónokokat a Szabad sajtó úton, később lezárják kampányukat Márki-Zay Péterék is.

Magyar Nemzet
2022. 04. 02. 14:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délután három órára az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez szervezett tüntetést Juhász Péter. Az 2018-as választások után megszűnő Együtt nevű párt egykori elnöke egy korábbi, általa használt sablon alapján létrehozott ugyanis egy Egymillióan a szabad Ukrajnáért nevű oldalt, amely hivatalosan a tüntetés szervezője (Juhász volt a gazdája a még 2014 előtt létrehozott Egymillióan a magyar sajtószabadságért oldalnak is). 

A tüntetés egyik jelszava a felháborodás (a másik kettő a szolidaritás, és maga az, hogy tüntetés), 

a résztvevők ugyanis Orbán Viktor általuk oroszbarátnak vélt politikája ellen is demonstrálnak majd. Ismert, az orosz–ukrán háború kitörése után a nemzeti kormány deklarálta, hogy szomszédos országként Magyarország célja nem lehet más, mint kimaradni a konfliktusból. A baloldal ezzel szemben már az első pillanatban elkezdte lebegtetni, hogy fegyverszállítással, és ha a NATO úgy dönt, akár katonákkal is Ukrajna segítségére sietne. 

Ambivalens módon, így azzal együtt, hogy saját meghatározásuk szerint a baloldali politikusok is békét akarnak, azzal, hogy Ukrajna nyílt, fegyveres támogatására szólítják fel a kormányt 

azt kockáztatják, hogy Magyarország is belesodródjon a háborúba. 

Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje tegnap már egészen odáig ment, hogy azt mondta: 

Ukrajna a mi háborúnkat vívja.

A kijelentésre 

Orbán Viktor miniszterelnök is reagált, aki szerint ez tévedés. – Ebben a háborúban mi semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk – vallja következetesen a témával kapcsolatosan a magyar kormányfő, aki azt is többször elmondta, hogy a baloldal hozzáállása miatt, aki békét akar Magyarországon, annak a holnapi választásokon a Fideszre kell szavaznia. 

A mai tüntetésen egyébként két ukrán felszólaló is lesz, őket egészíti ki Pintér Béla rendező, Ungváry Krisztián történész, valamint Törley Katalin tanár. Juhász Péter beszámolója szerint a színpad már szinte készen áll, az emelvényt pedig négy ukrán zászlóval is feldíszítették. 

Nem sokkal később, délután fél hattól Márki-Zay Péterék is megtartják kampányzáró gyűlésüket Budapesten, a Madách téren. A tüntetésről és a kampányeseményről a Magyar Nemzet is jelentkezik majd helyszíni beszámolóval és összefoglalóval. 

Borítókép: Ukrán zászlókkal feldíszített színpad várja a felszólalókat (Fotó: Juhász Péter, Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.