Mától kezdődnek az óvodai és általános iskolai beiratkozások

Tegnap mintegy egymillió diák számára ért véget a tavaszi szünet, mától pedig kezdődnek az óvodai és általános iskolai beiratkozások. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint szeptember 1-jétől várhatóan 92 ezer gyermek éri el az óvodáskort, míg a 2022/2023-as tanévben 88 ezer diák kezdheti meg általános iskolai tanulmányait.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 04. 20. 7:17
null
20220211 Csárdaszállás Fejlesztések Csárdaszálláson. Óvoda udvarának, játszóterének felújítása. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap Fotó: Bencsik Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óvodai beiratkozás – ami idén 92 ezer gyermeket érint – április 20. és május 20. között lesz. Minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie annak érdekében, hogy időben elkezdődhessen a közösségbe szoktatása és felkészítése a majdani iskolakezdésre. A felvételt a szülőnek, gondviselőnek kell kérelmeznie. A kötelező felvételt biztosító óvodák listája és a körzethatárok elérhetők az Oktatási Hivatal (OH) honlapján. 

Az adott településen a beiratkozás módjáról és pontos idejéről az óvoda, illetve az önkormányzat ad tájékoztatást. Ha családi körülményei, sajátos helyzete indokolja, a gyermek abban az évben, amelyben negyedik évét betölti, augusz­tus 31-ig felmenthető az óvodai foglalkozások alól. Az óvodakezdés halasztását április 15-ig lehetett kérelmezni a területileg illetékes járási hivatalnál. A bölcsődék szintén legkésőbb április 15-ig jelezhették az OH-nak, ha az óvodaköteles korba lépő gyermek további egy évig bölcsődei ellátásban vesz részt. Ebben az esetben, és ha a gyermek a kötelező óvodai nevelést a területileg illetékes pedagó­giai szakszolgálatnál korai fejlesztésben és gondozásban teljesíti, nincs szükség óvodai beiratkozásra. 

Minden gyermek, aki augusz­tus 31-ig betölti a hatodik életévét, tankötelessé válik. Ez idén várhatóan 88 ezer óvodást érint.  Azokat a tankötelessé vált és iskolaérett gyerekeket, akik ősszel, vagyis a 2022/2023-as tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat, április 21–22-én írathatják be szüleik a a lakóhelyük szerint illetékes, vagy a választott iskola első évfolyamára. Könnyebbség, hogy a KRÉTA rendszerben a szülők előzetesen rögzíthették gyermekeik adatait. Amennyiben a választott iskola igazgatója a felvételt elutasító döntést hoz, a szülő a gyermekét a döntés jogerőre emelkedését követő öt napon belül köteles beíratni a kötelező felvételt biztosító iskola első évfolyamára. A tankötelezettség halasztása kizárólag azok esetében lehetséges, akik számára az OH engedélyezte azt, hogy további egy nevelési évig óvodában maradjanak, vagy akik rendelkeznek az erre vonatkozó, a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleménnyel. Ha a gyermek óvoda- vagy tankötelezettségét Magyarország területén kívül teljesíti, azt be kell jelenteni az Oktatási Hivatalnak. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.