Skype-on keresztül magyarázza el a Jobbik főideológusa a párttagoknak, mi is az a Jobbik

Hello, mi vagyunk a Jobbik, ezek a Fidesz, ők meg a baloldal. Remekbe szabott, belső használatra készített kiselőadás került a Kontra szerkesztőségének birtokába, megmutatva, hogy nem is olyan egyszerű a köpönyegforgatók élete – olvasható a Kontra cikkében.

Forrás: Kontra2022. 04. 02. 9:05
null
Fotó: CTRLTi701
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden politikai erőnek fontos, hogy a szélesebb közvélemény számára egyértelmű identitással rendelkezzen

 – így vezette fel az utóbbi idők egyik legszórakoztatóbb, politikatudományi szempontból is különleges oktatóflmjét Brenner Koloman, a Jobbik főideológusa.

A régi „náci időkben” egész biztosan nem lett volna szükség egy ilyen videóra, hiszen teljesen egyértelmű volt az irány: „b...i négerek, mocskos zsidók, tetves cigányok”.

Ám az irányt váltott Jobbikban már közel sem ennyire egyértelmű a képlet. Így logikusnak tűnt, hogy valaki végre elmagyarázza a pártban ragadt „tarsolylemezes, copfos konteohívőknek”, „bőrdzsekis szkinhedeknek” és „kemény bicepszű verőembereknek”: miért éppen a korábban gyűlölt Gyurcsány Ferenc viszi bálba a párt elnökét, Jakab Pétert – olvasható a Kontra cikkében.

Tökéletes érzékkel az ELTE Germanisztikai Intézetének egykori igazgatóhelyettesét, Brenner Kolomant állították ki, aki cérnavékony hangjával ideális választásnak bizonyult arra, hogy tarkopasz embereknek tartson kiselőadást a néppártodosás rejtelmeiből.

Elnézve a felvételeket, Koloman nagyjából annyira érezhette komfortosan magát a ráosztott szerepben, mint részeg futballhuligán az Operaház első sorában.

Az viszont legalább a javára írható, hogy tökéletes átéléssel, színpadias mozdulatokkal és sok-sok kézlengetéssel hozta azt, amivel a pártvezetés megbízta – írja a Kontra.

Nagy szerencséje Koloman professzornak, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt nem élőben kellett magyarázkodnia az SZDSZ-t megszégyenítő köpönyegforgatás miatt, elég volt csupán bekapcsolnia a Skype-ot – hiszen így még véletlenül sem kellett szembesülnie a mezei párttagok felháborodásával.

A Kontrához eljuttatott felvételek ugyanis tavalyelőtt készültek, akkor, amikor Jakab Péter félkézzel már Gyurcsány Ferenc vállát masszírozta.

Koloman tanár úr nem sokat teketóriázott, és hatperces oktatófilmjében szinte azonnal feltette azt a kérdést, amit normális pártban soha nem szabadna:

Mi tehát a néppárti Jobbik identitása?

Ez körülbelül olyan, mintha Kövér László azt fejtegetné a Fidesz-szimpatizánsok előtt, hogy milyen politikát képvisel a kormánypárt, és mi különbözteti meg őket Gyurcsány Ferenctől és az ellenzéki összefogás tagjaitól.

Hiszen az identitás olyan, mint a luxusvilla: vagy van, vagy nincs. A jelek szerint az új Jobbiknak nincs, legalábbis erősen ez következik Koloman mester eszmefuttatásából.

Egy saját identitást mindenképpen kell hangsúlyoznunk: szemben állunk a fideszes kormánypárttal.

Magyarán a Jobbik hovatartozása mára egyenlő azzal, hogy Orbán takarodj, a kormány pedig mondjon le. Igaz, elnézve Jakab parlamenti és egyéb szerepléseit, ebben azért nagy meglepetés nincs. És ekkor felbukkant egy Power Pointban összedobott, mesteri táblázat, amely a Fidesz és a Jobbik identitását hasonlítja össze.

Forrás: Kontra
Fotó: Kontra

A házi készítésű összeállításból egészen fantasztikus dolgok derültek ki. 

A Fidesz politikája populista, és manipulatív. Ez azt jelenti, hogy uszítja az embereket, […] ezzel szemben mi felelősséget vállalunk a népért. Mi nem uszító hangnemben beszélünk azokról a kérdésekről, amelyeket meg szeretnénk oldani

 – jelentette ki ezt annak a pártnak vezető politikusa, amely nemrég még cigánybűnözésről, zsidóuralomról és aberrált homoszexuálisokról beszélt. 

Mi a társadalmi béke pártján állunk az uszító Fidesszel szemben. Nem kívánunk tehát társadalmi rétegeket egymás ellen uszítani rövid távú politikai sikerért

– fokozta a hangulatot a Tanár Úr, amire még a bambább pártkatonák is felkaphatták a fejüket.

Nem sokkal később pedig jött a csúcspont, ami egyben a lezárás is volt: a Fidesz EU-ellenes, szemben „az európai identitású” Jobbikkal, amely belülről akarja megreformálni Brüsszelt.

Bár kétségkívül jól hangzik, kár, hogy  Kolomanék pár éve még uniós zászlót égettek, és szívük szerint kiléptek volna az Európai Unióból.

Kérdés, hogy ezek után hányan ültek be a következő, identitáskereső órára, ahol egyébként kifejezetten érdekfeszítő volt a téma: mi különbözteti meg a Jobbikot a baloldali pártoktól?

A pártideológus annyira belelendült a szkinhedszelídítésbe, hogy még átöltözni sem volt ideje, ugyanabban a csinos piros nyakkendőjében tartotta meg az előadását. Többek között azzal vádolta meg a baloldali pártokat, hogy „a nagyvárosokban, és főleg a fővárosban lelnek nagy létszámú támogatásra”, és „alapvetően neoliberális gazdasági és társadalmi filozófiát követnek”.

A kemény szavakat még keményebbek követték: szövetségeseik „rétegpártok, méretüknél fogva nem tudják képviselni a magyar társadalom egészét”, elszakadtak a magyar valóságtól, és ami Brüsszelben elhangzik, „azt Szentírásnak tartják, és szolgai módon próbálják meg végrehajtani Magyarországon”. 

Ekkor felcsillant a remény, hogy lesz még ebből Szebb Jövő. De aztán a Tanár Úr visszavett a kegyetlen támadásokból és arról kezdett el beszélni, hogy a baloldal, nem úgy mint a Jobbik, egyénközpontú, illetve az Európai Unió keresztény, nem pedig liberális alapokon szerveződött.

Tehát a Jobbik értékrendje világos

– összegzett magabiztosan Brenner Koloman kiselőadásának végén.

 

Forrás: Kontra
Fotó: Kontra

Kár, hogy ekkorra már mindenki jó eséllyel megszakította a Skype-kapcsolatát, és betette az a rongyosra hallgatott Egészséges Fejbőr kazettáját. Így a Mester csupán a monitornak címezhette az intelmeit. 

Ezek után nem csoda, hogy a harmadik óra érdeklődés hiányában elmaradt. Pláne, hogy most már nincs is mit megmagyarázni, hiszen a Jobbik vállaltan jól érzi magát a Demokratikus Koalíció vidéki tagozataként, és hasznos tagja a baloldali összefogásnak.

Az a pár szkinhed meg, akik egészen eddig a pillanatig kitartottak mellettük, majd találnak maguknak más pártot. 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Brenner Koloman (Fotó: Kontra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.