időjárás 36°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo

Birodalom felé mozdulhat el Európa

Magyar Nemzet
2022.05.25. 22:00 2022.05.25. 23:16
Birodalom felé mozdulhat el Európa

Látni arra utaló jeleket, hogy az Európai Unió jogi értelemben elmozdul egy birodalom irányába – fejtette ki Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Károli Gáspár Református Egyetem szerdai, Károli Szabadegyetem címen megrendezett konferenciáján.

Sulyok a Konszenzus vagy konfliktus – Az európai intézmények és a tagállamok viszonya, különös tekintettel a bírók közötti dialógusra című előadásában elmondta, 

az Európai Bíróság hozott olyan döntéseket az elmúlt időben, amelyek megváltoztathatják azt a jelenlegi rendet, miszerint a 27 tagállam jogrendje egyenrangú az európai joggal.

Beszéde után Sulyok Tamással az esemény házigazdája, Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, a Magyar Jogász Egylet elnöke, európai parlamenti képviselő beszélgetett. 

A diskurzus során az egyetem rektora felhozta, hogy szerdán életbe lépett a háborús veszélyhelyzet, és megkérdezte, hogyan érinti ez az alkotmánybírák munkáját. Az Alkotmánybíróság elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, a múltból tud kiindulni, ugyanis a világjárvány miatt nem most van veszélyhelyzet először Magyarországon.

Mint mondta, a pandémia alatt minden ügyet soron kívül bíráltak el. A taláros testület elnöke ezt azzal magyarázta, mivel a különleges jogrendnek azon formája volt érvényben, mely alatt törvényhozási tárgyban is születhet kormányrendelet, az Alkotmánybíróságnak sokkal szorosabban kellett figyelemmel kísérnie a jogalkotást.

Károli Szabadegyetem címmel tudományos és aktuális ismeretterjesztő előadás-sorozatot indított a Károli Gáspár Református Egyetem. 

„A hiánypótló rendezvénysorozat célja, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem – alapfeladatának megfelelően, a szellemiségével és küldetésével összhangban – teret biztosítson a tudásra vágyóknak. A Károli Szabadegyetem (KSZE) – közérthető előadásaival – egyetemünk hallgatóin kívül minden olyan kedves érdeklődőre számít, aki nyitott a világra és a mindennapi életünket átszövő kérdések mélyebb megértésére vágyik” – olvasható az egyetem honlapján.

A Károli Szabadegyetem rendezvényein az adott tudományterület neves képviselői – köztük a Károli Gáspár Református Egyetem jeles oktatói, nagy hírű professzorai – aktuális témákról, jelenségekről és azoknak a társadalmi, gazdasági, tudományos, kulturális és hitéleti kérdésekben az emberek életében kiváltott változásairól, hatásairól tartanak előadásokat

– teszik hozzá.

Sulyok Tamás az előadás-sorozat első vendége volt, a szerdai eseményt az egyetem a Magyar Jogász Egylettel együttműködésben szervezte meg.

Borítókép: Sulyok Tamás (Fotó: Bach Máté)