Egy éven belül választható érettségi tantárgy lehet a fenntartható fejlődés

„Ha minden jól megy, egy éven belül választható tantárgy lesz a középiskolai érettségiken a fenntartható fejlődés” – mondta Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője a Green Policy Center podcastadásában. Beszélt arról is, hogy az az utóbbi hét év során mit nem sikerült megvalósítani, örült volna, ha sikerül összehozni egy fenntartható fejlődési kerettörvényt Magyarországon. Az igazgatót nyáron az ENSZ-közgyűlés elnökének választhatják meg.

Magyar Nemzet
2022. 05. 01. 17:25
Kőrösi Csaba. Borítókép: Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője sajtótájékoztatót tart a Sándor-palotában 2016. február 13-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon sokan nagyon sokféleképpen kommunikálnak Magyarországon fenntarthatósági ügyekről; van, aki riogatva, van, aki lesajnálóan. Mi úgy gondoltuk, hogy az üzenetek akkor reálisak, ha ott van a tudományosan elfogadott és bizonyított alapja – mondta Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője a Green Policy Center Klíma – Zöldpolitikai percek címen futó podcastsorozatának legújabb adásában. 

Az Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére létrehozott környezeti fenntarthatósági igazgatóság elmúlt hétéves munkáját értékelve úgy vélte, hogy 

amikor Áder János a nemzetközi vizes és katasztrófákkal kapcsolatos tanácskozásokon vagy klímacsúcsokon felszólalt, ott elkezdtek Magyarországra figyelni.

Szerinte a hivatal és az elnöki megnyilvánulásokat mindig egyfajta pragmatizmus jellemezte, hogy „jó, de akkor ezt hogyan fogjuk megoldani, hogyan fogjuk ezt levinni a talajra”. Ennek az egyik legérdekesebb megnyilvánulása volt szerinte a 2021-es Planet Budapest expó és konferencia, ahol

egy további nagyságrendet léptünk hazánk nemzetközi klímapolitika gyakorlati kezelésében a korábbi víz-világtalálkozókhoz képest.

A jövőbeni terveiről elmondta, hogy jó eséllyel pályázik az ENSZ közgyűlésének elnöki pozíciójára, amelyre nyáron választhatják meg. A világ előtt álló kihívásokat illetően elmondta, hogy „a konfliktusainkat és kihívásainkat integrált rendszerben célszerű felfogni. Az elmúlt 10-15 évben mindenkinek rá kellett jönnie, hogy azok a kockázati tényezők, amelyek a mi életünkre hatnak, nemcsak a geopolitikai megosztottságból fakadnak, hanem a nem fenntartható fejlődésből fakadó kockázati tényezőkből is, ráadásul ezek elkezdtek egymásra hatni.” Erre példaként a szomszédunkban zajló háborút hozta fel. Kifejtette, hogy Ukrajna és Oroszország a világ gabonaexportjának 25 százalékát adja, az ENSZ humanitárius tevékenységében használt gabonának pedig 85 százalékát. 

Elmondása szerint ha ezek kiesnek a világpiacról, akkor hónapokon belül egy sor ország nagyon súlyos élelmiszer-problémákkal néz szembe, amelyek nagyon gyorsan regionális problémákká duzzadnak. 

A tervezett ENSZ-közgyűlés elnöki programjáról elmondta, hogy nagyon őszinte szembenézést fog kérni a tagállamoktól, hogy „nézzük meg mi az, ami működik, és mi az, amit sikerült megcsinálni a fenntartható fejlődési célok közül, és ami nem működik, az miért nem.” 

A teljes beszélgetés a linkre kattintva meghallgatható.

Borítókép: Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője sajtótájékoztatót tart a Sándor-palotában 2016. február 13-án (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.