időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo
Újabb szintet ért el a választási kudarc óta zajló baloldali adok-kapok

Folytatódik Márki-Zay és a DK háborúja

Máté Patrik
2022.05.07. 07:05
Folytatódik Márki-Zay és a DK háborúja

Nem szűnik a káosz a magyar baloldalon, ahol az országgyűlési választás óta szinte mindennapossá vált a bűnbakkeresés. Ezek közül kiemelkedik Márki-Zay Péternek, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjének a párharca a Demokratikus Koalíció politikusaival, aminek újabb felvonásaként Molnár Csaba, a Gyurcsány-párt ügyvezető alelnöke azt állította, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester együttműködik a NER-rel. Válaszában Márki-Zay pontosan ugyanezt a vádat fogalmazta meg a DK-val szemben.

Vajon a tőle megszokott bizonyítékok nélküli vagdalkozás folytatódik, vagy tudatosan állít hazugságot Márki-Zay? Ítéljétek meg ti! De egy biztos: akármi is az indítéka, a hazugság hazugság marad

– reagált Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke arra, hogy Márki-Zay Péter állítása szerint a DK egy része együttműködik a NER-rel. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjének elmondása szerint mintegy húsz feljelentést tettek az elmúlt négy évben korrupciós ügyekben, azonban szerinte vannak pártok, amelyek egyszer sem fordultak a rendőrséghez. 

Erre reagálva Molnár Csaba felvilágosította Márki-Zayt, mondván, a DK-s polgármesterek tucatnyi feljelentést tettek. Megjegyezte: ennek kiderítésében egy egyszerű Google-keresés is segített volna a hódmezővásárhelyi polgármesternek. A történethez hozzátartozik, hogy Márki-Zay éppen Molnár szavaira válaszolt, aki Lázár János és a hódmezővásárhelyi polgármester keddi találkozóját követően ugyanazt a vádat a fogalmazta meg, mint a korábbi miniszterelnök-jelölt. 

Ismert: 

a történelmi választási vereség óta a baloldalon folyamatos a bűnbakkeresés. 

Április 3-a óta a Gyurcsány-párt több politikusa is a hódmezővásárhelyi polgármestert nevezte meg a választási kudarc okaként. „Kapitány nem attól lesz valaki, hogy megválasztják, kapitány attól lesz valaki, ha biztonsággal, biztonságos úton, biztonságos kikötő felé vezeti a hajót. Aki a hajót viharba vezeti, aki nem éri el a kikötőt, aki nem ér oda a kívánt célhoz, az lehet, hogy ott állt a kormánynál, lehet, hogy döntött, de végül azok, akik rábízták a hajó sorsát, még azt gondolják, hogy talán nem ez a legjobb kapitány” – ezekkel a szavakkal 

támadta már a választások éjszakáján Gyurcsány Ferenc a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét. 

Néhány nap elteltével, április 9-én a DK politikai tanácskozásán Gyurcsány folytatta a saját korábbi jelöltjük földbe döngölését, sőt továbbmenve egy lépéssel, kijelentette, hogy Dobrev Klárával győztek volna. „Választunk egy olyan miniszterelnök-jelöltet, akinek egy, azaz egy mandátuma van jó esetben a parlamentben, és nincsen mögötte szervezett parlamenti politikai háttér. […] Valójában egyvalaki mondta, hogy ezzel a háttérrel ez a jelölt alkalmatlan. Dobrev Klára mondta ezt. […] Dobrev Klárával győztünk volna” – bizonygatta Gyurcsány Ferenc. 

Márki-Zay Péter azzal vágott vissza, hogy Gyurcsányt és az orosz–ukrán háborút nevezte meg a választási vereség legfőbb okaként. 

Hangoztatta: a baloldali szavazók „megvoltak dekára”, elfogadták a jobboldali jelölteket és őt is, a volt jobbikos szavazók kétharmadát viszont elvitte a Gyurcsány-show. Ezután pedig a hódmezővásárhelyi polgármester által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom egy Facebook-bejegyzésében az volt olvasható, hogy „Gyurcsány a Fidesz legnagyobb fegyvere”.

 

Borítókép: Márki-Zay Péter, ellenzéki miniszterelnök-jelölt Hajdúböszörményben tartott lakossági fórumot (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.