időjárás 36°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo

Inspiráció a hazai borászoknak

Forrás: MTI
2022.05.18. 15:49 2022.05.18. 17:03
Inspiráció a hazai borászoknak

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei évben 41. alkalommal rendezi meg a legnagyobb hagyományú termelői bormustrát. A borversenyre a nevezéseket 2022. június 15-ig várja a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az Orszagosborverseny honlapon. A bírálatra június végén Budapesten kerül sor.

Az Országos Borverseny (OBV) egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind pedig az eredményhirdetés alkalmával.

Középpontba került a kéknyelű

Vasárnap délben Szabó Pál Csaba, a rendezvény főszervezője, a borház ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket Badacsonyörsön.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az OBV szervezőbizottságának elnöke szerint: „az Országos Borversenyt a folyamatos szakmai fejlődés jellemzi. Szervezése nem öncélú, kiemelt szerepe van abban, hogy a HNT valós információval bírjon a magyar borpiacról.”

Minden bírálat célja, hogy az elért eredmények, pontszámok visszajelzést jelentsenek a termelőknek, és inspirálja őket saját birtokuk minőségi fejlődési irányának meghatározásában.

„A 2022. évi Országos Borverseny egyben egy nagyobb szakmaközi vállalásunk előkészítését is jelenti. Terveink szerint 2023-ban megindul az a szakmaközi bormarketing-aktivitás, amelynek minőségi kiválasztási rendszerének alapját jelenti az OBV.”

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)