időjárás 15°C Ivó, Milán 2022. május 19.
logo

Ökumenikus istentisztelettel kezdődött Novák Katalin államfői beiktatási programja

Kincses Krisztina
Forrás: MTI
2022.05.14. 10:09 2022.05.14. 14:31
Ökumenikus istentisztelettel kezdődött Novák Katalin államfői beiktatási programja

Ökumenikus istentiszteletet tartottak Novák Katalin államfői beiktatása előtt szombat délelőtt Budapesten, a Kálvin téri református templomban, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági elnökét.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében arról beszélt: ez az első alkalom, hogy katolikusok, reformátusok, evangélikusok a zsidó felekezet szombati imájától kísérve, a hívők közösségében kérik Isten áldását az ország első polgárára. 

Ehhez szükség volt a megválasztott köztársasági elnök bátorságára és alázatára, és arra, hogy újra és újra, tisztségtől, hivataltól függetlenül keresse Krisztus útját – mondta a református püspök.

Balog Zoltán azt kérte, hogy legyen ez egy új, magától értetődőség Magyarországon, ahol az alaptörvény kimondja a magyar állam keresztény megalapozottságát, és az állam minden szervének kötelességévé teszi az ország keresztény kultúrájának védelmét.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök, mellette férje, Veres István az államfő ünnepélyes beiktatásán a Kálvin téri református templomban tartott ökumenikus istentiszteleten 2022. május 14-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)