A baloldal kiállt a globális minimumadó mellett

Az Országgyűlésben érveltek az adóemelés mellett az ellenzéki pártok. Az LMP szerint a kormány a német tőke érdekeit védi, amikor nem támogatja az adó kivetését, míg a DK szerint nem szabad ellentmondani egy olyan javaslatnak, amit már az EU 26 tagországa biztosított támogatásáról.

2022. 06. 20. 16:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két baloldali párt, az LMP és a DK is egyértelműen kiállt a globális minimumadó ötlete mellett, az Országgyűlés mai ülésnapján, napirend előtti hozzászólásaikban. 

LMP: Az elutasítás a német tőke érdeke 

Ungár Péter (LMP) frakcióvezető a globális minimumadó mellett érvelve azt mondta: az nem a magyar szuverenitásról szól, hanem arról, hogy a kormánnyal stratégiai partnerségben levő multicégeknek ne kelljen megemelni a társasági adójukat. Szerinte az egész magyar gazdaságpolitika a német tőke kiszolgálására épül, és 

a globális minimumadóval egyetértenek a magyar emberek. 

Azzal viszont nem értenek egyet, hogy a kormánynak fontosabb, hogy az Audi ki8lencszázalékos társasági adót fizessen, mint az, hogy megemeljék a közalkalmazottak bérét – mondta. 

Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár válaszában hangsúlyozta: a multinacionális nagyvállalatok, amelyek Magyarországon beruháztak és munkahelyeket teremtettek – hozzájárulva ahhoz, hogy a 2010-es tíz százalékról négy százalékra esett vissza a munkanélküliség – technológiát, kereskedelmi kapcsolatokat, exportlehetőséget is hoztak. 

– Azzal, hogy a globális minimumadó nemzetközi kampányára rácsatlakozott a baloldal, 

újfent azt mutatja, hogy megint fontos jogköröket adnának ki a nemzeti kormány kezéből

– vélekedett. 

Dömötör Csaba: Önöknek az adóemelés a mániájuk!

A DK vezérszónoka, Arató Gergely arról beszélt, hogy a minimumadó csak a legnagyobb multicégeket érintené, amelyeknek az érdekeit a gazdasági válsághelyzetben védi a kormány. A baloldali politikus elmagyarázta, hogy a kormány által kivetett extraprofitadóval nem értenek egyet, de a globális minimumadó jó megoldás lenne. Arató Gergely szerint beszédes, hogy az unió 27 tagállamából csak Magyarország áll ellen a minimumadó kivetésének. 

Dömötör Csaba államtitkár válaszában elmondta, hogy a magyarok össze tudják hasonlítani a baloldal és a jobboldal válságkezelését. Emlékeztetett, hogy a jobboldali kormány volt az, amely annak idején bevonta a multicégeket az adózásba. 

DÖMÖTÖR Csaba
Fotó: Bruzák Noémi

A baloldali politikus felszólalását úgy értékelte, hogy a DK is rácsatlakozott a globális minimumadóról szóló nemzetközi kampányra. 

Az adó bevezetésével jogköröket adnának ki a nemzeti kormány kezéből, de az adó bevezetése azt is jelenti, hogy továbbra is mániájuk az adóemelés

– közölte, jelezve, hogy tartósan és hosszú távon megdupláznák a Magyarországon tevékenykedő vállalatok adóterheit. Szerinte a DK megint külföldi elvárásokhoz igazítja a politikáját.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető arról beszélt, hogy az apáknak járó gyermekszületéskor járó szabadságot meg kellene duplázni, amit egyébként egy uniós irányelv is előír. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában jelezte: a kormány eleget fog tenni az uniós jogból eredő kötelezettségeinek, mert az a célja, hogy egyre könnyebb legyen Magyarországon családot alapítani és gyermeket nevelni. Ezért is növelték 2010 óta három és félszeresére a családok támogatására fordított összegeket.

A Momentum nevében felszólaló Hajnal Miklós arról beszélt, hogy több pénz kellene az egészségügyre. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszában jelezte, hogy a baloldal a fővárosi önkormányzatban az egészségügyre kapott források egy részét tanulmányírásra próbálta költeni, 

az országgyűlési kampányban pedig arról beszéltek, hogy hány kórházat kellene bezárni.  

A Jobbik az egyes boltokban időlegesen fellépő áruhiányt próbálta a kormányra fogni. Lukács László György napirend előtti felszólalásában ezt összekötötte az árstopok rendszerével, ami szerinte nem működik. 

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára erre azt mondta: a képviselő kritizálja a kormány inflációellenes lépéseit, például az árstopot, miközben több ország hasonló lépést vezetett be.

Az árstop bevezetése igenis jelentős pozitív hatással van az árakra, öt-hat százalékkal nyomta lejjebb az inflációt

– magyarázta.

Borítókép: Ungár Péter, az LMP politikusa (Fotó: Havran Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.