Csak hat évet kapott jogerősen Marian Cozma egyik gyilkosa

Két és fél évvel mérsékelték büntetését a Cozma-gyilkosságért is elítélt Sztojka Ivánnak másodfokon. Így emberkereskedelem és pénzmosás miatt mindössze hat évet kell ülnie. Igaz, le kell töltenie a sportoló meggyilkolásáért kapott büntetéséből ki nem töltött négy és fél évet is. A jogerős ítélet indoklása kissé meglepőnek tűnhet a laikus emberek számára.

2022. 06. 14. 19:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaesőként elkövetett emberkereskedelem és felbujtóként, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette miatt jogerősen hat év fegyházbüntetésre ítélték másodfokon a Marian Cozma-ügy korábbi harmadrendű vádlottját, akit jogerős büntetéséből 2018-ban helyeztek feltételes szabadságra – tájékoztatta a Győri Ítélőtábla szóvivője kedden az MTI-t. A Magyar Nemzet információja szerint Cozma egyik gyilkosáról, Sztojka Ivánról van szó, aki a börtönben megváltoztatta a nevét.
Ferenczy Tamás szóvivő közölte: az ítélőtábla két és fél évvel mérsékelte a Székesfehérvári Törvényszék által első fokon kiszabott büntetést.A táblabíróság egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, amely alapján S. I. – ebben az ügyben az elsőrendű vádlott – nem bocsátható feltételes szabadságra, emellett a Marian Cozma-ügyben kiszabott szabadságvesztéséből fennmaradó négy és fél év büntetést is le kell töltenie. 

Így Sztojka Ivánnak összesen tíz és fél évet kell fegyházban töltenie.Az ítélőtáblai szóvivő ismertetése szerint a másod- és harmadrendű vádlott folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette miatt egy év börtönbüntetést kapott, három év próbaidőre felfüggesztve. A negyedrendű vádlottat a folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette alól felmentette a bíróság.
 

Az ítéleti tényállás szerint az elsőrendű vádlott 2018-tól ez év végéig állt feltételes szabadság hatálya alatt. Nevet változtatott, rendszeres munkaviszonyból származó jövedelme nem volt. A férfi az általa korábbról ismert, prostituáltként dolgozó, hozzá érzelmileg kötődő sértettel 2019 év elején vette fel a kapcsolatot, és a nő helyzetét kihasználva, rendszeres anyagi haszonszerzésre törekedve, a közös jövő látszatával megtévesztette őt.
A sértett a prostitúcióból származó jövedelmét nagyrészt átadta S. I.-nek, emellett a másod- és harmadrendű vádlott bankszámláira fizette be, ahonnan a pénzt a másod- és a negyedrendű vádlott vette fel. A negyedrendű vádlott, S. I. élettársa nem tudott a férfinak a sértettel fenntartott kapcsolatáról, azt hitte, hogy a jövedelme gépjárművek felújításából, cseréjéből, festő-mázoló munkákból származik.
 

A Győri Ítélőtábla indoklása szerint az elsőrendű vádlott az emberkereskedelem bűntettét üzletszerűen követte el, emellett a sértett a prostitúciót nem a férfi tévedésbe ejtő magatartása miatt folytatta, és az így szerzett pénz nagyobb részét sem a megtévesztése miatt juttatta a vádlottaknak. A sértettet hosszú ideig tartó érzelmi viszony fűzte S. I.-hez, akinek a vele folytatandó közös élet reményében adta át a pénzt.
Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án halálra szurkálták a veszprémi Patrióta lokál előtt. Segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet is életveszélyesen megsebesítették.

Borítókép: Sztojka Iván (borostás) és társai 2009 februárjában ölték meg Marian Cozmát (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.