Tizenkét és fél évet ülhet Marian Cozma gyilkosa, Sztojka Iván

Az emberkereskedelem és pénzmosás miatt nyolc és fél év fegyházra ítélt Sztojka Ivánnak a Cozma-gyilkosságért kapott büntetéséből le nem töltött négy évet is rácsok mögött kell töltenie. Így tizenkét és fél évig fegyházban maradhat.

2021. 07. 12. 17:49

Az emberkereskedelem és pénzmosás miatt nyolc és fél év fegyházra ítélt Sztojka Ivánnak a Cozma-gyilkosságért kapott büntetéséből le nem töltött négy évet is rácsok mögött kell töltenie. Így tizenkét és fél évig fegyházban maradhat.

Összesen tizenkét és fél évet kell fegyházban letöltenie a Sztojka Ivánként hírhedtté vált bűnözőnek, amennyiben a minap kapott fegyházbüntetése jogerőre emelkedik. Az újabb bűncselekményt ugyanis

feltételes szabadlábra helyezése alatt követte el, így a Cozma-gyilkosságért kapott, teljes ki nem töltött időt, négy évet is le kell töltenie.

Sztojka Iván és társai 2009 februárjában ölték meg Marian Cozmát
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Néhány napja S. Istvánt a Fehérvári Törvényszéken ítélték el emberkereskedelem és pénzmosás miatt nyolc és fél év fegyházra azzal, hogy feltételesen nem helyezhető szabadlábra. Fellebbezések miatt az ítélet még nem jogerős.

Az ügyészség súlyosításért fellebbezett, mivel keveslik a kiszabott büntetést az elsőrendű vádlottra.

S. István nem más, mint Sztojka Iván, aki a veszpérmi kézilabdázó meggyilkolásában való részvétele miatt kapott 13 év fegyházat, majd állítólagos jó magaviselete miatt négy évvel korábban, 2018-ban szabadulhatott feltételesen.

Még Sztojkaként ült, majd a fegyházban nevet változtatott, így már S. Istvánként jött ki és követette el az újabb bűncselekményt.

A vádirat lényege szerint Sztojka mintegy húsz éve ismeri a sértettet, akivel szabadulása után vette fel ismét a kapcsolatot. Később hamis biztonságérzetet keltve és közös jövőt ígérve a nőt prostitúcióra kényszerítette, majd napi szinten kérte számon a bevételt. A vád szerint jelbeszéddel kommunikáltak, amelyben a „Hány kilométert futottál ma?” és a „Mennyi a lekvár?” kérdések gyakran előfordultak. A kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem mellett a vádiratban a pénzmosásra való felbujtás is szerepelt.

Az ügyészség beismerő vallomás esetére nyolc év szabadságvesztést és közügyektől való eltiltást indítványozott az előkészítő ülésen, ám Sztojka mindent tagadott. Azt elismerte, hogy „barátnője” prostituáltként kereste a kenyerét, de állítja: ő ezért haragudott rá, és rá akarta beszélni, hagyja abba a szexmunkát, különben nem tudnak hétköznapi családként együtt élni.

– Nem rábírni akartam erre a tevékenységre, hanem lebeszélni róla – reagált a prostitúcióra való kényszerítés vádjára még az előkészítő ülésen a Sztoj­ka Iván.

Sztojka három vádlott-társa pénzmosás miatt felel. Mindhárman azt mondták, úgy tudták, Sztojka építkezéseken dolgozik, abból származik a pénz, amit kérésére rendszeresen automatákból vettek fel. Közülük ketten bankkártyával rendelkeztek, amelyet átadtak Sztojka Ivánnak, mivel saját jövedelmük nem érkezett a számlára. A bíróság az ügy másod- és harmadrendű vádlottját folytatólagosan elkövetett pénzmosásban mondta ki bűnösnek, őket egy-egy év börtönbüntetésre ítélte három év próbaidőre felfüggesztve. A negyedrendű vádlottat bizonyítottság hiányában felmentették.

A Cozma-gyilkosság

Sztojka Iván a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja volt. Az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott kiváló játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg az enyingi bűnbanda tagjai. A PestiSrácok összefoglalója szerint a Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában társtettesként, több emberen elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt ítélte életfogytig tartó fegyházbüntetésre Raffael Sándort és Németh Győzőt. Sztojka Iván húszéves fegyházbüntetést kapott. A Győri Ítélőtábla egy évvel később azonban életfogytiglani fegyházról 18 év börtönre enyhítette Raffael Sándor és Németh Győző büntetését, Sztojka Ivánét pedig húsz év fegyházról nyolc évre mérsékelte.

Az ügyben a Legfőbb Ügyészség a Kúriához fordult, mert szerintük törvénysértően enyhe, aránytalan büntetés kiszabásáról rendelkezett a Győri Ítélőtábla. Az ügyészség ezért a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését és új, másodfokú eljárás lefolytatását kérte, de a Kúria ezt nem találta megalapozottnak, ehelyett inkább részben megváltoztatta az ítéletet: a legfőbb bírói fórum Sztojka Iván büntetését nyolcról tizenhárom évre súlyosbította. Sztojkát bűnsegédként elkövetett emberölésben találta bűnösnek a Kúria, amely kimondta, esetében nyilvánvaló, fizikai bűnsegédje volt a Cozma sérelmére elkövetett emberölésnek, hiszen miközben Raffael késsel támadta a sportolót, Sztojka fenyegető magatartásával megosztotta Cozma figyelmét, lekötötte energiáit, és így az áldozat nem védekezhetett hatékonyan.

A Kúria szerint Sztojka magatartása, mozgása bizonyítja, hogy akarat- és szándékegységben volt Raffael Sándorral, mikor Cozma életére törtek, Sztojka azonosult az elsőrendű vádlott ölési szándékával, és hogy ez a támadás ilyen eredményes lehetett, abban nagy szerepe volt a harmadrendű vádlottnak. Továbbá a Kúria szerint fenyegető jelenlétével pszichikai bűnsegédje volt a Pesic és Sesum sérelmére elkövetett emberölés kísérletének, illetve életveszélyt okozó testi sértés kísérletének is a harmadrendű vádlott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.