Hatékony fellépés az iskolai zaklatás ellen

Az iskolai zaklatás országokon átívelő jelenség, amely az utóbbi években különösen nagy figyelmet kapott. A Belügyminisztériumot arról kérdeztük, hazánkban milyen intézkedések és előírások biztosítják az iskolai erőszak megelőzését és csökkentését.

2022. 06. 09. 6:45
null
sad girl holding smartphone while classmates laughing at her in school
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iskolai bullying, azaz az iskolás gyermekek közötti lelki és fizikai zaklatás, megfélemlítés felismerése, kezelése, megelőzése kiemelt célja mind a 2015-ös Digitális gyermekvédelmi stratégiának, mind a 2020-as Köznevelési stratégiának – olvasható a Belügyminisztérium válaszában. Mint írják, Magyarországon a kormány zéró toleranciát tanúsít az óvodai és iskolai agresszió minden formájával szemben.

Emlékeztetnek: 2020 nyarán az Ország­g­­yű­lés döntésével létrejött az iskolaőrség, amely ma már mintegy ötszáz köznevelési és szakképző intézményben működik. Az iskolaőrök feladata az, hogy fenntartsák az iskolai munkavégzés rendjét, megelőzzék az erőszakos konfliktusok kialakulását, szükség esetén elsősegélyt nyújtsanak, továbbá megakadályozzák az illetéktelen személyek iskolába való belépését.

Azzal kapcsolatban, hogy az oktatásirányítás milyen képzéseket működtet az iskolai erőszak megelőzésére és csökkentésére, többek között az Oktatási Hivatal által 2018 óta szervezett, ingyenes ENABLE-képzéseket említették, amelyeken a résztvevők képessé válnak a gyermekek bántalmazásának eredményes felismerésére, a beavatkozásra és a segítségnyújtásra. 

A Mentálhigiénés alapképzés pedagógusoknak elnevezésű képzés pedig segít abban, hogy a pedagógusok az elsajátított ismeretekkel hatékonyabban tudják elkerülni, illetve kezelni a tettlegességig fajuló konfliktusokat – tájékoztatott a Belügyminisztérium. Egy további, Van kihez fordulnod! elnevezésű program célja az iskolán belüli konfliktus, erőszak, ezen belül az internetes zaklatás megelőzése, az erőszakos cselekmények következményeinek feldolgozása, továbbá a pedagógusokat érő lelki terhek feldolgozásának támogatása.

A minisztérium kiemelte, hogy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács is működtet a köznevelési intézményekben programokat. 

Az Ellen-Szer program célja például az agresszív megnyilvánulások csökkentése, a személyiségfejlesztés, a társadalmilag helyes értékrend kialakítása, a szociális képességek, készségek fejlesztése a középiskolák 10. és 11. évfolyamos tanulói számára. A gyermekek és a fiatalok bűncselekmények áldozatává vagy elkövetővé válását megelőző Dada program célja pedig az, hogy a gyermekek mindenkor felismerjék a veszélyhelyzeteket, meg tudják különböztetni a pozitív és a negatív befolyásolásokat, és a konfliktushelyzeteiket békés úton oldják meg. Az iskolai bűnmegelőzési tanácsadói hálózatban dolgozó bűnmegelőzési tanácsadók pedig felhívják a középiskolába járó fiatalok figyelmét az internet veszélyeire, a családon belüli erőszakra, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre, valamint a közlekedésbiztonságra mind az elkövetői, mind a sértetti oldalon. Mindemellett 2010 óta megduplázódott az iskolapszichológusok száma is a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően, jelentős szakmai és pedagógiai támogatást nyújtva a gyermekeknek, a pedagógusoknak és a családoknak egyaránt – közölte a Belügyminisztérium.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.