időjárás 23°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Hilarion metropolitát nevezték ki a budapesti és magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzójának

Forrás: MTI
2022.06.07. 19:24 2022.06.07. 20:01

Felmentette az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa Hilarion (Alfejev) volokalamszki metropolitát a külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöki tisztségéből, és kedden kinevezte a budapesti–magyarországi egyházmegye kormányzójának.

Az 56. évében járó Hilarion, aki Kirill pátriárka megválasztása óta, 13 éven át irányította az orosz ortodox egyház külügyeit, elismert teológus, egyháztörténész és zeneszerző. Mostani felmentéséig a Szent Cirill és Metód apostolról elnevezett összegyházi posztgraduális és doktori tanulmányi intézet rektora is volt.

Moszkvai tanulmányait követően Oxfordban doktorált filozófiából és teológiából. Litvániában szolgált különböző egyházi minőségben, majd 1995-től 2001-ig a moszkvai patriarkátus keresztényközi ügyekért felelős titkáraként szolgált, és több egyetemen tanított, köztük az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

Püspökké 2001-ben, érsekké 2009-ben szentelték. 2002 júliusától az ortodox egyház brüsszeli képviseletének vezetője, 2003 májusától pedig emellett Bécs és Ausztria püspökévé, valamint a budapesti és magyarországi egyházmegye kormányzójává is kinevezték.

A moszkvai patriarkátus honlapja szerint Hilarion helyét az orosz ortodox egyház külügyeinek élén a 37 éves Antonyij (Szevrjuk) korszuni (chersonese-i) és nyugat-európai metropolita vette át. Utóbbi tisztségét az új hivatalában is megtartja. Az új volokalamszki metropolita kormányozta már a berlini, majd a bécsi–osztrák és a budapesti–magyar egyházmegyét is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.