Hilarion metropolitát nevezték ki a budapesti és magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzójának

Felmentette az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa Hilarion (Alfejev) volokalamszki metropolitát a külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöki tisztségéből, és kedden kinevezte a budapesti–magyarországi egyházmegye kormányzójának.

Forrás: MTI2022. 06. 07. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 56. évében járó Hilarion, aki Kirill pátriárka megválasztása óta, 13 éven át irányította az orosz ortodox egyház külügyeit, elismert teológus, egyháztörténész és zeneszerző. Mostani felmentéséig a Szent Cirill és Metód apostolról elnevezett összegyházi posztgraduális és doktori tanulmányi intézet rektora is volt.

Moszkvai tanulmányait követően Oxfordban doktorált filozófiából és teológiából. Litvániában szolgált különböző egyházi minőségben, majd 1995-től 2001-ig a moszkvai patriarkátus keresztényközi ügyekért felelős titkáraként szolgált, és több egyetemen tanított, köztük az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

Püspökké 2001-ben, érsekké 2009-ben szentelték. 2002 júliusától az ortodox egyház brüsszeli képviseletének vezetője, 2003 májusától pedig emellett Bécs és Ausztria püspökévé, valamint a budapesti és magyarországi egyházmegye kormányzójává is kinevezték.

A moszkvai patriarkátus honlapja szerint Hilarion helyét az orosz ortodox egyház külügyeinek élén a 37 éves Antonyij (Szevrjuk) korszuni (chersonese-i) és nyugat-európai metropolita vette át. Utóbbi tisztségét az új hivatalában is megtartja. Az új volokalamszki metropolita kormányozta már a berlini, majd a bécsi–osztrák és a budapesti–magyar egyházmegyét is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.