Gyöngyösi Márton listázta volna a zsidókat és asszisztált Putyin első ukrajnai agressziójához

Párton belüli megválasztása napján érdemes felidézni néhány – máig az emlékezetünkbe égett – incidenst a Jobbik új elnökével kapcsolatban. Íme a Mandiner portréja Gyöngyösi Mártonról, a Jobbik új elnökéről.

Forrás: MANDINER.HU2022. 07. 02. 18:14
null
20190506 Budapest Cseh Katalin, a Momentum és Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője sajtótájékoztatót tart EP-választás: az Európai Unió jövőjéről címmel az Országgyűlés Irodaháza előtt Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyöngyösi Márton lett a Jobbik új elnöke. A támogatottságát tekintve szebb napokat is látott párt elnöki pozíciójáért Ander Balázs, Földi István és Gyöngyösi Márton indult el. Emlékezetes, azért kellett új elnököt választani, mert a Jobbik tavasszal ugyan két évre bizalmat szavazott Jakab Péternek, a politikus egy hónappal később mégis lemondott (a párton belüli belharcok miatt).

A Jobbik az elnökválasztás után a Facebook-oldalán élő videóban számolt be annak eredményéről, miszerint

Gyöngyösi Márton a szavazatok 68 százalékával lett a Jobbik új elnöke.

Győzelme apropóján érdemes lehet felidézni az új Jobbik-elnök politikai karrierjének egyesek szerint talán legemlékezetesebb mozzanatait.

Gyöngyösi listázná a zsidókat

Talán olvasóink közül is sokan emlékeznek Gyöngyösi Márton 2012-ben felháborodást keltett mondataira. Annak idején a jobbikos politikus egy alkalommal a következőket találta mondani a parlamentben:

itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak

húzta alá akkor Gyöngyösi. A politikus szavaitól a pártja akkor nem határolódott el.

Pedig az Index egy 2012-es cikkében még arra is kitért, hogy nem teljesen világos, hogy milyen körben tartaná szükségesnek a zsidók összeírását Gyöngyösi.

Gyöngyösi Márton és az oroszok

De a „magánrepülőző” jobbikos, Szabó Balázs ügye kapcsán tavaly a Mandiner beszámolt arról is, hogy napvilágot látott többek között Gyöngyösi Márton EP-képviselő oroszbarát múltja is.

A Jobbik akkor, Szabó tagságának felfüggesztése után közölte, elkötelezettek az európai értékek és az euroatlanti kapcsolatok fejlesztése és a demokrácia mellett, és sem most, sem a jövőben nem fogják tolerálni azt,

ha valaki a Jobbik nevével visszaélve, átláthatatlan hátterű intézmények szervezésében kétes tisztaságú választásokat próbál meg hitelesíteni.

Mit gondolnak, ki volt még orosz érdekszférába tartozó országok választásait megfigyelni? Csak nem a Jobbik (akkori – a szerk.) elnökhelyettese, Gyöngyösi Márton?

tette fel a kérdést kapcsolódó cikkében a Mandiner.

Az oroszbarát megfigyelő

Az újdonsült Jobbik-elnök kapcsán ugyanis kiderült az is, hogy Gyöngyösi 2014-ben választási megfigyelésen vett részt az Európai Unió által el nem ismert Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokban, amiért a jobbikos politikust az RTL akkori műsora szerint kitiltották Ukrajnából.

De a történet itt sem ért véget. Gyöngyösi később ugyanis a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásról is pozitívan nyilatkozott.

A Jobbik a népek önrendelkezésének diadalaként értékeli a krími szavazást. A referendum legitim és eredményes

– idézte akkor a párthoz köthető alfahir.hu Gyöngyösi Mártont. A Jobbik politikusait az annexiót követően 2015-ben meg is hívták a Krímbe, amiről ugyan Gyöngyösi azt nyilatkozta, hogy a párt a legmagasabb szinten fogja képviseltetni magát, de a Mandiner úgy tudja, ő maga végül nem utazott el a félszigetre.

Aki helyeselte a Krím félsziget orosz annexióját

Pedig Gyöngyösi múltja kapcsán az Alfahírnek nyilatkozó Mateusz Piskorski (az oroszbarát lengyel Változás nevű párt politikusa) még arra is kitért, hogy szerinte a Jobbik képmutató Szabó ügyében, hiszen emlékszik, hogy személyesen találkozott Gyöngyösi Mártonnal Donyeckben, és hallotta, hogy támogatásáról biztosította a Donyecki Népköztársaságot és a Luhanszki Népköztársaságot. Pikorski felidézte azt is,

hogy Gyöngyösi helyeselte a Krím félsziget orosz annexióját is.

A korábbi pálfordulások alapján talán már nem is lepi meg a kedves olvasót, hogy mostanában korábbi „véleményével” szembe menve konkrétan követeli az Oroszország elleni gazdasági szankciók elfogadását.

A Mandiner cikke ide kattintva érhető el.

Borítókép: Gyöngyösi Márton (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.