Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Gyöngyösi Márton lett a Jobbik új elnöke

Ma tartotta előre hozott tisztújító kongresszusát a Jobbik Budapesten, ahol Gyöngyösi Márton fölényesen legyőzte kihívóját, Földi Istvánt. Előzetesen úgy tűnt, hogy hárman szállnak ringbe a pártelnöki székért, azonban Ander Balázs visszalépett Gyöngyösi Márton javára. A visszalépés erősítheti lapunk azon értesülését, amely szerint a Jobbik békéjét hirdető Gyöngyösi Márton elnökjelölt állhat Jakab Péter lemondatása mögött.

2022. 07. 02. 13:06
jobbik választmány
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyöngyösi Mártont, a Jobbik Európai Parlamenti képviselőjét választották meg a párt új elnökének szombaton. Mint korábban beszámoltunk róla, ma tartotta előre hozott tisztújító kongresszusát Budapesten a Jobbik, ahol előzetesen úgy tűnt, három jelölt közül választhat majd a tagság: az erőszakbotrányba keveredett, Jakab Péter egyik legfőbb bizalmasának számító Földi István, illetve a Jakab Péter lemondását megelőző puccskísérletben szerepet vállaló Ander Balázs mellett Gyöngyösi Márton, a párt jelenlegi EP-képviselője is jelöltette magát. 

Ander Balázs azonban – ő maga erősítette meg az elnökválasztást követő sajtótájékoztatón – visszalépett az elnökválasztás előtt a párt EP-képviselőjének javára. 

jobbik választmány
Gyöngyösi Márton és Ander Balázs – utóbbi megerősítette a hírt, hogy Gyöngyösi javára lépett vissza. Fotó: Mirkó István

 

A sajtótájékoztatón megtudtuk: Gyöngyösi Márton 153, míg Földi István csupán 65 szavazatot kapott.

 

A pártelnök állhat Jakab lemondatása mögött

A tisztújítás előzménye, hogy a pártban többen is fellázadtak Jakab Péter és kabinetfőnöke, Molnár Enikő ellen. Jakab ekkor állítólag már nyíltan kimondta, hogy puccsot készítenek elő ellene, sőt már írásban is megfogalmazta a lemondását. Kiszivárgott információk szerint a puccs élére akkor – Jakab Péter megdöbbenésére – Potocskáné Kőrösi Anita állt. 

Jakab Péter Molnár Enikővel érkezett az elnökválasztásra (Fotó: Mirkó István)

A tisztújításon már nem ő, hanem Ander Balázs képviselte a puccsisták vonalát, azonban a politikus visszalépett a jelöltségtől Gyöngyösi Márton javára. A visszalépés erősítheti lapunk azon értesülését, amely szerint a Jobbik békéjét hirdető Gyöngyösi Márton elnökjelölt állhat Jakab Péter lemondatása mögött. További érdekesség, hogy a puccs élére álló Potocskáné az utóbbi napokban az ország több településére is ellátogatott, hogy jobbikos tagtársaival találkozzon, ezekről be is számolt közösségi oldalán. Ám érdekes módon ezeket nem Ander Balázs, hanem Gyöngyösi Márton osztotta meg közösségi oldalán.

 

Aggályok Gyöngyösivel szemben

Néhány héttel ezelőtt egyébként az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarhoni Zsidó Imaegylet vezetői is aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a korábban a zsidók listázását szorgalmazó Gyöngyösi neve felmerült elnökjelöltként.

Emlékezetes, a Jobbik parlamenti képviselője még 2012-ben abbéli vágyát fejezte ki az Országházban, amely szerint itt lenne az ideje annak,

„hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak.” 

A jobbikos képviselő nyilatkozatát egyébként még Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is megvédte, aki szerint nem nácizmus a zsidó származású képviselők listázása.

 

Belső lázadás

Amennyiben Gyöngyösi nem tudja összetartani a pártot, belső lázadás is kitörhet Jakabbal és támogatóival szemben, így a volt pártelnök a frakciószabályzat megváltoztatásával biztosíthatja hatalmát a Jobbik képviselőcsoportjában. A párt helyzete ezzel kezd kísértetiesen hasonlítani a 2018-as választás utáni tisztújításához, mely akkor pártszakadáshoz vezetett. Emlékezetes, négy éve a Vona Gábor bizalmát élvező Sneider Tamás és a Jobbik eredeti irányvonalát képviselő Toroczkai László pályázott. Sneider csak egy hajszállal nyert ugyan, de ez is elég volt ahhoz, hogy a nemzeti radikális tagok kilépésével kettészakadjon a Jobbik.

A kisgazdák és az MDF példája azt mutatja, hogy vége a Jobbiknak

– írta korábbi elemzésé­ben a XXI. Század Intézet. A tanulmány rámutat, a Jobbik a megszűnés irányába tartó története nem ismeretlen a magyar politikában: egykori parlamenti pártként az FKGP és az MDF is hasonlóképpen esett szét, ezért is nevezhetjük a Jobbikban zajló mostani folyamatokat „elkisgazdásodásnak”. Hozzátették, mivel az ellenzéki oldal többi szereplőjének már nincsen szüksége a szavazóit teljesen elvesztő Jobbikra, így mára ők is érdekeltek lettek abban, hogy az egykori nemzeti radikális párt a lehető leghamarabb a felejtés homályába vesszen.

 

Gyöngyösi beszédét alább megtekintheti:

Borítókép: Gyöngyösi Márton (Fotó: Mirkó István)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.