Minden eddiginél nagyobb szükség van a békére

– Az Európai Uniónak a békére kell törekednie, és olyan külpolitikát kell folytatnia, amely arra irányul, hogy minél hamarabb véget érhessen a háború – fogalmazott Koskovics Zoltán Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában. Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója, Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője és Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója voltak Czirják Imre szerkesztő-műsorvezető vendégei a legutóbbi adásban, ahol szó esett a háborús infláció veszélyeiről, az orosz–ukrán háború jelenlegi állásáról, valamint a Sargentini 2.0 jelentés hátteréről is.

Forrás: Karc FM2022. 07. 15. 14:20
DELBOS-CORFIELD, Gwendoline
Budapest, 2021. október 1. Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselõ, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselõcsoport alelnöke, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációjának vezetõje sajtótájékoztatót tart az EP budapesti irodájában 2021. október 1-jén. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második világháború óta először jelent meg Európában a háborús infláció. Kovács Attila elmondta:

Jelenleg az egyik legfontosabb kérdés az, hogy az egyes kormányok milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy ne az európai családok fizessék meg a háború árát. A magyar kormány iskolát teremtett azzal, hogy befagyasztotta az üzemanyag és az alapvető élelmiszerek árát – most Európa-szerte azt láthatjuk, hogy egyre több kormány tervezi átvenni a magyar példát.

Koskovics Zoltán szerint látható, hogy az európai gazdaságra rendkívül károsan ható szankciós politika számos eleme súlyosan elhibázott: rohamos ütemben emelkednek az energia- és az élelmiszerárak. A szegényebb területeken súlyos élelmezési válságra lehet számítani, amely egy újabb migrációs hullámot fog elindítani Európa felé.

Leváltották a budapesti és a berlini ukrán nagykövetet, miután olyan hangot engedtek meg maguknak az ukrán tisztségviselők, amely a diplomácia világában megengedhetetlen. Horváth József úgy fogalmazott, hogy Magyarország humanitárius szempontból mindent megtesz az ukrán menekültek biztonságáért. Az ukrán vezetés ráébredt arra, hogy most barátokat, nem pedig ellenségeket kell gyűjtenie, és nem praktikus ilyen stílusban beszélni azokkal az országokkal, amelyektől a legtöbb segítséget várják és kapják. Az orosz–ukrán háború jelenlegi állásáról a szakértő elmondta: 

A valós helyzet megítélése roppant nehéz feladat, hiszen mindkét fél igyekszik magabiztosságot és erőt sugározni a közvélemény felé. Orosz oldalról azt látjuk, hogy mind emberben, mind technikában, mind utánpótlásban az orosz haderő lassan és fokozatosan, de folyamatosan őrli fel az ukrán erőket. Az orosz tüzérségi túlerő akkora mértékű, hogy a jelenlegi nyugati fegyverek nem tudják érdemben megváltoztatni a front helyzetét. A béke azonban még messze van.

Megszavazta az Európai Parlament LIBE bizottsága a Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti képviselő nevével fémjelzett jelentést. Kovács Attila leszögezte, hogy a jelentés koncepciózusan Magyarország ellen született, és a célja az, hogy hazánk ne részesüljön a helyreállítási alap forrásaiból. Most, hogy minden szakmai akadály elhárult az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti, a pénzek kifizetéséről szóló megállapodás megkötése útjából, az Európai Parlament a nyílt társadalom erőivel karöltve – ugyanis mind Delbos-Corfield, mind a LIBE bizottság vezetősége Soros György befolyása alatt állnak – összehangolt támadást indított ellenünk. A baloldali EP-képviselők szándékosan éket kívánnak verni a bizottság és Magyarország közé egy olyan időszakban, amikor háború dúl Európa határain belül, és nagyon komoly gazdasági kihívásokkal néz szembe a kontinens. Koskovics Zoltán hozzátette: 

Az Európai Parlament átalakult egy ideológia bolhacirkusszá, ugyanis a valós problémák helyett azzal foglalkozik, hogy hazugságokkal támadja Magyarországot. Ezzel a testtartásával senki nem árt többet az európai egységnek, mint maga az Európai Parlament.

A július 13-i adást ITT hallgathatják meg.

Borítókép: Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti képviselő (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.