Rendkívül komoly a bevándorlási helyzet a magyar–szerb határon, a migránsok száma óriási

A jelenleg hazánkban szolgálatot teljesítő cseh csoport tizenegy nap alatt csaknem ezerkétszáz határsértő feltartóztatásában segített. A múlt héten több mint négyezer illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedni a határnál, ilyenre a 2015-ös nagy migránsroham óta nem volt példa, számolt be az M1 Híradó.

Forrás: Hirado.hu2022. 07. 29. 7:16
null
Szeged, 2022. február 6. Magyar és cseh rendõrök a szerb-magyar határszakaszon, Szeged közelében 2022. február 6-án. A visegrádi országok határrendészeti együttmûködésének részeként újabb, negyventagú cseh rendõri kontingens kezdte meg a szolgálatot a magyar-szerb határon. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cseh és magyar rendőrök közösen tartóztattak fel egy 17 fős migránscsoportot csütörtökön délelőtt, Mórahalom közelében. A migránsok átkeltek a biztonsági határzáron, de száz méterre sem jutottak. Irataik nem voltak, azt mondták, Tunéziából érkeztek. A cseh rendőrök tavaly október óta segítik a magyar határvédelmet, jelenleg az 5. kontingens teljesít szolgálatot. Harmincnyolcan érkeztek, és két hónapig maradnak.

Szerintem és a kollégáim szerint is egyértelműen komoly a helyzet itt a határon, és a migránsok létszáma valóban óriási. Tizenegy napja dolgozunk, azóta ezerkétszáz migránst tartóztattunk fel és négy embercsempészt is előállítottunk

– mondta Pavel Varnuška, a cseh kontingens parancsnoka a Híradónak.

A felderítéshez két kutyát és két hőkamerás autót is hoztak, valamint kilenc terepjáróval járőröznek. A kontingens tagjai közül tízen már korábban is teljesítettek szolgálatot Magyarországon.

A múlt héten 4081 illegális határátlépővel szemben kellett intézkedni Magyarország területén, ez a szám 2015 óta nem volt ilyen magas.

A határsértések száma idén már meghaladja a 157 ezret, és csaknem ezer embercsempészt is elfogtak, kétszer annyit, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Bakondi: Közel háromszorosára nőtt az embercsempészek által hozott migránsok száma

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György az M1-en arról beszélt, hogy a szerb–magyar határon ugyan járőröznek a rendőri egységek, de rendkívül fontos lenne az embercsempészés felszámolása érdekében a bűnügyi operatív együttműködés fejlesztése is.

Ma már nagyon nagy számban afgánok, indiaiak sőt pakisztániak is érkeznek, ami további nagyon gyakori nemzetiségi vitákhoz, összetűzésekhez vezet a migránsok között. Egy-egy térségben a hatalomért, a pénzbevételi lehetőségért a bűnözői csoportok között szokásos módon konfliktusok vannak, amelyek eljutnak a fegyveres összetűzésekig – fogalmazott.

A Vajdasági Horgoson a hét elején csaknem százhúsz migránst szállítottak el a szerb hatóságok, de ennek már nyoma sincs.

„Semmi változás nincs. Jönnek-mennek a taxisok éjszaka, és visszahordják azokat, akiket napközben elvisznek”

– mondta egy helyi lakos, Somogyi Ferenc.

Ennek elsősorban az az oka, hogy a Szerbia területén működő migránstáborok – az uniós elvárásoknak megfelelően – nyitottak. Így, ha oda el is viszik a migránsokat, azok néhány óra múlva már indulnak vissza a magyar határhoz –írja a Híradó.hu.

Nem tudunk mit csinálni, és őszintén egy személynek egymagában nem nagyon van mersze odamenni hozzájuk. Ezt tudván, hogy most már jócskán fel vannak szerelkezve tűzfegyverrel – panaszolta egy másik horgosi, Ábrahám Ágoston.

A Vajdaságban az elmúlt hónapokban közbiztonsági válsághelyzet alakult ki a migránsok miatt. Szerbiába idén a hivatalos adatok szerint legalább ötvenezer ember érkezett illegálisan, kétszer annyi, mint a tavalyi évben. A javuláshoz a magyar álláspont szerint arra lenne szükség, hogy az unió egyértelmű üzenetet küldjön: Nyugat-Európa nem fogadja az illegális bevándorlókat.

Az eredeti cikk és az M1 Híradó adása ITT látható.

Borítókép: Magyar és cseh rendőrök a szerb–magyar határszakaszon, Szeged közelében 2022. február 6-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.