Éjjel-nappal támadják az illegális bevándorlók a déli határzárat

Kövekkel, ágakkal dobálóznak, és gázspray-t használnak a migránsok a magyar–szerb határon, de egyre gyakoribb, hogy lőfegyverekkel is fenyegetőznek. Mindennapos a gépjárművek megrongálása, előfordul az is, hogy a támadások a rendőri és honvédállomány sérülésével járnak. A határt védő erők a nap 24 órájában igyekeznek megakadályozni az illegális határsértéseket, akik pedig átjutnak, azokat mélységben tartóztatják fel. Helyszíni riportunkból kiderül, hogy a bevándorlók sosem pihennek, a határt védő egyenruhások viszont minden mozdulatukat figyelik. A járőrök többéves gyakorlata és helyismerete aranyat ér ebben a küzdelemben.

2022. 07. 29. 5:45
null
202200727 magyar szerb hatar migransok havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamivel reggel nyolc óra után érünk ki a Csongrád-Csanád megyei Röszke térségében álló ideiglenes biztonsági határzárhoz. Ritka pillanatban érkezünk, éppen hatalmas a nyugalom. Sem a határ innenső, sem a túlsó oldalán nincs mozgás, a két kerítés között sem látunk járőrt. Ez az idilli állapot alig egy-két percig tart, mert a távolban csakhamar megpillantunk két egyenruhást, akik egy migránst kísérnek. A férfi hamarosan visszakerül Szerbiába.

Eközben megérkezik a helyszínre a Szeged Határrendészeti Kirendeltség egyik munkatársa, aki megerősíti, hogy a kezdeti pillanatokban megtapasztalt béke és nyugalom mennyire ritka manapság a magyar–szerb határon. Az illegális bevándorlók és a csempészésükre kiépült bűnszervezetek óriási munkát adnak a határt védő rendőröknek, katonáknak és az őket segítő mezőőröknek, polgárőröknek és önkormányzati rendészeknek. A rendőrségi rádió szinte egy pillanatra sem hallgat el, megállás nélkül érkeznek az utasítások és jelentések. A bevándorlók folyamatos tevékenységének persze kézzelfogható nyomai is vannak, mert többfelé lehet látni, hogy egy-egy betörési kísérlet után a kerítést helyreállították. Emellett a határzár közelében eldobott különböző tárgyak is arról árulkodnak, hogy a migránsok szüntelenül próbálnak átjutni a magyar határkerítésen.

Összehangolt akciókkal védekeznek

Amint kelet-nyugati irányban haladunk Mórahalom felé, egyszer csak érkezik a rádióban a jelentés, hogy nem sokkal korábban egy huszonhárom fős és egy tizenkilenc fős csoport átjutott a határzáron, és megpróbálnak észak felé kereket oldani. Miután a közelben levő, nagyon komoly helyismerettel rendelkező járőr megkapja a koordinátákat, azonnal elindul a terület felé. Útközben megerősíti, hogy

 a sajtóban olvasható, hallható hírek teljes mértékben igazak, a migránsok valóban egyre többen jönnek, erőszakosabbak és agresszívabbak, a szerb oldalon még fegyvernek látszó tárgyat is látnak náluk olykor, éppen ezért valóban nagy szükség van a határvadász egységek felállítására. 

Egyelőre az jelenti a nagy segítséget, hogy jelentős cseh és osztrák rendőri erők támogatják a magyar egyenruhások munkáját. A határ megvédéséhez szükség van a minél szélesebb összefogásra, hiszen a migránsok egyre kifinomultabb taktikával próbálkoznak. Mostanában a gyakorlat az, hogy a migránsokat irányító szervezett bűnözői csoportok akár több száz főt lehoznak egyszerre a magyar–szerb határhoz, majd szétosztják a tömeget tíz-húsz fős csoportokra, és egyszerre több helyen rátámadnak a kerítésre, így igyekeznek elvonni a rendőri állományt. A tömeg irányítói és más velük együttműködő hangadók rendkívül agresszívak, üvegekkel, botokkal és kövekkel dobálják meg a rendőrségi járműveket, amelyekben próbálnak kárt tenni. Mivel a bevándorlók támadása nagyon kiterjedt és összehangolt, olykor egy-egy csoportnak – főképp létrák segítségével – sikerül átjutnia a kerítésen. Őket mélységben kell elfogni, ez történik most is.

Egy percig sem hallgat a rendőrségi rádió

– Itt ment át a csoport, és bevette magát a mellettünk levő erdős-cserjés területre – mutat a homokban található nyomokra a járőr. A szakember nagyon határozottan állítja, hogy szerinte legalább tucatnyi migráns keresztezte a földutat.

Ami ezután következik, olyat leginkább filmekben láthatunk, a járőr úgy dolgozik, mint a legtapasztaltabb nyomkövető indiánok. Körbeautózza a területet, és a nyomokat vizsgálja. Többször is megáll, de mindannyiszor továbbhalad, mert biztos benne, hogy régebbi jeleket lát. Szemügyre vesz minden eldobott szemetet, hátrahagyott tárgyat, beleszimatol a levegőbe, majd amikor körbeér, határozottan állítja, hogy az illegális bevándorlók a területen húzták meg magukat. Nem mentek tovább, hanem estig a növényzetben elbújva várják a szállítókat. Visszaérve a nyomokhoz a járőr azonnal kiszáll az autóból, majd beveti magát az erdőbe. Alig telik egy-két perc, és kiderül, az előzetes felderítés alapján helyes következtetésre jutott, a közelről érkező hangos szavak ugyanis arra utalnak, megvannak a migránsok.

Végül a helyszínre érkező két mórahalmi rendőrrel huszonhárom, magát tunéziainak valló illegális bevándorlót, köztük egy nőt terelnek ki a földútra, ahová rendőrségi szállító jármű érkezik majd értük.

Ezt a csoportot ezzel elfogottnak tekinthetik, de a járőr biztos benne, ezt súgják az ösztönei, hogy a kisebb, tizenkilenc fős társaságnak is ebben az erdőben kell lennie. Egy rádióüzenet azonban egy rövid időre elvonja a figyelmét, lakossági bejelentést érkezik arról, hogy percekkel ezelőtt az egyik tanya közelében újabb húsz-huszonkét fős migráns csoportot láttak. A járőr pontosítani igyekszik a helyszínt a bejelentővel, de kiderül, hogy egy kollégája közelebb van a területhez, ezért végül ő ered a társaság nyomába.

Fotó: Havran Zoltán

 

Külföldi segítség is jön a felderítéshez 

A mi helyszínünkön azonban továbbra is az a kérdés, hogy a korábban látott tizenkilenc fős csoport merre lehet a körülbelül fél négyzetkilométeres fákkal és tüskés cserjékkel beborított területen. A kiváló nyomkövető járőr úgy dönt, ezúttal erősítést kér, és egyszerre öten indulnak a valahol a közelben rejtőző illegális bevándorlók nyomába. Az akciót most nem koronázza siker, így légi felderítést kérnek, és úgy döntenek, hogy a drón megérkezéséig csak szemmel tartják a területet. Erre van is idő, mert az embercsempészek inkább éjszaka dolgoznak, addig pedig a migránsok nem fogják elhagyni búvóhelyüket. A járőr azonban mégsem sokat tud pihenni. Újabb rádiójelentés érkezik ugyanis, hogy Ruzsa térségében újabb huszonegy fős csoportot tartóztattak fel. Az már csak a helyszínen derül ki, hogy a csapatból tizennyolcan szírnek, hárman afgánnak vallják magukat, és bármilyen meglepő, ismét van egy nő is a fiatal férfiakkal. Elmondják, hogy az éjszaka jöttek át a magyar–szerb határon, minden bizonnyal Ásotthalom környékén, és az embercsempészre várhattak a szállítási ponton.

A sétáltatók mindig feladják magukat

Több mint valószínű, hogy bevett útvonalon közlekedtek, a sétáltatók (olyan bevándorlók, akik a többiek átjutását segítik, és a bűnözői csoportoknak dolgoznak) ugyanis jelzéseket hagynak hátra egymásnak, sőt olykor szükség esetére vizesflakonokat is elhelyeznek az útvonalon. Aztán, ha a csoport célba ért, „feladják” magukat, hogy legközelebb újabb csoportot juttathassanak át a határon. Mindig többen vannak, mert a tapasztaltak betanítják az újakat. Ezért is van az, hogy a határt védő egységek gyakran látnak ismerős arcokat, akik sétáltatók vagy olyan migránsok, akik sokadszorra próbálkoznak átjutni a déli határzáron.

A Ruzsa térségében feltartóztatott migránscsoportra vigyázó egyenruhások között itt is van egy külföldi rendőr, egy fiatal cseh nő, aki kutyákkal segíti a mélységi felderítést. A speciális segítségre azonban itt már nincs szükség, hamarosan újabb illegális bevándorlók nyomába eredhetnek. A többiek pedig megvárják a bevándorlókkal a rendőrségi szállítót.

Folyamatosan romlik a helyzet

Megkerestük a migráció alakulásával kapcsolatban a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának vezetőjét. Baukó Levente rendőr ezredes tájékoztatása szerint az év első három hónapjában megközelítőleg négyezer fő próbált meg illegálisan bejutni Magyarország területére havonta, áprilistól viszont ez a szám folyamatosan növekszik, havi 1500-2000 fővel. A szakember érdeklődésünkre megerősítette, hogy a migránsok valóban egyre agresszívabban lépnek fel, köveket, ágakat dobálnak, gázspray-t használnak, és egyre gyakoribb az is, hogy lőfegyverekkel fenyegetőznek. Mindennapos a gépjárművek megrongálása, esetenként olyan is előfordul, hogy a támadások a rendőri és honvéd állomány sérülésével járnak.

 A helyzet nagyon feszült. A magyar és szerb rendőri szervek együttműködve lépnek fel az erőszakos külföldiek, embercsempészek elfogása érdekében, de a határon továbbra is rendkívül agresszívek, csakúgy mint a migránsok 

– fogalmazott Baukó Levente. Arra a kérdésre, hogy a szlovén határkerítés megkezdett elbontása érezteti-e már a hatását a déli határzáron, egyértel­műen nemmel válaszolt. Sőt ennek éppen ellenkezőjét tapasztalják, a migránsok száma folyamatosan emelkedik a magyar–szerb határszakaszon – hangsúlyozta az ezredes.

Borítókép: Migránsok a magyar–szerb határon. Fotó: (Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.