Varga Judit: Az unióhoz való csatlakozásával Magyarország nem a szuverenitásáról mondott le

„Két magyar ügyet utalt az Európai Unió Bírósága elé pénteki döntésével az Európai Bizottság, és két ügyben indított újabb kötelezettségszegési eljárást” – közölte az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán. Varga Judit azt írta, hogy a kormány meglepődésére az egyik a gyermekvédelmi törvény ügyével kapcsolatban megindított eljárás, amelynek során mindvégig hangsúlyoztuk, hogy a bizottság által felhozott vádak alaptalanok.

2022. 07. 15. 19:24
2022.06.20. Budapest Varga Judit igazságügyi miniszter Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  „Már az elején leszögeztük, hogy a kiskorúak védelme és erkölcsi fejlődésük zavartalanságának garantálása tagállami hatáskörbe tartozik, az unióhoz való csatlakozásával Magyarország nem a szuverenitásáról mondott le, hanem csak egyes hatáskörök közös gyakorlását tette lehetővé” – emelte ki.Hozzátette: e hatáskörök egyike sem vonatkozhat a nemzeti identitás részét képező értékek megváltoztatására, és az uniós tagság semmilyen módon nem érinti azt a Magyarországot megillető jogot, hogy a gyermekek védelmével kapcsolatos döntéseket nemzeti identitásával összhangban, nemzeti hatáskörben hozza meg. Ezeket az értékeket Magyarország alaptörvénye is védi, így az alkotmányos szinten szabályozott jogintézményeket felpuhító bármely rendelkezés alaptörvény-ellenes szabályozási gyakorlathoz vezetne, hiszen a magyar államnak kötelessége az alkotmányos szinten rögzített elvek és jogintézmények védelme és érvényesítése– közölte az igazságügy miniszter.

A miniszter úgy folytatta, hogy a másik ügy a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságának megújításával és a pályáztatással kapcsolatos hatósági eljárásokat és az ott született elutasító döntéseket kifogásoló kötelezettségszegési eljárás. 

„A Klubrádió ügyében a kormánytól független hatóság hozta meg a döntést, amelyet a független magyar bíróság is jóváhagyott”– írta Varga Judit.


Úgy fogalmazott, hogy a bizottság kifogásaira korábban egyértelmű válaszokat adtak, levelükben kiemelték, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét, a sajtószabadság és a médiapluralizmus elvét a jelen ügy és annak szabályozási környezete nem érinti.

A magyar engedélyezési rendszer a médiaszolgáltatási lehetőségekhez való hozzáférést minden igénylőnek egyenlő eséllyel biztosítja a megújítás körében és a pályázati eljárás keretében, továbbá valamennyi nyertes médiaszolgáltató számára biztosítja a frekvencia hozzárendelését – közölte.
„Mindez pedig teljes mértékben összhangban van az Emberi Jogok Európai Egyezményében és a chartában írt elvekkel, amelyek megsértését kifogásolta a bizottság” – írta a miniszter.

 

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter  (Fotó: Kurucz Árpád)
  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.