Kezdődhet az első 1200 határvadász kiképzése

Intenzív az érdeklődés a határvadász képzés iránt. Szerdáig 7776-an jelentkeztek, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből – mondta Rétvári Bence, a belügyminisztérium politikai államtitkára, miniszterhelyettes a ma reggeli sajtótájékoztatóján Budapesten. A kormány továbbra is elkötelezett és következetes abban, hogy megvédje az országot és határait, határvadász alakulatokkal erősíti a határok védelmét – mondta ugyanott Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos.

2022. 08. 04. 10:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan kezdődhet az első 1200 határvadász kiképzése. Ismert, az illegális bevándorlás megerősödése és az ukrajnai háború miatt két lépcsőben mintegy négyezer határvadászt fog alkalmazni az érintett határszakaszok védelmére.

A magyar kormány továbbra is elkötelezett és következetes abban, hogy megvédje az országot és határait, határvadász alakulatokkal erősíti a határok védelmét – mondta Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos a Belügyminisztériumban ma reggel tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

RÉTVÁRI Bence; NYITRAI Zsolt
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (balra) és Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos a toborzóplakáttal.Fotó: Kovács Tamás

Határvédelem

Nyitrai Zsolt kiemelte: 

a déli határainkon folyamatosan nő a migrációs nyomás, a járvány és a háború mellett a legnagyobb kockázatot az illegális migráció jelenti.A miniszterelnöki biztos hozzátette: a kormány erősíti a határok védelmét, határvadász alakulatok felállításáról döntöttek, megkezdték a toborzást és hamarosan indul a kiképzés.

Nyitrai Zsolt értékelése szerint az országba illegálisan belépni kívánó migránsok száma "aggasztó és folyamatosan nő": míg 2016-ban 19 ezren, addig 2021-ben 119 ezren, idén pedig már több mint 131 ezren próbáltak illegálisan belépni Magyarországra. Átlagosan naponta 500-600 illegális migránst akadályoznak meg határrendészeink és katonáink a polrgárök közreműködésével az átjutásban.
Az illegális migránsok egyre szervezettebbek és erőszakosabbak, nagyon sokszor fegyverrel közelítenek a határhoz. Az embercsempészek az illegális migránsok segítői, de nagyon sokszor kihasználói is. Embercsempészet miatt 2016-ban 253 embert fogtak el, 2021-ben ez a szám elérte 1277-et - közölte Nyitrai Zsolt.
- Az Európát sújtó migráció tehát nem enyhül, hanem egyre csak erősödik. Brüsszel és az európai baloldal bevándorláspárti politikája "szupermágnesként vonzza az illegális migránsok hullámait". A háború, a gazdasági válság és az élelmiszerhiány még több embert késztet majd a jövőben, hogy elinduljon Európa felé - tette hozzá a miniszterelnöki biztos, aki hangsúlyozta, 

a Gyurcsány Ferenc vezette baloldaltól a határvédelem területén sem számíthatnak semmi jóra a magyarok: "ők nem határvadászokat, hanem kerítésbontókat küldenének a határra". Ezt korábban több nyilatkozatukkal is megerősítették 

- tette hozzá Nyitrai Zsolt.
Ismertetése szerint a határvadászok toborzása három pillére épül: lesznek személyes találkozások rendőrök, polgárőrök részvételével, direkt felhívást juttatnak majd el a potenciális jelentkezőkhöz, valamint elindítanak egy toborzókampányt a médiában.
 

Határvadászok

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a határvadászokra nagy szükség van, mert egyre több illegális migráns egyre erőszakosabban próbál meg Magyarországra belépni. 

Szerdáig 7776-an érdeklődtek a határvadász-kiképzés iránt, a legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből kértek információt. Az érdeklődők 45 százaléka telefonon, 40 százaléka személyesen, 12 százaléka e-mailen kért információt, a többiek pedig a Facebookon tájékozódtak.

Az államtitkár elmondta, a határvadász kiképzés körülbelül négy hétig tart, 160 órás képzésen kell részt venni. Ennek négy szakasza van: az első a rendészeti szakismeretekről, a második jogi ismeretekről, a harmadik lövészeti és taktikai ismeretek elsajátításáról, a negyedik pedig határforgalom ellenőrzési ismeretekről szól. A jelentkezőknek fizikai alkalmassági vizsgálaton is át kell esni. A kiképzések öt helyszínen zajlanak majd: Nyírbátorban, Debrecenben, Szegeden, Orosházán és Kiskunhalason.

Az alapvető követelményeknek megfelelő jelentkezők már a kiképzés alatt bruttó 300 ezer forintos fizetést kapnak. A sikeres vizsgázók csaknem 400 ezer forintot kereshetnek, és pótlékokat is kaphatnak majd. A határvadászok körülbelül tíz százaléka még magasabb fizetést kaphat majd más - például felderítési - feladatokért.
   

 Rétvári Bence kitért arra is, hogy ma már a börtönökben minden tizedik rab embercsempész, 88 százalékuk külföldi állampolgár. Idén már 989 embercsempészt fogtak el.
    
Az államtitkár értékelése szerint 

a déli határ megvédésére nagyon nagy szükség van, hiszen "nemcsak a migránsok ostromolják folyamatosan (...), hanem a baloldal - mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten - folyamatosan a határkerítés lebontására törekszik". Folyamatosan látjuk a jogi nyomást is, amely Magyarország elítéléséről, kvóták bevezetéséről és az illegális migráció megállítása helyett, annak szervezéséről szól.
Az államtitkár azt mondta: bíznak benne, hogy az első határvadász egységek ősztől megkezdhetik szolgálatukat.
A sajtótájékoztatón a politikusok bemutatták a Belügyminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda által készített toborzó plakátot.

Kiképzés

Zajlik a határvadászok toborzása. Rövidesen megkezdődhet az első 1200 ember felvétele és kiképzése, így a határon jelenleg szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök visszatérhetnek majd alakulataikhoz - közölte tegnap a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György kiemelte, nagyon összetett és egyre veszélyesebb a magyar határőrizet helyzete, hiszen naponta látnak a déli határhoz közeledő fegyveres migránscsoportokat. A határ túloldalán előfordul fegyverhasználat is, harcolnak egy-egy határszakasz ellenőrzéséért, és ezeknek az összetűzéseknek nemegyszer sebesültjei, halottjai vannak. Ezen a határszakaszon több mint 132 ezer határsértőt fogtak el az idén, háromszor annyit, mint a múlt év azonos időszakában, és mintegy ezer embercsempészt, ez pedig a tavalyi kétszerese.

Bakondi György kitért arra, hogy a közeljövőben osztrák-magyar-szerb migrációs célú háromoldalú tanácskozás lesz a határvédelem erősítése és fegyveres bűnözői csoportok hatékonyabb felszámolása érdekében. Ausztria 2015 óta segíti Magyarországot az illegális migráció feltartóztatásában - mondta. 

Megjegyezte: az EU tagállamainak szemléletmódja változott a migrációval kapcsolatban 2015 óta, azonban az EU vezetése, a brüsszeli apparátus a migráció legalizálásáról beszél; nemcsak a gazdasági élet irányításában, a háborús szankciós politikában hoz hibás döntéseket, de hét éve nem vonja le azokat a megfelelő következtetéseket a tömeges, illegális migrációból, amelyek az európai emberek biztonsága szempontjából kulcsfontosságúak lennének.

Borítókép: A Készenléti Rendőrségen alakulnak meg az önálló határvadász ezredek (Fotó: police.hu)

 

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (balra) és Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos a toborzóplakáttal. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.