Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Mentőövet dobhat az állam a bajba jutott önkormányzatoknak

Vizsgálja az állam annak a lehetőségét, hogy miként tudja támogatni azokat az önkormányzatokat, amelyeknek gondot okoz a megnövekedett energiaárak kigazdálkodása – értesült lapunk több önkormányzati érdekvélelmi szövetségtől. Több nagyváros arra készül, hogy maga siet a lakosság segítségére az energiaválság miatt.

2022. 08. 04. 5:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kistelepüléseken minden kisebb léptékű, de a gond az nagy lehet – jelentette ki az energiaárak emelkedésével kapcsolatban a Magyar Faluszövetség elnöke. Szabó Gellért a Magyar Nemzetnek elmondta, ha az egészen kis falvaknak az áremelkedés miatt több százezres vagy akár milliós nagyságrenddel kell nagyobb költséggel tervezniük, az komoly veszélyt jelenthet. A Bács-Kiskun megyei Szentkirály polgármestere kifejtette: a kormányzat érzékeli ezt a problémát.

Az önkormányzatokkal kapcsolatban is működik egy tárcaközi bizottság, és azon dolgoznak, hogy az energiaárak emelkedését elviselhetővé tegyék a települések számára, és ezt jogszabályi keretbe foglalják – fogalmazott Szabó Gellért. Hozzátette: biztos benne, hogy a megnövekedett költségeket a kistelepülésekre engedni teljes egészében nem lehet, mert ezt a terhet nincs miből kigazdálkodniuk. A legrosszabb helyzetben a legkisebbek vannak, és azok, ahol nincs iparűzésiadó-bevétel. Kitért arra, hogy a kormány az önkormányzatok működési nehézségeinek orvoslására rendkívüli kiegészítő támogatást biztosít, de ez a keret szavai szerint most kevés lesz. – Persze azt is tudjuk, hogy a központi költségvetés nem tud minden terhet átvállalni. Meg kell találni a mind két fél számára megfelelő megoldást

– mutatott rá. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke is azt emelte ki, hogy a hazai önkormányzatok két kategóriába sorolhatóak. Az egyikben azok vannak, ahol van adóbevétel, a másikban pedig olyanok, ahol nincs. – Sajnos az utóbbi csoportba tartozik a települések nyolcvan százaléka, ezek az önkormányzatok támogatásra szorulnak.

Ám ahol van adóbevétel, ott is sok terhet cipelnek a települések, meg kell nézni, hogy mekkora a teherbíró képességük. Van, ahol adni kell támogatást, míg néhány helyen erre nem lesz szükség 

– hangsúlyozta a Somogy megyei Tab polgármestere. Schmidt Jenő megerősítette, hogy a kormány segíteni fog az önkormányzatokon, most a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium a megoldáson dolgozik. Egy pontos adatbázist készítenek, de erről részleteket Schmidt Jenő egyelőre nem tud. A TÖOSZ elnöke kitért arra is, hogy egyes, nagyobb önkormányzatoknak az év végéig vagy akár 2023. decemberig fix áras szerződéseik vannak, így nekik könnyebb a helyzetük.

A nagyvárosok valamivel könnyebb helyzetben vannak, ahol jelentősen nagyobb az iparűzésiadó-bevétel.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke kérdésre elmondta, éppen egy felmérést végeznek, ahol megnézik, hogy a gáz és a villamos energia árának növekedése miatt augusztus 1-jét követően mekkora lehet a többletköltség év végéig mindazoknál, akik az egyetemes szolgáltatói rendszerből kikerülnek. Megpróbálják a mai árakat alapul véve azt is megvizsgálni, hogy mi várható 2023 elejétől. Úgy becsülik, hogy a megnövekedett gáz- és villamos áram árak miatt a többletköltség 1,5-3 milliárd forint lehet egy-egy nagyvárosban.

– Nyilvánvaló, hogy nekünk is sokkal többe fog kerülni minden, de ennek ellenére mi, itt Kaposváron, még augusztus 20-a előtt létrehozzuk a rezsivédelmi tanácsot.

A testületnek az lesz a feladata, hogy áttekintse, hány olyan család, háztartás van, ahol átlag feletti a gáz-, illetve a villamosáram-fogyasztás, és ahol a megnövekedett költségek a megélhetést veszélyeztetik – fogalmazott Szita Károly. Hozzáfűzte: lehetőségeikhez mérten igyekeznek segíteni a lakosságon, és tudomása szerint más nagyvárosok is erre készülnek. A politikus reményét fejezte ki, hogy a háború minél előbb véget ér, és Brüsszel is megembereli magát, és felhagy a kudarcot vallott energiapolitikájával, ami minden baj okozója.

Hasznos rezsikisokos Rezsikisokost készített a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) – erről a szervezet az internetes oldalán adott tájékoztatást. Közölték, hogy nagyon sokan fordultak hozzájuk rezsiügyben. Erre reagálva élnek néhány, az eligazodást segítő ajánlással, amelyekről szakértőkkel folytatott beszélgetéseken értesültek. Az egyesület reményét fejezte ki, hogy sikerül közérthetővé tenniük az új szabályozásokat, ezzel is megkönnyítve a családok előtt álló időszakot. A NOE a kisokosban többek között olyan kérdésekre igyekszik választ adni, hogy kik jogosultak a nagycsaládos gázártámogatásra, mi a nagycsaládos gázártámogatás igénybevételének a menete, de kitérnek a társasházak ezzel kapcsolatos helyzetére is. (B. A.)

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.