Totálisan hiteltelen a baloldal

Sem a rezsicsökkentést, sem az üzemanyagok ársapkájának bevezetését, sem a vállalkozások kedvező adózását nem támogatta a balliberális oldal, míg most ezek megtartásáért próbál fellépni. Úgy, hogy egyik sem szűnt meg. – Nekik a hatalom kell, mert nekik az a fontos, hogy összefonódjanak a nemzetközi finánctőke csoportjaival – mondta Boros Imre közgazdász a Magyar Nemzetnek.

2022. 08. 02. 5:50
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan tíz éve él Magyarországon a rezsicsökkentés politikája. Azóta védi a hatósági szabályozás a családokat az áremelkedésektől. Tegnaptól lépett életbe az a változás, melynek értelmében az átlagfogyasztásig lehet élni a lehetőséggel, azon felül úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetni. Ez azonban még mindig jóval kedvezőbb a világ­piaci árnál. Szombat déltől a kedvezményes tankolás lehetősége is szűkült, de a magánszemélyek járműveit továbbra is literenként 480 forintért lehet megtölteni. Sőt, a taxik és a mezőgazdasági járművek is maradtak a kedvezményezetti körben. Mindezek ellenére a balliberális pártok politikusai arról kezdtek hazug módon beszélni, hogy megszűnt a rezsicsökkentés, de krokodilkönnyeket ejtenek az autósokért is. Ahogy tették ezt a katás vállalkozókért, holott a szóban forgó adózási formának a bevezetését annak idején meg sem szavazták.

– A balliberálisok úgy kommunikálnak, ahogy az a pillanatnyi érdekeik­nek megfelelő. Egyáltalán nem zavarja őket, hogy korábban mindennek pont az ellenkezőjét mondták. Azaz: az ő kommunikációjuk az égvilágon semmi más célt nem szolgál, mint a hatalom megszerzését vagy adott esetben annak megtartását – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Boros Imre. A közgazdász jelezte: ezért teljesen hiteltelen az ellenzék, amelynek képviselői azzal sem törődnek, hogy milyen társadalmi hatásokkal járnak a nyilatkozataik és a cselekedeteik. – Nekik a hatalom kell, mert nekik az a fontos, hogy összefonódjanak a nemzetközi finánctőke csoportjaival – emelte ki a szakértő.

Boros Imre elképesztőnek nevezte, hogy a balliberálisok azt próbálják elhitetni a lakossággal, hogy megszűnt a rezsicsökkentés.

 – Mondani bármit lehet, de ettől még Magyarországon fizeti a lakosság Európában a legkevesebbet az energiáért. Annak idején a balliberális kormányok mindig a piacra hivatkozva változtattak az árakon. De mindig úgy, hogy a családok rosszul jártak, míg a külföldi pénzügyi csoportok dörzsölték a tenyerüket. A baloldal mindig támadta a rezsicsökkentést. Most az Orbán-kormány a háborús helyzet miatt változtatásra kényszerült, de így is biztosítja a fogyasztók háromnegyedének a hatósági árakat – magyarázta Boros Imre.

Hasonló a helyzet az üzemanyagok ársapkájával. Európában hazánkban tankolnak a magánszemélyek a legkedvezőbb áron.

– Ha a baloldal nyert volna áprilisban, akkor már régen nem létezne az ársapka. Mindenki a piaci árat fizetné tankoláskor. Az ellenzék már a választások előtt ostobaságnak nevezte ezt az intézkedést. Arról nem is beszélve, hogy az ő kommunikációjuk egyik alapvetése az a mondat, hogy fizessenek a gazdagok. Akinek pedig autója van, az az ő meglátásuk szerint gazdag – mondta a közgazdász. – A katás adózási forma átalakítása ellen is tiltakozott a baloldal, de amikor erről kellett szavazni az Országgyűlésben, akkor a „nem” gombot nyomták meg. Ezért sem a rezsicsökkentés, sem a kedvezményes tankolás, sem a nevezett adózás ügyében nem maradt hitele a baloldalnak – tette hozzá Boros Imre.

Az Orbán-kormány a fent említett intézkedések meghozatalakor is azt tartotta szem előtt, hogy megvédi az elmúlt évek intézkedéseit. Változtatásokra a háborús helyzet, valamint az arra adott uniós szankciók következménye miatt kényszerült. A kedvezőtlen helyzet megszüntetéséhez az egyetlen kulcs a béke megteremtése.

Borítókép: továbbra is hazánkban kerül a legkevesebbe a lakossági energia (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.