Vádelőkészítő szakaszba lépett Posta Imréék ügye

A napokban megkezdődhet az iratismertetés a tartalékos katonatiszt, volt hatósági pszichológus Posta Imre és társai büntetőügyében. Megalapozottan gyanúsítják őket az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló bűntettel, valamint emberölés előkészületével.

2022. 08. 29. 18:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes egyeztetés szerint ma kezdődött volna meg az iratismertetés a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló bűntett és emberölés előkészületének bűntette miatt Posta Imre és társai ellen zajló büntetőeljárásban. 

Ami az »ügyünket« illeti, tán éppen ma van iratbetekintés. Nem tudom, mert nem jött hivatalból értesítés, csak beszéltünk róla. Gondolom, aztán megy a bíróságra, valahová…”

 – írta a blogjában a tartalékos katonatiszt, egykori büntetés-végrehajtási, majd rendőrségi pszichológus, aki a legutóbbi folytatólagos kihallgatása után azt írta az interneten, hogy vádemelésre számít az ügyükben.

A Központi Nyomozó Főügyészségen általánosságban annyit tudtunk meg, hogy a vádelőkészítő szakaszban az iratismertetést követően nyilatkoztatják a gyanúsítottakat arról, hogy eltekintenek-e a büntetőeljárásban biztosított azon joguktól, hogy az iratismertetést követően 30 nap gondolkodási időt kapnak az esetleges felvetésekre, indítványokra. Amennyiben nem élnek ezzel a jogukkal, akár már az iratismertetést követő napon vádat emelhet az ügyészség. 

A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy erről a jogukról nem szoktak lemondani a gyanúsítottak, így várhatóan Posta Imréék sem teszik meg ezt.

Mivel a napokban elkezdődik az iratismertetés, szeptember végén, október elején kerülhet sor a vádemelésre.

Ismeretes, Posta Imre szeptember 30-ig áll kényszerintézkedés hatálya alatt, nyomkövetőt kell viselnie és csak ügyészi engedéllyel hagyhatja el a vidéki otthonát. A leendő vádindítványban várhatóan kitér majd az ügyészség a kényszerintézkedés fenntartására is.

Posta Imrét és három társát megalapozottan gyanúsítják azzal, hogy halállistát készítettek, amelyen egy sor vezető politikus, köztük a miniszterelnök, valamint közéleti szereplők voltak. A gyanú szerint Posta a halállistán lévők névsorának ismertetése után híveit a nevezettek kivégzésére buzdította. 

Minderről videófelvétel készült, amit feltettek a YouTube-csatornájukra. A gyanúsítottak létrehozták az úgynevezett Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya nevű, az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló szervezetet is, amit nyíltan működtettek és a közösségi médiában népszerűsítettek.  

Postát és egyik társát, K. Áront az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló bűntettel is meggyanúsították.

 

A lényeget tekintve – a megalapozott gyanú szerint – amikor létrehozták a szervezetüket, K. Áront bírói hatalommal ruházták fel, míg Posta Imre feladata a végrehajtói hatalom megszervezése volt. A gyanúsítottak új alkotmányt is megfogalmaztak, melynek egyik pontja szerint a társadalom minden tagjának mindazzal szemben, aki vagy ami megsérti az alkotmányos alapelvek előző pontokban megfogalmazott értékrendjét, joga és kötelessége a hűtlenség vádja nélkül akár élete árán is ellentmondani és ellenállni.

Borítókép: Posta Imre az elfogása utáni házkutatás alatt pózolt a kamerának (Forrás: Posta Imre blog)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.