A magyar–ukrán határon járt a Nemzetközi Ombudsmani Intézet elnöke

Első magyarországi hivatalos útján kedden a magyar–ukrán határszakaszhoz látogatott el Chris Field, a Nemzetközi Ombudsmani Intézet (International Ombudsman Institute – IOI) elnöke, Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kíséretében.

2022. 09. 13. 18:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Ombudsmani Intézet (IOI) elnöke, Nyugat-Ausztrália ombudsmanja ma a Beregsurány és Asztély, valamint a Záhony és Csap közötti határátkelőhelyeken tájékozódott a magyar–ukrán határszakaszon tapasztalható aktuális helyzetről, továbbá az ott szolgálatot teljesítő rendőrségi állomány tevékenységéről. Chris Field többnapos látogatásának célja, hogy személyesen informálódjon az Ukrajnából a háború elől hazánkba menekülő emberek ügyében. 

 

Az IOI elnöke egyúttal felkereste a beregsurányi és a záhonyi ideiglenes ombudsmani információs pontot.

Kozma Ákos (balról jobbra) és Chris Field tegnap jártak a csengersimai határátkelőn Fotó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

– Tájékoztatást adtam Chris Fieldnek az ukrajnai menekültek fogadásának körülményeiről és a segítésük érdekében tett intézkedésekről, így a hivatalunk által részükre a többi között Beregsurányban és Záhonyban nyújtott közvetlen jogi és humanitárius támogatásról – tájékoztatta lapunkat Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, aki kiemelte: 

ombudsmanként kiemelten fontosnak tartja, hogy minél több embernek nyújtsanak közvetlen segítséget. 

– Ennek elérését szolgálják az idei év elején megnyitott területi irodáink, amelyek révén az állampolgárokkal való még hatékonyabb kapcsolattartást biztosítjuk. Állandó regionális központjainkban immár a lakóhelyükhöz közeli helyszíneken is kezdeményezhetik személyesen az ombudsmani eljárás megindítását a vidéken élők. És ennek jegyében állítottunk fel ideiglenes információs pontjainkat is a magyar–ukrán határszakasz mentén, amelyek munkáját és eddigi tapasztalatait mai közös látogatásunk során összefoglaltam – adott számot róla Kozma Ákos.

Chris Field ugyanakkor hangsúlyozta: 

Elismerésre méltó mindazon tevékenység, amelyet az alapvető jogok biztosa és hivatalának munkatársai az ukrán menekültek fogadásának az érdekében folytatnak. Nagyon nagy munkát végzett a magyar kormány, nagyon nagy munkát végeztek a magyar emberek itt, a határon. 

– Azt gondolom, hogy Kozma Ákos hivatala nemzetközi viszonylatban az egyik legjobbnak minősül, okvetlenül a legelsők között van a helye. Amit szellemi és érzelmi teljesítményben le lehet tenni az asztalra, azt ők mind letették, valóban úgy vélem, hogy nagyon jól végzik az emberi jogok védelme területén azt a munkát, ami az ő küldetésük – jelentette ki az IOI elnöke.

Hozzátette: – Szeretném kiemelni, hogy mennyire kiterjedt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hatásköre. Nemcsak Budapesten szolgálja ki az arra rászoruló embereket, de a határátkelőhelyeken is, és az új területi irodák létesítése is egyértelműen ebbe a kategóriába sorolható. Azt gondolom, nagyon fontos, hogy a legelesettebbeknek is kinyújtja a kezét, és úgy vélem, ebben nem csupán az alapvető jogok biztosának, hanem a munkatársainak is nagyon meghatározó szerepük van. Feltétlenül kiemelendő ez a tevékenysége, és az, hogy a legrászorultabbak is gyakorlatilag személyesen is elérhetik ezeket a szolgáltatásokat, nincs különbség az egyes hozzá forduló panaszosok kezelésében.

Ahogy arról korábban lapunkban beszámoltunk, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2022-ben az ország hat régióközpontjában – Debrecenben, Győrben, Szegeden, Székesfehérváron, Miskolcon és Pécsen – területi irodákat nyitott, valamint az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézményeként az ukrán válság kirobbanását követő napokban információs pontot állított fel a záhonyi vasútállomáson, majd március folyamán a beregsurányi gyűjtőponton és a kormány által a BOK-csarnokban létesített humanitárius tranzitponton.

Borítókép: Chris Field, az IOI elnöke és Kozma Ákos, az alapvető jogok ombudsmanja Beregsurányon (Fotó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.