Elítélte az Európai Parlament Magyarországot + videó

Elfogadta az Európai Parlament a Delbos-Corfield-jelentést, mely szerint Magyarország megsérti az uniós alapértékeket.

Magyar Nemzet
2022. 09. 15. 13:00
DELBOS-CORFIELD, Gwendoline
Budapest, 2021. október 1. Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselõ, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselõcsoport alelnöke, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációjának vezetõje sajtótájékoztatót tart az EP budapesti irodájában 2021. október 1-jén. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta az Európai Parlament (EP) a Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő által jegyzett jelentést. Eszerint fennáll annak a veszélye, hogy Magyarország súlyosan és rendszerszerűen megsérti az Európai Unió alapját képező európai értékeket. A jelentést 433 igen, 123 nem szavazattal, 28 tartózkodás mellett szavazták meg. Az összes jelenlévő magyar baloldali képviselő is igennel voksolt a jelentésre.

A jelentés tartalma

A dokumentumban az áll, hogy az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, ezért az ország többé nem tekinthető teljes mértékben demokráciának. A jelentés szerint a magyar kormány szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt romlott tovább a demokrácia és az alapvető jogok helyzete azóta, hogy az EP 2018-ban elindította a 7. cikk szerinti eljárást. 
Azt is megállapították, hogy az uniós szerződésekben foglalt értékek védelme 2018 óta jelentősen csökkent, és a helyzetet csak súlyosbítja az unió tétlensége.

„A határozott uniós fellépés hiánya hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé vált”

– írták. Hangsúlyozták: az igazságszolgáltatás állapota, a korrupció és az emberi jogok helyzete továbbra is aggályos, akárcsak az alkotmányos és a választási rendszer működése, az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció, az összeférhetetlenség és a véleménynyilvánítás szabadsága, beleértve a médiapluralizmust. A tudományos élet szabadsága, a vallásszabadság, az egyesülési szabadság, az egyenlő bánásmódhoz való jog, beleértve az LMBT-közösségekhez tartozók jogait, továbbá a kisebbségi jogok, a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai szintén problematikus területek Magyarországon – olvasható a jelentésben.

Az EP azt várja az Európai Bizottságtól, hogy használjon ki minden rendelkezésére álló eszközt, különösen a költségvetési feltételrendszerről szóló rendeletet a helyzet orvoslására.

A jelentést támogató képviselők egyebek mellett arra szólították fel az uniós bizottságot, hogy ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, amíg az ország teljes mértékben eleget nem tesz a tagállami gazdaságpolitikák összehangolását célzó európai szemeszterrel összefüggésben megfogalmazott összes ajánlásnak, valamint a luxembourgi és a strasbourgi bíróságok kapcsolódó ítéleteinek. Azt is kérték a végrehajtó testülettől, hogy vonja ki a finanszírozás alól azokat a kohéziós programokat, amelyek esetében felvetődik az uniós forrásokkal való visszaélés vagy a jogállamiság megsértésének kockázata, valamint alkalmazza szigorúbban a közös rendelkezésekről szóló és a költségvetési rendeletet. A képviselők továbbá azt is indítványozták, hogy az uniós forrásokat a helyi önkormányzatokon, ne pedig a kormányzati szervezeteken keresztül osszák el.

A válság idején is hazánkat támadják

0äElképesztő, hogy az EP a mostani válságban is csak Magyarország támadásával van elfoglalva” – írta a közleményében a Fidesz. Hozzátették, 

miközben Európa lakosai épp az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválságtól szenvednek, a baloldali többségű Európai Parlamentnek még ebben a válságos helyzetben is az a legfontosabb, hogy Magyarországot támadja.

Hangsúlyozták, az elhibázott brüsszeli szankciók miatt soha nem látott energiaválság sújtja Európát, emellett pedig az energiaárakat is az egekbe emelték. Kifejtették, sok európai országban áram- és gázkorlátozásokra készülnek, az árak drasztikusan emelkednek, az európai emberek elszegényednek, az európai gazdaság visszaesőben van. A kormánypárt úgy véli, a brüsszeli baloldal újra és újra meg akarja büntetni Magyarországot, és vissza akarja tartani a hazánknak járó pénzeket. Indoklásuk szerint 

ezt azért teszik, mert az áprilisi magyar választáson ismét a Fidesz–KDNP győzött, amely nem engedi be sem a migránsokat Magyarországra, sem az LMBTQ-propagandát az iskolákba, és ellenzi az energiaválságot okozó brüsszeli szankciókat.

 „Szégyen, hogy a magyar baloldali EP-képviselők Gyurcsánynével az élen ismét saját hazájuk ellen dolgoznak” – zárult a közlemény.

Képviselői reakciók

Reagált a szavazás hírére Hidvéghi Balázs EP-képviselő is. Szerinte 

Magyarországgal mindig is lehetett és most is lehet tárgyalni, de az Európai Parlamentnek nem ez a célja, mert ők zsarolni akarnak, nem pedig megállapodni.

Hozzátette, az EP-ben nem tudják elfogadni, hogy a magyar emberek tavasszal negyedszerre is nemet mondtak a magyar baloldalra és a brüsszeli kioktatásra, és egy jobboldali, nemzeti-konzervatív kormányt választottak meg – olvasható a Fidesz Facebook-oldalán.

Harald Vilimsky osztrák politikus sem hagyta szó nélkül a Magyarországot bíráló jogállamisági jelentést az Európai Parlamentben zajló vita során – tette közzé Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebookon. Vilimsky kijelentette, 

Magyarország méltó tagja az európai családnak, és felszólította Brüsszelt, hogy hagyja abba Magyarország gyalázását,

 amit a politikai igazgató megköszönt az osztrák képviselőnek.

Miként Orbán Balázs Facebook-bejegyzéséből kiderült, Jean-Paul Garraud is hazánk védelmére kelt a vita során. A francia képviselő kijelentette, hogy az Európai Parlament támadása nem más, mint egy politikai leszámolás egy olyan országgal szemben, amely szembe mer menni az árral, és hű marad az európai építkezés alapelveihez. Jean-Paul Garraud továbbá emlékeztette a képviselőket, hogy a magyar emberek egyöntetű döntést hoztak az országgyűlési választásokon, a demokrácia pedig a választók döntésének tiszteletben tartásáról szól.

Borítókép: Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport alelnöke, az EP Állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációjának vezetője sajtótájékoztatót tart az EP budapesti irodájában 2021. október 1-jén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.