Szijjártó Péter: Kikérjük magunknak a magyar választók döntésének minősítgetését

A külügyminiszter az Európai Parlament által csütörtökön elfogadott jelentéssel kapcsolatban lapunk kérdésére úgy reagált: a jól megfizetett EP-képviselők jobban tennék, ha igaztalan vádak helyett a valós európai problémákkal foglalkoznának.

2022. 09. 15. 15:49
HAAVISTO, Pekka ; SZIJJÁRTÓ Péter
A finn külügyminiszter Budapesten Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Parlament jól megfizetett képviselői sokkal jobban tennék, hogyha igaztalan vádak helyett a valós európai problémákkal foglalkoznának. A fizetésükért cserébe például foglalkozhatnának azzal is, hogy hogyan segítsenek az európai embereknek és az európai gazdaságnak, miután a szankciók nyomán háromszorosára-négyszeresére emelkedtek az energiaárak Európában – reagált Szijjártó Péter a Magyar Nemzet kérdésére azzal kapcsolatban, hogy a strasbourgi székhelyű testület csütörtökön nagy többséggel megszavazta a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést. A jelentés szerint az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, a magyar kormány szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt pedig tovább romlott a demokrácia és az alapvető jogok helyzete Magyarországon azóta, hogy az EP 2018-ban elindította a 7. cikk szerinti eljárást.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a finn kollégájával, Pekka Haavistóval tartott közös budapesti sajtótájékoztatóján kérdésünkre válaszolva úgy foglamazott:

Amikor a szankciós politikát elkezdte Brüsszel – az Európai Parlament teljes támogatását élvezve –, akkor azt ígérték, hogy ez közelebb fog vinni minket a megoldáshoz. Ehhez képest a háború már több mint fél éve zajlik, az európai állampolgárok pedig egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas energiaárak és az infláció miatt. Jó lenne tehát, hogyha az Európai Parlament ezzel a kérdéssel foglalkozna, és nem mindenfajta igaztalan vádakat ismételgetne Magyarországgal szemben. 

A tárcavezető nyomatékosította, külügyminiszterként a magyar emberekkel szembeni inzultusnak tartja, hogy megkérdőjelezik a magyar dekmokrácia működőképességét, hiszen a magyar emberek világosan döntöttek, mostanra immár egymás után négy parlamenti választáson arról, hogy milyen jövőt szeretnének az országnak. Hozzáfűzte: kikérjük magunknak, hogy egyesek Strasbourgban vagy Brüsszelben azt gondolják, hogy a magyar emberek nem elég érettek ahhoz, hogy döntést hozzanak a saját jövőjükről. 

Kikérjük magunknak, hogy belebeszéljenek abba, hogy a magyar emberek hogyan döntenek. A magyar emberek demokratikus alkotmányos joga dönteni az ország jövőjéről, ezt pedig idén áprilisban világosan megtették, ennek minősítgetését tehát visszautasítjuk

– húzta alá Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Pekka Haavisto finn külügyminiszter (b) a megbeszélésüket követően sajtótájékoztatót tart Budapesten 2022. szeptember 15-én (Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.