Pozitív hangnemben zajlott a tárgyalássorozat, jó, ha ezt az európai partnerek is látják

Mindent megadtunk, amit az EU kért, ezért várjuk a pozitív elbírálást – mondta Varga Judit.

Magyar Nemzet
2022. 09. 15. 17:55
Varga Judit Forrás: Facebook/Varga Judit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konstruktív, pozitív, megoldásorientált hangnemben zajlott Brüsszelben a tárgyalássorozat, amelyen konkrét kérdésekre és javaslatokra lehetett reagálni, s nem általános elégedetlenséget fogalmaztak meg, ahogy a korábbi vitákban lehetett hallani 

– tájékoztatta az MTI-t az igazságügyi miniszter, miután megbeszélést folyatott Emmanuel Macron államfő Európa-ügyi tanácsadójával és Laurence Boone Európáért felelős államtitkárral. Varga Judit kiemelte: ennek a pozitív hangulatnak és magatartásnak a megőrzésén dolgoznak az Európai Bizottsággal, amely jelenleg a megoldás része.

Jó, hogyha mindezt tudják azok a nagy európai országok is, amelyek figyelik az Európai Bizottság és Magyarország közötti tárgyalásokat 

– húzta alá. 

A tárcavezető emlékeztetett, Magyarország több intézkedést is javasolt augusztus végén a válaszlevelében, és a brüsszeli tárgyalások során egyetértett tárgyalópartnereivel abban, hogy az uniós pénzek hatékony, átlátható és szabályos elköltése ugyanannyira az unió, mint a magyar adófizetők érdeke is, egy olyan közös érdek, amiért nagyon sok garanciát tudott a magyar kormány vállalni. A javaslatok közül kiemelte: Magyarország 15 százalék alá viszi az egyszereplős közbeszerzések arányát mind a nemzeti, mind az európai közbeszerzéseknél, korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével szemben bírósági jogorvoslati rendszert vezet be, továbbá egy olyan hatóság felállításáról is döntött, amely a közbeszerzések szabályosságát a legmagasabb szinten tudja majd ellenőrizni és garantálni, valamint a közbeszerzések költséghatékonyságát is értékélő teljesítménymérési rendszereket fog kidolgozni. 

Összességében tehát mindent megadtunk, amit az EU kért, ezért várjuk a pozitív elbírálást

– tette hozzá.

A párizsi egyeztetésein továbbá az Oroszország elleni uniós szankciók is szóba kerültek, amelynek kapcsán a miniszter kiemelte: a háború és az arra válaszul adott szankciók az okai a gazdasági nehézségeknek, amelyektől Európa jelenleg szenved.

Történelmi, földrajzi és fizikai okok miatt gondoljuk azt, hogy Közép-Európa számára egy további energiaszankció végzetes lenne, és nem szolgálja Európa érdekét sem

 – hangsúlyozta Varga Judit. Kiemelte azt is: a magyar kormány álláspontja szerint a béke megteremtésén kellene többet dolgozni, nem pedig a háborús szankciókon. 

A francia felek a miniszter megítélése szerint nagyon pragmatikusak. Sok a közös pont az európai külpolitikai, biztonságpolitikai és energiabiztonsági kérdésekben. Az Emmanuel Macron államfő által előrevetített európai közösség gondolata Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú – mutatott rá. 

Az igazságügyi miniszter Párizsból Madridba utazott tovább, ahol a spanyol–belga–magyar uniós elnökségi trió kérdései lesznek napirenden. Mint mondta, ez olyan kiemelt időszak lesz Európa történetében, amikor az európai parlamenti választásokat követően egy új bizottság és egy új tanácsi elnökség áll fel, s ebben lesz meghatározó szerepe a magyar elnökségnek. Magyarország mindig az európai megoldás híve, amely senkinek az érdekét nem hagyja figyelmen kívül –   mondta a miniszter.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (Fotó: Facebook/Varga Judit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.