Az Európai Parlament jóváhagyta az Ukrajnának szánt ötmilliárd eurós EU-hitelt

A támogatás egyik előfeltétele, hogy Ukrajna tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat.

Forrás: MTI2022. 09. 15. 15:36
null
Strasbourg, 2022. június 8. Szavaznak a képviselõk a Fit for 55 (Irány 55 százalék) uniós klímavédelmi csomag egyes elemeirõl az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2022. június 8-án. A képviselõk többsége elutasította az uniós szén-dioxid-kereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztésére, a szén-dioxid-határadó bevezetésére és a szociális klímavédelmi alap létrehozására vonatkozó javaslatokat. A Fit for 55 uniós klímacsomag a 2030-ra elérendõ 55 százalékos kibocsátáscsökkentéssel kapcsolatos szabályokat tartalmazza. Az Európai Unió 2050-re szeretné elérni a klímasemlegességet. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai parlamenti képviselők csütörtökön, sürgősségi eljárás keretében ötmilliárd eurós makroszintű hitelt hagytak jóvá Ukrajna számára. Az európai uniós hozzájárulás segíteni hivatott a kelet-európai országnak, hogy fedezze az ellene folyó háború okozta finanszírozási szükségleteit – közölte az uniós törvényhozó testület.

Ez a második és egyben legnagyobb részlet egy kilencmilliárd eurós uniós támogatási csomagból, amelyből egymilliárd eurót már folyósítottak. Az Európai Bizottság rendkívül kedvező feltételekkel nyújtja a kölcsönt a kijevi kormánynak.

Ukrajna finanszírozási igényei az ellene indított orosz háború miatt rohamosan megnőttek, az infrastruktúrában keletkezett hatalmas károk mellett az ország elvesztette a nemzetközi pénzügyi piacokhoz való hozzáférését is.

Az Európai Parlament szerint az uniós hitel hozzájárul Ukrajna államadósságának fenntarthatóságához és ahhoz, hogy végső soron képes legyen pénzügyi kötelezettségeinek visszafizetésére. A támogatás egyik előfeltétele, hogy Ukrajna tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat.

 

Borítókép: Szavaznak a képviselők az Európai Parlamentben (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.