időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Az Európai Parlament jóváhagyta az Ukrajnának szánt ötmilliárd eurós EU-hitelt

Forrás: MTI
2022.09.15. 15:36 2022.09.15. 15:46
Az Európai Parlament jóváhagyta az Ukrajnának szánt ötmilliárd eurós EU-hitelt

Az európai parlamenti képviselők csütörtökön, sürgősségi eljárás keretében ötmilliárd eurós makroszintű hitelt hagytak jóvá Ukrajna számára. Az európai uniós hozzájárulás segíteni hivatott a kelet-európai országnak, hogy fedezze az ellene folyó háború okozta finanszírozási szükségleteit – közölte az uniós törvényhozó testület.

Ez a második és egyben legnagyobb részlet egy kilencmilliárd eurós uniós támogatási csomagból, amelyből egymilliárd eurót már folyósítottak. Az Európai Bizottság rendkívül kedvező feltételekkel nyújtja a kölcsönt a kijevi kormánynak.

Ukrajna finanszírozási igényei az ellene indított orosz háború miatt rohamosan megnőttek, az infrastruktúrában keletkezett hatalmas károk mellett az ország elvesztette a nemzetközi pénzügyi piacokhoz való hozzáférését is.

Az Európai Parlament szerint az uniós hitel hozzájárul Ukrajna államadósságának fenntarthatóságához és ahhoz, hogy végső soron képes legyen pénzügyi kötelezettségeinek visszafizetésére. A támogatás egyik előfeltétele, hogy Ukrajna tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat.

 

Borítókép: Szavaznak a képviselők az Európai Parlamentben (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Strasbourgi ítélet

Schaller-Baross Ernő: Az Európai Parlament a látszat szintjén sem alkalmazza magára a jogállamiság elveit

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.