Brüsszel a sajtószabadság védelmében sértené meg a sajtószabadságot

Nagy felháborodást váltott ki Európában az Európai Bizottság készülő törvénye.

Magyar Nemzet
2022. 09. 14. 18:07
FRANCE - IlLUSTRATION - EVERYDAY LIFE
FRANCE-IlLUSTRATION-EVERYDAY LIFE-LP Fotó: AFP/LEO PIERRE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa-szerte nagy felháborodást váltott ki az Európai Bizottság napokban megszellőztetett médiatörvény-tervezete, amely európai lapkiadó egyesületek szerint súlyosan sértené a sajtószabadságot. A brüsszeli testület ezen a héten tárgyal a tervezetről, amely az egyes tagállamokban állítólag átláthatóbbá tenné a médiatulajdonlással kapcsolatos szabályozásokat. A tervezet szól egy új európai médiatanács felállításáról is, amely minden olyan esetben közbelépne, amikor a médiapiaci változások nem felelnek meg az uniós szabályoknak. A tanács véleményt alkotna a médiapluralizmusra és a szerkesztőségi függetlenségre hatással lévő összefonódásokról, médiafúziókról. Az Európai Bizottság azt várja a törvénytől, hogy az megvédi az újságírókat és a szerkesztőségeket a politikai nyomásgyakorlástól.

A jogszabály lehetővé tenné, hogy annak be nem tartása esetén eljárást kezdeményezzenek az Európai Bíróságon.

Az európai lapkiadók ellenzik a kezdeményezést: az Európai Magazinmédia Szövetség és az Európai Lapkiadók Szövetsége szerint a tervezet sértheti a befektetés és a vállalkozás szabadságát, és nem indokolt a médiaszabályozás európai szintű harmonizálása sem.

Elfogadhatatlan, hogy a médiaszabadság védelmét célzó javaslat éppenséggel a kiadók szerkesztési szabadságának elvét, a sajtószabadság egyik lételemét kívánja felülírni

– közölte az Európai Lapkiadók Szövetsége.

Az Európai Unió történetében először a lapkiadókat és a szerkesztőségeket az Európai Bizottság irányította médiahatóság felügyelete alá helyeznék

 – panaszolta közleményében az Európai Kiadók Tanácsa is, aggályának adva hangot amiatt, hogy Brüsszel bele akar szólni a kiadók és szerkesztőségek napi működésébe. A szervezet szerint nem is lehetséges az egész unióra egységesen megszabott médiatörvényt alkotni a nemzeti különbözőségek miatt.

A kiadók nincsenek egyedül ebbéli véleményükkel. A Frankfurter Allgemeine Zeitung tekintélyes konzervatív lapban írt cikkében Michael Hanfeld kifejti:

Az Európai Bizottság médiaszabadság-törvényének nem sok köze van a sajtószabadsághoz, sőt az EU-nak teljes ellenőrzést biztosít.

A szerző szerint ez még akkor is aggályos, ha a bizottság célja a médiába való állítólagos állami beavatkozás korlátozása olyan országokban – Magyarországon, Lengyelországban, Franciaországban –, amelyekben Brüsszel jogállamisági problémákat vél felfedezni a médiaszabályozásban.

A baj azonban itt az, hogy miközben a bizottság azt mondja, a médiát az államtól akarja megvédeni, addig az EU-szuperállam felügyelete alá helyezi

 – érvel Michael Hanfeld, mondván: az EU-ban sem a sajtószabadság, sem a sajtószabadság demokráciában betöltött fontos szerepét nem értik.

„A nyilvánosságra hozott szöveg számos, a sajtószabadság alapelveit fenyegető veszélyt tartalmaz” – olvasható Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesülete elnökének lapunkhoz is eljuttatott közleményében. A tervezet megfosztaná a kiadókat a szerkesztési irányvonaluk meghatározásának szabadságától, és felelősségre vonná őket a tartalomért, amelybe nem lehetne beleszólásuk.

Kizárólag a kiadó az, aki erkölcsi, jogi, pénzügyi és politikai felelősséget vállal a kiadványaiért és tartalmáért. A kiadók viselik kiadványaik sikerének vagy kudarcának teljes kockázatát. A szerkesztési szabadságukba való ilyen beavatkozás felborítaná a sajtószabadságot, valamint a befektetés és az üzleti élet szabadságát

 – közölte Kovács Tibor, aki hangsúlyozta: a kiadók szerkesztési szabadságába való bármilyen beavatkozás a sajtószabadságot alapjaiban sértené.

 

Borítókép: Újságokat szemlél egy nő Franciaországban (Fotó: AFP/Hans Lucas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.