időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

Fidesz: Gyurcsány tisztázza a vagyonnyilatkozatát!

Munkatársunktól
2022.09.16. 13:59 2022.09.16. 14:20
Fidesz: Gyurcsány tisztázza a vagyonnyilatkozatát!

Úgy tűnik, hogy Gyurcsány Ferenc nem tud elszámolni az erkölcstelenül, a pártállami kapcsolatai révén megszerzett vagyonával – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Hollik István. A Fidesz kommunikációs vezetője a vagyoni helyzetének tisztázására szólította fel a volt kormányfőt, akinek a vagyonnyilatkozatában értelmezhetetlenül szerepel egy ingatlaneladás foglalójaként, előlegeként feltüntetett közel félmilliárd forintos összeg.

– Felszólítjuk Gyurcsány Ferencet, hogy tegyen eleget a kötelezettségeinek, és számoljon el a vagyonával, tegye világossá, hogy mire is fordítja azt! – jelentette ki Hollik István a Magyar Nemzetnek a volt kormányfő vagyonnyilatkozatában szereplő ingatlanügylettel összefüggésben. Mint rámutatott: Gyurcsány Ferenc az első számú baloldali oligarcha, aki tekintélyes vagyonát a pártállami kapcsolatainak, illetve felesége családjának köszönhette. 

Gyurcsány Ferenc vagyonszerzése eleve megkérdőjelezhető, ám úgy tűnik, a volt kormányfő még arra sem képes, hogy az erkölcstelenül megszerzett vagyonáról a kötelezettségeinek megfelelően korrekt tájékoztatást adjon

 – hangsúlyozta.

Mint azt lapunk korábban közölte, a nyilvános adatok alapján értelmezhetetlen Gyurcsány Ferenc 2022. májusi vagyonnyilatkozatának az a része, amelyben a Demokratikus Koalíció elnöke „lakásvásárlás foglaló és előleg” jogcímen több mint 446 millió forintot tüntetett fel követelésként. Egyelőre nem tudni, hogy a volt kormányfő a tulajdonában lévő ingatlanok közül melyiktől válna meg, hiszen az összeg nagysága azt feltételezi, hogy egy jelentős értékű lakásról lehet szó. 

Gyurcsány vagyonnyilatkozata szerint ugyanakkor a politikus tulajdonában csupán egy pápai, ötven négyzetméteres társasházi lakás, illetve egy kötcsei ingatlan ötven százaléka van. 

Ez utóbbi egyébként egy több mint háromezer négyzetméteres telken lévő, 267 négyzetméteres családi ház, amelyen feleségével osztozik.

A pápai lakás tehát szóba sem jöhet, hiszen teljességgel kizárt, hogy erre az ingatlanra valaki közel félmilliárd forintos foglalót vagy előleget tett volna le. A kötcsei családi ház esetében sem igazán képzelhető el az említett mértékű összeg kifizetése, hiszen az eladósorban lévő helyi ingatanok ára ezt valószerűtlenné teszi.

Lényeges körülmény, hogy az a Szemlőhegy utcai villa, amelyben a Gyurcsány házaspár él, Dobrev Klára és édesanyja, Apró Piroska tulajdonát képezi, vagyis az ingatlanhoz a volt miniszterelnöknek a telekkönyv szerint semmi köze nincs.

Több érdekesség is övezi Gyurcsány 446 millió forintos, követelésként feltüntetett, foglalóként, előlegként megnevezett összegét. A politikus ugyanis a 2020., valamint a 2021. januári vagyonnyilatkozatában a szóban forgó rubrikába még csupán 225 millió forintot, 2022 januárjában pedig 348 milliót írt be. A jelek szerint egy évek óta húzódó lakásvásárlási ügyről van szó, de egyelőre rejtély, hogy az évről évre szaporodó milliók mögött valójában milyen tranzakciók állhatnak.

Egyelőre sem Gyurcsány Ferenc, sem felesége, Dobrev Klára nem válaszolt azon kérdéseinkre, hogy a volt kormányfő melyik ingatlanáért kapott közel félmilliárdos előleget vagy foglalót.

Korábban egyébként már előfordult, hogy Gyurcsány valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot adott le az Országgyűlésnek. A Magyar Idők számolt be arról, hogy a volt miniszterelnök a 2018 elején benyújtott okiratban nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, ami a Schoellerbank AG bécsi fiókjánál vezetett számláján volt elhelyezve.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Földi Imre)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.