időjárás 2°C Mária 2022. december 8.
logo

Haveri cégnek ad zsíros megbízást Márki-Zay Péter

Borsodi Attila
2022.09.29. 05:50 2022.09.29. 09:28
Haveri cégnek ad zsíros megbízást Márki-Zay Péter

Miközben létszámleépítésekkel spórolnának meg százmillió forintot Hódmezővásárhelyen, Márki-Zay Péter polgármester a saját tanácsadójának ad 257 millió forintos megbízást a városháza felújítására.

Meglehetősen szomorú képet festett Hódmezővásárhely jövőbeni pénzügyi helyzetéről a város közgyűlésének legutolsó ülésén Márki-Zay Péter polgármester – erről írt a Promenad24.hu. 

A baloldal volt miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, hogy a megemelkedett rezsiszámlák miatt 2023-ra 2,3 mil­liárd forint többletköltséggel számolnak, ­emiatt bezárások és leépítések jöhetnek az önkormányzati cégeknél, intézményeknél. 

Márki-Zay azzal igyekezett nyugtatni a kedélyeket, hogy a vezetőség folyamatosan dolgozik a legoptimálisabb megoldásokon. A polgármester ugyanakkor elmondta, hogy az elbocsátásokkal és a többi takarékossági lépéssel – így például intézménybezárással és a strand bizonyos medencéinek leengedésével – körülbelül százmillió forintot tudnak majd megspórolni, arról viszont egyelőre nincs elképzelésük, hogy a maradék 2,2 milliár­dos hiányt hogyan tüntetik el.

Szociálisan érzéketlen Márki-Zay

Az az állítás sem igaz, hogy az alapvető élelmiszerek árának rögzítése emeli az inflációt, sőt az ellenkezőjét várják az elemzők.

Miközben a városháza, az önkormányzati cégek, intézmények dolgozói azon aggódhatnak, hogy elsöpri-e őket a leépítési hullám, kiderült, hogy az önkormányzat, önerőből 257 millió forintot fordít a városháza homlokzatának felújítására.

Ráadásul Márki-Zay a saját városstratégiai tanácsadójának adja a megbízást. 

A pályázat nyertese a legkedvezőbb ajánlattal ugyanis Kendi Imre cége, a Z-Door Zrt. lett. A Promenad24.hu azt írta, hogy a férfi a polgármester közismert támogatója és barátja, aki Hódmezővásárhelyen a Jobbik 2014-es önkormányzati választási listavezetőjeként vált ismertté, később pedig Márki-Zay Péter mellett tűnt fel.

 Amellett, hogy Kendi városstratégiai tanácsokkal segíti a hódmezővásárhelyi polgármestert, a férfit az önkormányzati cég, a HVSZ Zrt. felügyelőbizottsági tagjának is megválasztották áprilisban, a pozíciót azóta is betölti.
Cseri Tamás hódmezővásárhelyi fideszes frakcióvezető közölte: elfogadhatatlannak tartja, hogy a válság kellős közepén Márki-Zay Péter a városháza csinosítgatására költsön, és még a városi dolgozók elbocsátása árán is a saját haverjai zsebét tömje. 

– Bár a polgármester szóban a korrupció ellen küzd, az valójában teljesen átszövi a városvezetői munkáját – mondta Cseri Tamás.

Márki-Zay: Gyenge állam kell

Márki-Zay Péter továbbra is azt állítja, hogy hátrányokkal jár a minimálbér emelése. Jelezte azt is, hogy ő az állam szerepét visszaszorítaná.

Borítókép: hivatali dolgozókat küldhetnek el (Fotó: Délmagyarország/Török János)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.