Kukába dobott szemetesek

Szemeteskukák fejlesztése is szerepel a lakossági ötletek között, amelyekre szavazni lehetett a főváros közösségi költségvetési programjában. A javaslat szerint új szemetesek kellenek a fővárosi közterületekre, ahonnan éppen Karácsonyék szereltettek le kormányzati megszorításokra hivatkozva háromezer szemetest.

Munkatársunktól
2022. 09. 01. 5:55
null
20220624 Budapest Szemetes kuka illusztráció Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap éjfélig lehetett szavazni a főváros úgynevezett közösségi költségvetési programjára. Az évi egymil­liárd forint kerettel rendelkező közösségi költségvetésbe összesen 615 javaslat érkezett, amelyekből 49 ötletet találtak megvalósításra érdemesnek. Minden kategóriában egy kisebb, legfeljebb ötvenmillió forintos és egy nagyobb, maximum 133 millió forintos ötletre szavazhatnak a budapestiek.

A Zöld Budapest kategóriában szerepel egy „Szemeteskukák fejlesztése" elnevezésű ötlet, amelynek az a lényege, hogy az elavult vagy rossz helyen lévő szemétgyűjtők helyett helyezzenek ki korszerű, fedett, illetve szelektív gyűjtést is lehetővé tévő szemeteseket, illetve így újítsák fel a régieket a város azon pontjain, ahol a szemetelés problémája kiemelkedő.

Mindez azért érdekes, mert 2021-ben a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. a kormányzati elvonásokra hivatkozva eltávolíttatott a budapesti közterületekről háromezer kukát, azaz minden harmadik hulladékgyűjtő edényt. Az intézkedéstől 120 millió forint megtakarítást reméltek, az FKF pedig egyben felkérte a lakosságot, hogy a közterületen keletkezett szemetet lehetőség szerint otthon dobja ki, adott esetben a szelektív szemetesbe.

A kukahiányt több kerület önerőből, a főváros helyett igyekezett orvosolni; Józsefvárosban például az eltüntetett szemetesek közvetlen közelébe 21 darab kukát helyeztek ki, Terézvárosban pedig – ahol 450 szemetesből 150-et tüntetett el az FKF – a fővárosi fenntartású utak mentén is felszereltek hulladékgyűjtő edényeket, összesen ötven darabot.

Horváth Csaba, Zugló polgármestere, a fővárosi MSZP-frakció vezetője korábban a Hír TV Célpont című műsorában ismerte be, hogy hiba volt tömegesen leszereltetni a fővárosi nyilvános kukákat. „Néhány tízmilliós megtakarításért lehet, hogy ma már nem szereltetnénk le azt a háromezer utcai kukát. Ezt egy hibának lehet mondani” – ismerte be.

A Budapesti Közművek Zrt. ­június közepén jelezte: alkalmazkodva a megváltozott közterület-használathoz, 41 helyszínen 150 kukát helyez ki. Ezt azzal indokolták, hogy a járványhelyzet után a turisták visszatérése, az ismét egyre népszerűbb szabadidős tevékenységek, rendezvények eredményeként olyan helyszínekre is nagy létszámban fokozatosan visszatérnek a budapestiek, amelyek jó ideje nem vagy kevésbé voltak kihasználva.

Alig egy hónapra rá pedig Karácsony Gergely maga jelentette be közösségi oldalán, hogy a júniusi 150 darab után újabb 195 kukát helyeznek ki a városban. Ezt azzal indokolta, hogy folyamatosan vizsgálják a közterületek állapotát, és időben reagálnak a megváltozott szokásokra, például a turizmus élénkülésére és az irodai jelenlétre.

Borítókép: Elhanyagolt állapotba kerültek a közterületek (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.