Schmidt Mária a nyugati politikai vezetőkről: Hálátlanok, szégyentelenek

A temetés napja egyértelművé tette, hogy a németek új vallása a gyávaság – írta Gorbacsov búcsúztatásáról a történész.

Magyar Nemzet
2022. 09. 05. 21:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem az amerikaiak, sem az európaiak nem tisztelték meg jelenlétükkel az elhunytat, akit egykor „hősüknek” tekintettek. Különösen szembeötlő, hogy egyetlen német politikus sem volt, aki kifejezésre juttatta volna köszönetét annak a Gorbacsovnak, aki nélkül hazájuk még mindig ketté lenne osztva

– írta mai posztjában Schmidt Mária. A történész, aki Orbán Viktor delegációjának tagjaként maga is részt vett a Szovjetunió utolsó vezetőjének temetésén, azt a következtetést vonta le, hogy a nyugati politikusok valójában mindig is semmibe vették Mihail Gorbacsovot. 

„Míg élt, a Nyugat darlingja volt. Mert könnyű győzelemhez segítette őket a hidegháborúban. 

Mert egyoldalú gesztusok sorát tette, abban bízva, hogy az amerikaiak, és a »fejlett Nyugat« majd viszonozza őket. Egy vidéki naivához hasonlító jóindulatú reménykedéssel vonta ki megszálló csapatait térségünkből, egyezett bele a német egységbe, az így létrejövő régi-új Németország NATO-tagságába. A nyugati csúcspolitikusok egytől egyig palira vették, és azzal fizették ki, hogy médiájukkal hízelegtettek neki és a semmit sem jelentő Nobel-békedíjjal (1990) dekorálták ki” – részletezte Schmidt Mária az egykori szovjet pártfőtitkár helyzetét. 

Írásában arra jut, hogy 

a nyugati vezetők hálátlanságát és szégyenteljességét az is mutatja, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnökön kívül nem volt más a világ vezetői politikusai közül, aki részt vett volna a hétvégi temetésen. 

Schmidt Mária szerint nem volt ez mindig így. „Mikor a Szovjetunió első számú vezetői elhunytak, a nyugati világ vezetői egymás bokáját taposva járultak a ravatalaik elé, hogy tanúbizonyságot tegyenek arról, hogy méltó ellenfelüknek, vagy inkább ellenségüknek tekintették az elhunytakat, akiket holtukban is tisztelnek” – idézte fel. 

„Orbán Viktor, az antikommunista szabadságharcos, aki 1989. június 16-án, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén nyilvánoson felszólította az akkor még érintetlen tekintélyű Szovjetuniót, hogy vonja ki megszálló hadseregét Magyarországról és engedélyezzen demokratikus választásokat, fejet hajtott Gorbacsov ravatalánál és hazánk nevében köszönetet mondott neki és családjának azért, hogy nem lövetett, hogy kivonta a szovjet csapatokat országunkból és ezzel visszaadta hazánk szabadságát és függetlenségét” – emlékeztetett posztjában a történész. 

A németekről Schmidt Mária azt írta: 

A temetés napja egyértelművé tette, hogy a németek új vallása a gyávaság.

„Vezetőik gyávák, hálátlanok, kulturálatlanok, tiszteletlenek. Eloldották magukat az európai kultúrától, körvonaltalan, arcnélküli senkik. A németek egy része pedig nemcsak eltűri, de követi is őket” – magyarázta. 

Hozzátette: „Ne tegyen tehát a németeknek gesztusokat, szívességet senki, mert nem értékelik, és nem fogják viszonozni!”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.