Vasárnap Újpesten nyerhet a Fidesz

A nagyobb településeken ismét pártpolitikai vetülete is lesz a vasárnap tartandó időközi önkormányzati választásoknak. Szep­tember 25-én Miskolcon egy DK-s politikus helyéért folyik majd a verseny, a főváros IV. kerületében pedig a korábbi LMP-s alpolgármester képviselői posztjáért. Mindkét baloldali politikus listán került a parlamentbe, és mind a borsodi megyeszékhelyen, mind pedig Újpesten nagy többségbe került az önkormányzatban a baloldal három évvel ezelőtt. Az április 3-a óta megtartott időközi választásokon azonban mind a megyei jogú városokban, mind Budapesten tarol a Fidesz.

2022. 09. 24. 7:45
null
20220403 Budapest Választás 2022 országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás urnabontás szavazatszámlálás szavazókör Fotó: Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezen a hétvégén is folytatódnak az időközi önkormányzati választások. A Hajdú-Bihar megyei Derecskén feloszlatta magát a nyolcfős képviselő-testület, ezért kellett új választást kiírni. 

A kisvárosban csak a kisebb pártok állítottak jelölteket az időközire, így a Munkáspárt, a Mi Hazánk Mozgalom és a Momentum jelöltjeire lehet szavazni a független aspiránsok mellett. A polgármesteri székért öten, a képviselői helyekre 25-en pályáznak.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékason lemondás miatt választanak új polgármestert, de csak egy jelölt indul a tisztségért. A Vas megyei Szarvaskenden sem lesz nagy az izgalom, itt három egyéni listás képviselői helyre hárman jelöltették magukat.
A Békés megyei Örménykúton is lemondás miatt kell új településvezetőt választani, itt négy független jelölt is indul az időközin.
A Zala megyei Nemesnépen egy korábbi időközi polgármester-választáson szavazategyenlőség alakult ki a két független jelölt között, akik így újra összecsapnak vasárnap.
A Somogy megyei Kisasszondon polgármestert és négy képviselőt is választanak, a tisztségekért összesen 12 független jelölt száll versenybe.

Az országos pártok összecsapása ezúttal is a nagyobb településeken lesz megfigyelhető. Miskolcon a 3. számú egyéni választókerületnek kell új képviselőt választani, mert a 2019-ben itt győző DK-s Hegedűs Andrea listán a parlamentbe jutott. Miskolcon már az országgyűlési választásokon újra többségbe került a Fidesz–KDNP, jóllehet három éve még a baloldali összefogás nyert a helyi önkormányzati voksoláson. Gyurcsányéknak mégis fontos lehet, hogy itt ne veszítsen jelöltjük, pár napja ugyanis a borsodi megyeszékhelyen tartották frakcióülésüket, és kampányoltak is helyi jelöltjük mellett. 

Sebe-Gazdig Judit az öt baloldali párt támogatásával indul (a Jobbik jelenleg nem tud jelöltet állítani semmilyen választáson). Kormánypárti kihívója, Barta Gábor viszont visszahódítaná a korábban elveszített választókerületet. Harmadikként a Munkáspárt–Iszomm jelöltje, Fülöp József Istvánné is ott lesz a szavazólapokon.
Budapest IV. kerületére is sokan figyelnek majd, itt a korábbi LMP-s alpolgármester, Kanász-Nagy Máté helyéért fognak küzdeni a jelöltek. Újpesten 2019-ben a baloldal nyert az önkormányzati választásokon, minden egyéni önkormányzati helyet elhoztak az összefogás jelöltjei. A nyár elején a 2. számú választókerületben már tartottak itt egy időközit, mert a korábbi képviselő elhunyt, ezen a választáson a baloldal meg is tudta tartani pozícióját. Utóbb ez a győzelem felértékelődött, a későbbi budapesti időközi önkormányzati választásokon Fidesz–KDNP-s jelöltek ugyanis sorra elhódították a baloldal által korábban megnyert körzeteket.

Az újpesti 12. választókerület a jobboldal szempontjából könnyebb terep, mint a 2. számú, itt az LMP egykori társelnöke, Kanász-Nagy Máté nyert 2019-ben, aki miután a baloldali közös listáról bejutott a parlamentbe, lemondott kerületi pozíciójáról. A Fidesz most is, csakúgy mint három éve, Jókay Attilát indítja.

 A Jobbik itt sem lesz ott a szavazólapon, a másik öt baloldali párt jelöltje Maholányi Zsolt lesz. Mellettük még indul a Mi Hazánk jelöltje, Márkus Krisztián Zsolt és a Munkáspárt–Iszomm-jelölt Fehérvári Zsolt István.
Amennyiben a Fidesz itt is képes lesz fordítani az álláson, úgy ez lehet a kilencedik fővárosi önkormányzati képviselői hely, amelyet visszahódít a baloldaltól ebben az évben.

Borítókép: A most vasárnapi voksoláson kiderül, folytatódik-e a kormánypártok győzelmi sorozata (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.