Folytatják a sztrájkot a budapesti szemétszállítók

Második napja nem veszik fel a munkát az FKF dolgozói.

2022. 10. 05. 13:45
kukás tüntetés
20221004 FKF kukások tüntetése Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István

Második napja nem veszik fel a munkát az FKF dolgozói.

Ma sem viszik el az összes kukát Budapesten, terjed a sztrájk a szemétszállítóknál. Sajtóhírek szerint Rákospalotáról és a testvérhegyi telephelyről sem gurult ki a kocsik egy része,  a csepeli telephelyen pedig úgy tudni, a köztisztasági dolgozók és takarítók is csatlakoztak a sztrájkhoz, valamint az Ecseri úti telephelyen várják azokat a vezetőket, akik tárgyalóképesek. 

Mint arról korábban írtunk, a szemétszállítók többek között azt sérelmezték, a főváros baloldali vezetése hazugságokat terjeszt a fizetésükről, ráadásul ellenőröket vettek fel, hogy kémkedjenek a dolgozók után, az ellenőrök viszont sokkal többet keresnek, mint ők. A sztrájkról beszámoló Blikk tudósítása szerint a fővárosi cég baloldali vezetése nem hajlandó tárgyalni a dolgozókkal, sőt kirúgással fenyegették meg őket. Kiss Ambrus, általános főpolgármester-helyettes tegnap délutáni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a tárgyalások részleteiről nem fog jóslatokba bocsátkozni, de azt hangsúlyozta, hogy a hulladékot valakinek el kell vinni a főváros utcáiról. Ha a dolgozók nem veszik fel a munkát, akkor a katasztrófavédelemhez fordulnak, a helyzet megoldására szerda estig ad haladékot a főváros – emelte ki a főpolgármester-helyettes. Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán az ügyre reagálva a kormányt tette felelőssé, szerinte a kabinet súlyos működési gondot okoz Budapestnek. 

A szemétszállítók helyzetéről lapunk több cikket is írt, többek között beszámoltunk arról, hogy állandósulnak a problémák a hulladékszállítóknál, többek között volt, hogy a kánikulában nem osztottak védőitalt a dolgozóknak. Úgy tűnik továbbá, hogy Mártha Imre személyében olyan ember vezeti az FKF-et, aki többet foglalkozott a jachtjaival és drága autókkal, mint a céggel, és a főváros felelőtlensége miatt válsághelyzetben képtelen arra, hogy uralja a közszolgáltatásokat, pedig Budapest a leggazdagabb város, nekik van a legtöbb lehetőségük arra, hogy a helyzetet kezeljék.

Már szemétügyben is hárít a baloldal 

– így reagált közösségi oldalán a Budapesti Fidesz. A kormánypárt fővárosi frakciója álságosnak tartja, hogy Karácsony Gergely korábban támogatta a brüsszeli szankciókat, a következmények miatt azonban már a kormányra mutogat, és tőle várja a megoldást. A frakció szerint már megszokott a főpolgármestertől, hogy soha semmiért nem vállalja a felelősséget. Hozzáteszik: a hulladékkezelés az önkormányzat feladata, az FKF Budapest tulajdonában van, vagyis minden felelősséget a főpolgármesternek és az FKF-et is irányító Mártha Imrének kell viselnie. 

– Nem bocsátja el a sztrájkoló munkavállalóit a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. – közölte a budapesti Városháza a Facebook-oldalán. Úgy fogalmaztak, hogy Budapest szolidáris város és nagyra becsülik a dolgozók munkáját. Azt írták, felelősséggel tartoznak a Budapest-család minden munkavállalójáért, és megértik az FKF sztrájkoló dolgozóinak helyzetét. Hozzátették, a tankerületekkel ellentétben nem vizsgálják a kialakult sztrájk munkajogi körülményeit és nem bocsájtják el a munkavállalóikat. Felidézték, hogy kedden tárgyalások kezdődtek a Budapesti Közművek (BKM) Nonprofit Zrt. vezetői és a sztrájkolók között. „A brutálisan megnövekedett megélhetési költségek miatt” a BKM képviselői bruttó 200 ezer forintos energiatámogatási hozzájárulást ajánlottak a dolgozóknak, amit október 14-éig kaphatnak meg. Emellett a pótlékok 50 százalékát az alapbér részévé tennék november 1-jétől – egészítették ki.

A közleményben az is olvasható, hogy a tárgyalásokat folytatják, azonban továbbra is várják a tárgyalóasztalhoz a nemzeti kukaholding képviseletét, akik eddig visszautasították a részvételt. Úgy fogalmaztak, hogy a kukaholding évente 5 milliárd forinttal kevesebbet juttat el a Budapesti Közművekhez, mint amennyit a fővárosiak szemétdíjként befizetnek. Amennyiben ezt az egyébként jogosan járó összeget a BKM rendelkezésére bocsájtanák, nagymértékben hozzájárulnának a tárgyalások sikeres lezárásához – írta a Városháza.

Kiemelték, hogy ugyanakkor nemcsak a dolgozók, hanem a budapesti polgárok felé is van feladatuk, utóbbiak joggal várják a szemét elszállítását,
szerdára „lényegében teljesen leállt a hulladékszállítás Budapesten”. Megjegyezték, éppen ezért fordul ezen a napon Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi kormányhivatal vezetőjéhez, Sára Botondhoz, hogy tegye lehetővé a szükségellátást. Amennyiben a kormányhivatal ehhez hozzájárul, a katasztrófavédelem fogja ideiglenesen ellátni a hulladékszállítási feladatokat – olvasható a közleményben.

Borítókép: Sztrájkoló szemétszállítók (Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.