Halálos fenyegetések érték a ZSIMA vezetőjét

Róna Tamás főrabbi szerint zsidó zsidónak is farkasa.

Munkatársunktól
2022. 10. 26. 16:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengeteg negatív, sőt fenyegető üzenetet is kapott az elismerő megjegyzések mellett Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (ZSIMA) elnöke közösségi oldalán. A főrabbi megosztotta Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi levelét, amit a zsidó újév, Ros Hásáná alakalmából küldött Magyarország öt legfontosabb zsidó vallási vezetőjének, és egy rövid üzenetben megköszönte a kormányfő gesztusát. Róna Tamás szerint a megújulás küszöbén áll a magyar neológia, azonban esete is bizonyítja: zsidó zsidónak is farkasa.

„Gondoltam, hogy ennek a posztomnak figyelemfelkeltő hatása lesz, de azt nem, hogy ilyen rövid idő alatt, ilyen erős indulatokat fog gerjeszteni. 

Nagyon vehemens kommenteket kaptam, többen határok nélkül kritizáltak, fenyegetőztek, sőt halálos, életveszélyes fenyegetéseket is kaptam. A kritikát jól viselem, de a saját vagy akár a családomat, szeretteimet fenyegető üzeneteket nem hagyhatom szó nélkül, hiszen nem csak rabbi vagyok, de férj és apa is. Fontolgatom a jogi lépéseket az ügyben" 

– mondta a főrabbi, aki ezzel az esettel szeretné felhívni a figyelmet a magyar neológ zsidóság berkein belüli viszonyokra. „Nem szeretném nevén nevezni azokat, akik a bizonyos kommentek és a fenyegetések mögött állnak, de annyit elmondhatok: rengeteg zsidó vallású ember kommentelt, sőt a nyomdafestéket nem tűrő, fenyegető üzenetek mögött a judaizmushoz köthető közéleti szereplők is vannak." - fűzte hozzá.

Szándékosan szerettem volna, hogyha ez a posztom nyilvános, mert ennek üzenete van; az egyházi és a közösségi értékek mellett való kiállás és az összetartozás erősítése. A miniszterelnök üzenetét is egy ilyen gesztusnak tartom, hiszen rabbiként illetve a ZSIMA elnökeként prioritás volt, van és lesz számomra a mindenkori magyar kormánnyal való együttműködés

– hangsúlyozta. Emellett kitért arra, hogy Magyarországon kevesek számára egyértelmű az egyházak oktatási és egészségügyi intézményeket működtető szerepe, ahol idősgondozás és betegápolás történik. Ezek mind állami segítséggel valósulnak meg, amiért hálájukat fejezik ki - zárul a közlemény.

Borítókép: Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.