időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Vizoviczki-ügy: karnyújtásnyira az ítélet minden idők egyik legsúlyosabb rendőri korrupciós perében

Pámer Dávid
2022.10.07. 14:25 2022.10.07. 15:25
Vizoviczki-ügy: karnyújtásnyira az ítélet minden idők egyik legsúlyosabb rendőri korrupciós perében

Több mint tíz évvel az egész magyar igazságszolgáltatást megrázó rendőri korrupciós ügy kirobbanása után, október végén ítéletet hirdethetnek azoknak a volt rendőri vezetőknek az ügyében, akiket a vád szerint a Hajógyári-sziget egykori ura, Vizoviczki László korrumpált. A rendőrség egykori csúcsvezetői azért vannak nehéz helyzetben, mert Vizoviczki évekkel ezelőtt beismerte a bűncselekményeket, amiért jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Október végén első fokú ítélet születhet azoknak a volt főrendőröknek az ügyében, akiket a vád szerint az éjszakai élet hírhedt ura, Vizoviczki László korrumpált – tudta meg a Magyar Nemzet a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályától. A zárt ajtók mögött zajló perben jelenleg a védői perbeszédek hangzanak el, utána a vádlottak beszélhetnek az utolsó szó jogán, azt követően pedig várhatóan kihirdetik az ítéletet.  

Vizoviczkire és a rendőri vezetőkre 2012. május 31-én, illetve június elején csaptak le Budapesten a hatóságok. A Hajógyári-sziget urán kívül többek között bilincs kattant a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetője, az NNI speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori irányítója, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetője, valamint a BRFK volt felderítő nyomozója csuklóján is. 

 

Az akkori gyanú és a későbbi vád szerint a diszkócsászár milliós összegeket fizetett azért, hogy bűnügyi információkhoz jusson, illetve szórakozóhelyeit ne zargassák a hatóságok, konkurensei diszkóit viszont razziákkal lehetetlenítsék el.  

 

A Vizoviczki elleni nyomozás a rendőrség belső elhárításaként is működő Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF). A diszkócsászár, több egykori főrendőr és társaik ügyében többek között bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. A vesztegetéses eljárásban huszonkét vádlott, köztük hét volt rendőrtiszt – öten vezető beosztású volt rendőrfőtisztek –, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő szerepelt. 

Vizoviczkiék korrupciós perét 2015. január 14-én zárt eljárásban kezdte tárgyalni a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa, ám évekkel később egy bírócsere történt és a rendszerváltás óta legsúlyosabb rendőri korrupciós büntetőügy a fővárosba került. A vesztegetési ügyhöz hozzátartozik az is, hogy több korábbi érintett is megúszta az eljárást, többek között az a 61 belvárosi rendőr, akiknél ugyancsak azt vizsgálták, hogy kenőpénzekért hozzájárultak-e Vizoviczki szórakozóhelyeinek sikeres működéséhez. Ezekben az ügyekben 2015-ben bizonyítottság hiánya, illetve elévülés miatt megszüntették a nyomozást.

 

A diszkópápa hosszú évek tagadása után végül 2019 őszén a bíróságon a vádiratban felsorolt bizonyítékokat elfogadva beismerte a bűnösségét, így elismerte azt is, hogy rendőröket vesztegetett meg.

 

Mindezekért hét év szabadságvesztésre ítélték. A rendőri vezetők tagadták bűnösségüket, ugyanakkor rendkívül nehéz helyzetbe kerültek azáltal, hogy Vizoviczki ellenük vallott. Talán emiatt sem meglepő annyira az a fordulat, hogy a bíróság évekkel ezelőtt az ügyész indítványára letartóztatta az egyik volt főrendőrt, Gulyás Imrét, mivel adatok merültek fel arra nézve, hogy egyik vádlott-társát arra próbálta pénzért rávenni, hogy helyette is vállalja magára a bűncselekményeket.

Vizoviczki emellett bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt szintén ugyanennyit kapott jogerősen, a vád és az ítélet szerint a diszkópápa a kétezres évek közepére több éjszakai szórakozóhelyen szerzett befolyást Budapesten, legális, illetve illegális eszközökkel átvette több mulató, valamint több, a Hajógyári-sziget területén található vendéglátóipari egység üzemeltetését. Az erőszakos, illetve egyéb úton megszerzett diszkók, bárok, mulatók a hatóság által vizsgált, 2010 és 2012 közötti időszakban több száz milliós bevételre tettek szert, azonban Vizoviczki utasítására megtévesztették az adóhatóságot, és a tényleges jövedelemnek csak egy részét vallották be.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, Vizoviczki mind az adócsalási, mind a vesztegetési ügyében szerette volna elkerülni a felelősségre vonást, amiért cserébe politikusok fejét ajánlotta az ügyészségnek. 2014 decemberében például terhelő információkat ígért Gyurcsány Ferencről és Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszterről a Központi Nyomozó Főügyészségnek, majd felajánlotta, hogy a háttérbe húzódva, a nyomozati és bírósági szakból is kimaradva, operatív együttműködőként segítené a hatóságok munkáját a két politikus ügyében. 

 

Azt a legfőbb ügyész is elismerte, hogy az éjszaka császára politikusokat érintő információkat bocsátott az ügyészség rendelkezésére annak érdekében, hogy megállapodást kössön. 

 

Az egyezség Polt Péter szerint azért nem köttetett meg, mert Vizoviczki bűnszervezetben követte el a terhére rótt, kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményeket, ezért az ügyészség úgy döntött, hogy fontosabb a diszkócsászár megbüntetése, mint a vele való együttműködés.

Borítókép: Vizoviczki László (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.