Vizoviczki László 2030-ig marad fegyházban

Az éjszaka volt császára, diszkópápa, azaz Vizoviczki László nem volt kíváncsi az ítélete kihirdetésére csütörtökön; a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületében Kiss Róbert hadbíró a távollétében közölte: többrendbeli, folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés, minősített adatokkal történő visszaélés és más bűncselekmények miatt hét év fegyházra és 108 millió forintos pénzbírságra ítélte részítéletében a katonai tanács. Vizoviczki mellett hét vádlott-társ, köztük a tűzoltó százados is beismerő vallomást tett, őket szintén elítélte a hadbíró. Tizennégy további vádlott – köztük a megvesztegetett főrendőrök – azonban továbbra is mindent tagad, így ügyükben tovább tart a bizonyítási eljárás.

2020. 07. 16. 16:44
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert, a nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján 2012 február­jában kezdődött, majd május 31-én őrizetbe vették Vizoviczkit, a testőrét, Varga Istvánt (ő a koronatanú), valamint Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét és Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét. 2012 június elején kattant a bilincs Gulyás Imrének, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya egykori vezetőjének és Koblencz Attilának, a BRFK volt felderítő nyomozójának csuklóján. Gulyás Imrét június közepén tartóztatta le a vádat képviselő ügyész indítványára a bíróság, mert a felmerült adatok szerint egyik vádlott-társának fizetett volna azért, hogy helyette is vállalja magára a terhükre rótt bűncselekményt. Gulyás és védője megfellebbezte a letartóztatást, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azonban fenntartja a letartóztatási indítványt, és a fellebbezés elutasítását indítványozta.

Vizoviczkit a részítéletében 108 millió forint vagyonelkobzásra is ítélte a hadbíró. Az éjszaka volt császára 2018-tól tölti a másik büntetőperében rá kiszabott hétéves fegyházbüntetését. Ebből a büntetésből még három éve van hátra, mivel sem a csütörtöki, sem a régebbi ügyében kapott ítélet nem szakítható meg feltételesen, 2030-ig biztosan rácsok mögött marad. A 33 milliárd forintos költségvetési csalás vádirata szerint Vizoviczki megkérdőjelezhetetlen vezetőként irányította az általa létrehozott bűnszervezetet, és legalább negyven éjszakai szórakozóhelyének milliárdos bevételei hozzá kerültek. A vádirat szerint erőszakos, illetve egyéb úton szerezte meg a diszkókat, bárokat, mulatókat. A nyomozók által vizsgált 2010 és 2012 közötti időszakban keletkező milliárdos bevétellel trükköztek, Vizoviczki utasítására megtévesztették az adóhatóságot, és a tényleges jövedelemnek csak egy részét vallották be. Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolta meg őt és társait a Központi Nyomozó Főügyészség.

Ebben az ügyben a hét év fegyház mellett 330 millió forintos vagyonelkobzásban is részesült az elítélt, így összesen már 438 milliós vagyonrészét kobozták el tőle.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.