Tíz év után ítélkeznek a korrupcióval vádolt rendőrök ügyében

Tíz év után az első fokú ítéletig juthat a tervek szerint a Vizovoczki László megvesztegette egykori főrendőrök büntetőpere a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa előtt. A belváros császára már másfél éve mindent beismert.

2022. 02. 23. 11:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is zárt tárgyalás keretében zajlik a bizonyítási eljárás a Vizoviczki László által megvesztegetett egykori főrendőrök ügyében, első fokú ítélet 2022. első fél évében várható – tudtuk meg a Fővárosi Törvényszéken. 

A baloldal által felkarolt Vizoviczki László egyebek mellett saját beismerő vallomására épülő ítéleti tényállások szerint főrendőrök és más hatósági emberek megvesztegetésével biztosította, hogy 52 szórakozóhelyből álló cégbirodalma zavartalanul, hatósági ellenőrzések nélkül tudjon működni éveken át. 

A neki dolgozó hatósági emberek egy része rendszeres fizetést kapott a jól megszolgált „munkáért” cserébe. Vizoviczki emberei így mindig előre tudták, hogy mikor várható razzia, ugyanakkor a konkurenciát rendszeresen zaklatták a lefizetett hatósági emberek.

Mindez azonban csak a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) 2010-es megalakulásáig tudott zavartalanul működni. Az NVSZ ugyanis új frontot nyitott a szervezett bűnözés elleni fellépésben. Ennek egyik ékes példája Portik Tamás elfogása volt, akit azóta kétszer is jogerősen elítéltek összesen 28 év fegyházra gyilkosságok felbujtójaként, és ma is két büntetőper – a Fenyő-gyilkosság, illetve a Gyüre-gyilkossággal összevont ügetőhajtó elleni gyilkossági kísérlet  miatt – zajlik.

A másik nagy ügy Vizoviczki Lászlóé volt. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján 2012 február­jában kezdődött, majd május 31-én 

őrizetbe vették Vizoviczkit, a testőrét, Varga Istvánt (ő a koronatanú), valamint Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét és Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét. A bilincs 2012 június elején kattant Gulyás Imrének, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya egykori vezetőjének és Koblencz Attilának, a BRFK volt felderítő nyomozójának csuklóján. 

Az eljárás során Vizoviczkin kívül előbb-utóbb mindenki kikerült a letartóztatásból, ám 

Gulyás Imrét 2020. június közepén ismét letartóztatta a vádat képviselő ügyész indítványára a bíróság, mert a felmerült adatok szerint egyik vádlott-társának fizetett volna azért, hogy helyette is vállalja magára a terhükre rótt bűncselekményt. 

Gulyás Imrét 2020-ban ismét letartóztatták (Forrás: Origó)

Gulyás letartóztatásának meghosszabbításáról a közelmúltban kellett dönteni, a védelem szabadlábra helyezését, az ügyészség a kényszerintézkedés hatályának meghosszabbítását indítványozta. Ez utóbbinak adott helyt az illetékes bíróság, amit a védelem megfellebbezett, ám ennek nincs halasztó hatálya: Gulyás marad letartóztatásban.

Visszatérve Vizoviczkire, ő különösen nagy értékű költségvetési csalás miatt jogerősen 7 év fegyházat kapott korábban, majd 2020-ban ugyancsak 7 év fegyházat kapott a főrendőrök és más hatósági emberek megvesztegetése miatt, és ez az ítélet is jogerőssé vált másodfokon. 

Vizoviczki lapértesülések szerint beismerte tettét, így megúszta a maximálisan kapható 15 évet, igaz, büntetését teljes egészében ki kell töltenie. Ma is ül, és még nyolc éve van hátra az összesen 14 évből.

Amikor 2020-ban Vizoviczki beismerte tettét, a főrendőrök ügyét elkülönítették és így tárgyalják tovább. A zárt ülést az indokolja, hogy a bizonyítási eljárás során fény derülhet olyan részletekre is, amik az operatív felderítésről szólnak, így akár nemzetbiztonságilag is kényesek lehetnek.

Az alapügyben érintett volt rendőrtisztek, köztük több magas beosztású főtiszt ügye továbbra is a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa előtt zajlik, ahol összesen 14-en ülnek majd a vádlottak padján. 

Valamennyi rendőr tagadja a vádakat. Ezzel szemben áll Vizoviczki teljes körű beismerő vallomása, amivel állítólag a korrumpált rendőrtisztek szerepét is egyértelműen bemutatta. 

Az elsőfokú, Vizoviczkire és 8 további, tettét beismerő vádlottra vonatkozó részítélet kihirdetése után a vádat képviselő katonai ügyész azt mondta a sajtónak: a volt rendőrök akár háromszor nagyobb büntetést kaphatnak, mint az őket megvesztegető Vizoviczki. Fejes Erik katonai ügyész kifejtette, hogy korrupciós ügyekben a büntető jogszabályok különbséget tesznek a jogtalan előnyt (esetünkben pénzt) felajánló és az azt elfogadó között: 

azokat a vádlottakat – jelen esetben a lefizetett rendőröket és más hivatalnokokat –, akik kapták vagy kérték ezt a jogtalan vagyoni előnyt, sokkal szigorúbban kell büntetni.

– Azon bűncselekmények elkövetését, amelyekért az elsőrendű vádlott egyenként 1–5 év büntetésre volt ítélhető, az ő esetükben 5–15 évig terjedő szabadságvesztéssel lehet sújtani, vagyis akár háromszor annyit is kaphatnak, mint Vizoviczki – jelentette ki a katonai ügyész.

Borítókép: Vizoviczki László a tárgyalóteremben (Forrás: PestiSrácok/Mészáros Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.