Bomlik a baloldal Pesterzsébeten

Információink szerint Szőnyi Attila képviselő saját pártja hitelességét megkérdőjelezve kilépett a Momentumból.

Magyar Nemzet
2022. 11. 22. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindig féltem attól, hogy egy politikai közösséghez való csatlakozáskor meg fogom-e látni azt a fordulópontot, amikor saját hitelességem érdekében lépnem kell, amikor el kell engednem mindazt, amit addig építettem” – olvasható az azóta eltávolított bejegyzés Szőnyi Attila momentumos pesterzsébeti képviselő közösségi oldalán. 

Szőnyi mindezt annak apropóján írja, hogy Stummer János volt jobbikos képviselő nemrég belépett a Momentumba, ami miatt információink szerint ő a kilépés mellett döntött. A pesterzsébeti képviselő úgy fogalmaz,

a párt, amelyik saját, hosszasan felépített hitelével legitimálja egy különböző mélységekben kirekesztő szervezet politikai vezetőjét, relativizálva tetteinek súlyát, politikai árat adva a megbélyegzésnek, nem lehet tovább otthonom.

Szőnyi ezután hosszan fejtegeti Stummer jobbikos előéletét; mint írja, „Stummer János a 2010-es években az akkor nyíltan antiszemita és rasszista Jobbik IT egyik alapítója és vezetője volt. Később nemcsak tagja marad a Jobbiknak, hanem különböző vezetői pozíciókban meghatározta annak irányvonalát, teljes politikai munkásságában elfogadható kompromisszumnak érezte különféle társadalmi csoportok megbélyegzését, megszégyenítését és az ezáltal szerzett politikai haszon learatását. Nem fiatalkori kisiklás volt, még tavaly is megszavazta azt a homofób törvényt, ami összemossa a pedofíliát az LMBTQ-közösséggel. 

Stummer János őszintén, külső nyomás és azonnali politikai haszonszerzés nélkül egyik általa megbélyegzett közösségtől sem kért elnézést soha. Ha ez megtörténik, akkor emberileg nyerhet bocsánatot, ugyanakkor politikai vezetőként hitelességét örökre eljátszotta” – vélekedik a Momentum képviselője.

Végül hozzáteszi, bízik benne, hogy a Momentum vissza fog találni arra a centrista, liberális középútra, ahol eddig haladt, a kirekesztő politika relativizálása elfogadhatatlan átlépése annak a bizonyos vörös vonalnak. Egy következmények nélküli Magyarországon nincs remény.

A pesterzsébeti baloldal az utóbbi időben folyamatosan botrányokba keveredik. Mint azt megírtuk, Csaszny Márton pesterzsébeti baloldali képviselő például egy testületi ülésen az európai szankciókat éltetve úgy fogalmazott, „a világ felkészült a gázfogyasztás visszaszorítására, a gázár változásán az látszik, hogy az euró­pai szankciók nem sújtották a fejlett országokat, hanem felívelő pályát adtak neki”. Csaszny egyébként korábban kilépett az erzsébeti MSZP-frakcióból, úgy hírlik, ma már Gyurcsány pártjával, a DK-val szimpatizál. 

Az is kiderült, hogy már a jelöltállítás is kifogott a helyi baloldalon. December 18-án időközi önkormányzati választást tartanak Pesterzsébeten, a baloldal azonban nemcsak hogy nem tudta elkezdeni időben a jelöltállításhoz szükséges aláírásgyűjtést, de értesülésünk szerint a jelölt személyét illetően sincs egyetértés az ellenzéki pártok között. 

És akkor nem említettük még Nemes Lászlót, aki az önkormányzati taxikártyabotrány miatt volt kénytelen lemondani alpolgármesteri címéről. 

Borítókép: Szőnyi Attila pesterzsébeti képviselő (Fotó: a pesterzsébeti Momentum Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.