időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Korányi Dávid beismerte: nem volt véletlen a kampányuk időzítése

Magyar Nemzet
Forrás: Telex.hu
2022.11.22. 13:25 2022.11.22. 14:37
Korányi Dávid beismerte: nem volt véletlen a kampányuk időzítése

Ez nem pártpolitikai vagy kampánytámogatás

– jelentette ki a Telexnek az amerikai pénzekről Korányi Dávid, az Action for Democracy (A4D) szervezet elnöke. Szerinte ezért is nem tudhatott róla Ungár Péter, valamint a többi ellenzéki politikus. 

Mint ismert, Márki-Zay Péter mozgalma a választási kampányban közel kétmilliárd forintot kapott az Egyesült Államokból. Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje szerint minden szabályt betartottak, a Fidesz azonban a rendszerváltás óta történt legsúlyosabb pártfinanszírozási botrányról beszél. A pénzeket az Action for Democracy nevű, februárban alapított civil szervezet gyűjtötte, amelynek vezetője, Korányi Dávid, Karácsony Gergely városdiplomáciai tanácsadója, korábban pedig Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója volt.

A Telex megkeresésére Korányi a támogatás körülményeiről kifejtette: az A4D egy olyan információs, edukációs, kultúraváltoztató kampányt támogatott, amely kiáll az euroatlanti értékrend, a jogállamiság és a demokrácia mellett. 

Azt Korányi is elismerte, hogy az időzítés nem volt véletlen, de szerinte ezeknek az értékeknek valójában nincs közük a pártpolitikához.

„Mikor máskor próbáljuk meg bemutatni azt, hogy mit veszít a magyar társadalom a demokrácia és a jogállamiság lebontásával, az uniós pénzek ellopásával, a keletre sodródó politikával, és a gyáva lapítással, amit a magyar kormány az orosz agresszió fényében előad?” – tette fel a kérdést Korányi. Szerinte a választási kampány időszakában ezek abszolút kurrens témáknak számítanak, és kiemelte, hogy nem egy párt vagy jelölt kampányára adtak pénzt a szervezetével.

A Telex kérdésére, miszerint egy választási kampányban mégis hogyan lehet elválasztani a kettőt, ha az általuk támogatott civil mozgalom elnöke, Márki-Zay Péter az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje és listavezetője volt, Korányi úgy fogalmazott: „Mi ezt nagyon egyértelműen kikötöttük a szerződésben. Feketén-fehéren benne van, hogy a kettőt el kell választani.” Hozzátette: a támogatás célját pontosan meghatározták a szerződésben.

A cikkben szó van arról is, hogy csak a diaszpórában élő magyaroktól fogadtak el támogatásokat a kampányra. Korányi kifejtette, hogy az adománygyűjtő oldalon elkérték az útlevél számát, és a formátum alapján ellenőrizhették, hogy van-e magyar állampolgársága a támogatónak. – Nem a CIA által vezérelt gyíklények pénzéről van szó, hanem magyar diaszpórában élő állampolgárok donációja – fogalmazott Korányi. Elmondása szerint javarészt olyan, évekkel, évtizedekkel ezelőtt kiköltözött magyarok adtak mikroadományokat, akik figyelemmel kísérik a magyar közéletet, és zavarja őket, ami itthon történik, féltik a Magyarországon maradt családjukat. A neveket pedig a törvényi előírások miatt nem is hozhatnák nyilvánosságra. Állítja, ha bárki megfogalmazott volna is valamilyen kérést a pénzért cserébe, ő abban pillanatban visszautasította volna a támogatását. 

Az Action for Democracy elnöke egyébként mindeddig csak egy Facebook-bejegyzésben reagált, melyben többek között kifejtette, hogy először sokkolta a kormányzati lejáratás, és értetlenül áll az egész előtt, hiszen szervezete már márciusban kiadott egy sajtóközleményt a támogatásról, majd Márki-Zay Péter teljesen nyíltan kommunikált az amerikai forrásokról, és transzparens módon nyilvánosságra hozta a támogatási összegeket is. 

Korányi Dávid a választás előtt két hónappal alapította meg az Action for Democracy nevű civil szervezetet az Egyesült Államokban. A Telex kiemelte: az MMM-mel a nyáron végén véget ért Korányiék együttműködése, de Magyarországról nem vonul ki az A4D, a jövőben is szeretnének civil szervezeteket támogatni, mint ahogy Brazíliában és Olaszországban is teszik. 

Az Egyesült Államokból érkező támogatás miatt jelenleg rendőrségi nyomozás, illetve titkosszolgálati vizsgálat is zajlik. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője múlt csütörtökön azt közölte: miután a titkosszolgálatok vezetői megtették első jelentésüket az ellenzéki kampány külföldi finanszírozásával kapcsolatban a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, a Fidesz frakcióvezetője kérte a dokumentum 2051-ig elrendelt titkosításának feloldását. 

 

Borítókép: Korányi Dávid (Forrás: Wikipédia)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.