Marad a közmunkaprogram

Még idén hétmilliárd forint többletforrást biztosít az állam a futó közmunkaprogram folytatására, jövőre pedig 110 milliárd forintot szánnak rá a költségvetésből – mondta el a Magyar Nemzetnek a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence leszögezte: a gazdasági növekedésnek köszönhetően egyre több munkahely jött létre az utóbbi években, ami miatt logikusan csökkent a közmunkások száma.

2022. 11. 16. 5:50
null
20201016 Makó Visszavett közmunkások. Fotó: Szabó Imre SzI Délmagyarország Fotó: Szabó Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A közfoglalkoztatás a kormány egyik sikeres programja a 2010 utáni időszakból. A kormányzásunk elején magas volt a munkanélküliség, ezért sokaknak csak a közfoglalkoztatás tudott munkát és jövedelmet biztosítani a segélyek helyett – nyilatkozta lapunknak Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A politikus emlékeztetett, hogy a baloldal a kezdetektől támadta a közfoglalkoztatást, pedig az sokaknak nyújtott segítséget és kiszámíthatóságot. – A közfoglalkoztatottak létszáma 2016-ig folyamatosan nőtt több mint kétszázezer főre, majd ez a létszám a gazdasági növekedéssel és az egyre több munkahely létrejöttével napjainkra hetvenezer főre csökkent – vázolta fel a a közfoglalkoztatásban megjelenő folyamatokkal kapcsolatosan az államtitkár. 

Rétvári Bence államtitkár. Fotó: Kurucz Árpád

– Legutóbb azzal riogatott a baloldal, hogy jövőre töredékére csökken a közfoglalkoztatás költségvetési támogatása, ezért leállnak a közfoglalkoztatási programok. Ez természetesen teljesen alaptalan rémhírkeltés volt. A közfoglalkoztatási programok általában tavasszal indulnak, és ez 2023-ban is így fog történni – jelezte lapunknak a Belügyminisztérium miniszterhelyettese. 

Rétvári Bence hozzátette: az idén márciusban elindult programok őszi és téli továbbvitelére további hétmilliárd forintot biztosított a kormány az előirányzaton felül. – A 2023-as költségvetés nyári elfogadásakor pedig stabil anyagi alapot teremtettünk a közfoglalkoztatás jövő évi programjaihoz, amelyben 110 milliárd forint áll rendelkezésre ezen célokra – mondta el a politikus. 

Rétvári Bence kifejtette: a szankciók miatt egész Európát energiaválság sújtja, magas az infláció, gazdasági válság és a munkanélküliség veszélye fenyeget. Most tehát különösen fontos, hogy Magyarországon van egy kipróbált és jól működő közfoglalkoztatási program, ami nehéz helyzetben tud átmeneti segítséget kínálni a munkahelyüket elvesztőknek. 

– A magyar gazdaság és munkaerőpiac egyelőre válságálló, továbbra is rekordmagas (4,7 millió fő) a foglalkoztatottak száma, 3,8 százalékra csökkent a munkanélküliség, ami az ötödik legalacsonyabb az Európai Unióban. A szankciós válság miatt a kormány a munkahelyek védelmére számos programot indított el, ilyenek például a vállakozói kamatstop, a kis- és középvállalatok rezsitámogatása, a gyármentő program vagy épp a Széchenyi-kártya-program – sorolta az államtitkár. 

A baloldal a bevezetése után hosszú ideig támadta a közmunkaprogramot, egy 2015-ös panelbeszélgetésen a Párbeszéd politikusa, Tordai Bence ostoba, káros, irritáló programnak nevezte, és azt hangoztatta, hogy ki kell lépni a munkaalapú társadalom paradigmájából. 

A program sikerét látva a baloldali politikusok lassan, finoman kezdték áthangolni az erről szóló kommunikációjukat. 

Karácsony Gergely 2021-ben miniszterelnök-jelöltként már arról beszélt, hogy egy általa vezetett kormány megtartaná a programot. 

– A közmunka önmagában egy jó irány, de alapvetően át kéne gondolni – magyarázta Karácsony egy interjúban. 

Az idei évre a Párbeszéd egyenesen eljutott oda, hogy már a közmunkaprogram folytatását kezdte félteni: országgyűlési képviselőjük, Berki Sándor az utóbbi időszakban arról kezdett beszélni, hogy tudomást szerzett arról, miszerint a kormány csökkenteni fogja a felvehető közmunkások keretszámait. 

Borítókép: Átmeneti segítséget jelent a családoknak a közmunka (Fotó: Délmagyarország/Szabó Imre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.