időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Meghurcoltak címmel állandó kiállítás nyílt Kunszentmártonban

MAGYAR NEMZET
Forrás: Sajtóközlemény
2022.11.24. 18:27 2022.11.24. 18:46
Meghurcoltak címmel állandó kiállítás nyílt Kunszentmártonban

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Területfejlesztési Miniszter Hivatala parlamenti államtitkára nyitotta meg Kunszentmártonban azt az emlékkiállítást, amely Meghurcoltak címmel, az 1950-es évek elején a kommunista diktatúra által Budapestről az alföldi városba kitelepítettek emléke előtt tiszteleg – áll a Miniszterelnökség sajtóközleményében.

A tárlat anyaga az 1940-es, 50-es évek társadalmi légkörét idézi fel, és a kuláknak bélyegzett kunszentmártoni, valamint a Budapestről Kunszentmártonba kényszerrel kiköltöztetett családok szenvedéseit mutatja be.

Latorcai Csaba rámutatott, hogy a kiállítás egyfajta mementóként állítja elénk a bolsevik diktatúra borzalmait, amelyeket honfitársaink százai, ezrei voltak kénytelenek átélni az 1940–50-es évek fordulóján. Megmutatja, hogy milyen volt megtapasztalni a csengőfrászt, a kitelepítést, a „kulák” megbélyegzést, a vallásüldözést – írják. 

A bolsevik diktatúra az éleződő osztályharc nevében szinte bárkit a kitelepítés vagy az internálás sorsára juttathatott – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A közleményből kiderül, hogy

ez az osztályharcos hevület mindmáig jellemzi a baloldali-liberális, Nyugat-Európában egyre inkább neokommunista elitet. 

Ugyanazokat az ideákat képviselik ma is, azzal a különbséggel, hogy az osztályharcot ma genderideológiának hívják, és kitelepítések helyett kiközösítik azokat, akik ennek az egyébként tudománytalan gondolatrendszernek ellent mernek mondani.

Európa és benne a nemzetek megújhodása nem a múlt végképp eltörlésével, liberális vagy éppen neokommunista átírásával, hanem a múlt bölcs megértésével, összefogással, a zsidó–keresztény kultúrából táplálkozó identitásunk vállalásával és megerősítésével, valamint megőrzésével teljesíthető ki – zárta beszédét Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Területfejlesztési Miniszter Hivatala parlamenti államtitkára.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI /Bruzák Noémi)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.