Meghurcoltak címmel állandó kiállítás nyílt Kunszentmártonban

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Területfejlesztési Miniszter Hivatala parlamenti államtitkára nyitotta meg Kunszentmártonban azt az emlékkiállítást, amely Meghurcoltak címmel, az 1950-es évek elején a kommunista diktatúra által Budapestről az alföldi városba kitelepítettek emléke előtt tiszteleg – áll a Miniszterelnökség sajtóközleményében.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Sajtóközlemény2022. 11. 24. 18:27
null
Budaörs, 2015. március 8. Mécsest gyújtanak az áldozatok fényképe elõtt a Recski Szövetség Egyesület, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz), az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége, a Szovjetunióban volt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezete (Szorakész), az 1956-os Nemzetõrök Hagyományápoló Tanácsa és a Magyar Politikai Elítéltek Közössége a kommunista diktatúrák áldozatainak emlékére tartott megemlékezésén a budaörsi városháza elõtt 2015. március 8-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárlat anyaga az 1940-es, 50-es évek társadalmi légkörét idézi fel, és a kuláknak bélyegzett kunszentmártoni, valamint a Budapestről Kunszentmártonba kényszerrel kiköltöztetett családok szenvedéseit mutatja be.

Latorcai Csaba rámutatott, hogy a kiállítás egyfajta mementóként állítja elénk a bolsevik diktatúra borzalmait, amelyeket honfitársaink százai, ezrei voltak kénytelenek átélni az 1940–50-es évek fordulóján. Megmutatja, hogy milyen volt megtapasztalni a csengőfrászt, a kitelepítést, a „kulák” megbélyegzést, a vallásüldözést – írják. 

A bolsevik diktatúra az éleződő osztályharc nevében szinte bárkit a kitelepítés vagy az internálás sorsára juttathatott – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A közleményből kiderül, hogy

ez az osztályharcos hevület mindmáig jellemzi a baloldali-liberális, Nyugat-Európában egyre inkább neokommunista elitet. 

Ugyanazokat az ideákat képviselik ma is, azzal a különbséggel, hogy az osztályharcot ma genderideológiának hívják, és kitelepítések helyett kiközösítik azokat, akik ennek az egyébként tudománytalan gondolatrendszernek ellent mernek mondani.

Európa és benne a nemzetek megújhodása nem a múlt végképp eltörlésével, liberális vagy éppen neokommunista átírásával, hanem a múlt bölcs megértésével, összefogással, a zsidó–keresztény kultúrából táplálkozó identitásunk vállalásával és megerősítésével, valamint megőrzésével teljesíthető ki – zárta beszédét Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Területfejlesztési Miniszter Hivatala parlamenti államtitkára.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI /Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.