Újabb lépés az EU-val való megegyezés felé

Fontos javaslatokat tárgyal meg a héten a Tisztelt Ház: zárószavazás várható a baloldal által támadott, Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról, a képviselők emellett döntenek az Aranybulla emléknapjáról, valamint újabb törvényjavaslatok vitája kezdődik meg, amelyek az Európai Unióval történő megegyezéshez kapcsolódnak.

2022. 11. 21. 6:23
null
20220620 budapest parlament rendkivuli ulese havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten folytatja munkáját az Ország­gyűlés, a hétfőtől csütörtökig tartó ülésen pedig több fontos javaslat zárószavazására is sor kerül. A mai ülés a kormány és az ellenzék közötti politikai vitákról szóló, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, és a szokásos rendtől eltérően a plénum előtt felszólal Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló is. Ezután kerül sor az interpellációkra, az azonnali kérdésekre, valamint a kérdésekre.

A képviselők az e heti ülésen több fontos indítványról is szavazhatnak. Az egyik ilyen a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosítása.

Emlékezetes, hogy a módosító csomag általános vitája több baloldali politikus obstrukciója miatt közel egy napot vett igénybe. A maratoni hosszúságú vitát az LMP teljes frakciója mellett a Párbeszéd képviselőcsoportjának két tagja, Tordai Bence és Jámbor András tartotta fenn, akik a javaslatnak az állam szociális szerepvállalásával kapcsolatos részeit kifogásolták. 

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a vita során elmondta: a kormánynak továbbra is a magyarok biztonsága az első, ennek szellemében született meg a javaslat. 

Hozzátette: a javaslat kitér a szociális ellátásra, de nem érinti a szociális szolgáltatások tartalmát, igénybevételének feltételeit, viszont egységesebb lesz a juttatások megállapítása.

A keddi ülésnapon szavaznak a képviselők az 1222-es Aranybulla jelentőségéről és az Aranybulla napjáról szóló javaslatról. A kormánypárti előterjesztés indoklása, hogy a magyar államfejlődés és az alkotmányos önazonosság kiemelkedően fontos dokumentuma az Aranybulla. 

Mint írják, az Aranybullát a történeti hagyomány szerint II. András április 24-én adta ki, így ez a nap alkalmat ad a megemlékezésre.

Emellett a keddi ülésnapon megkezdődik több, az Európai Unióval való megegyezéshez szükséges javaslat vitája is. Az egyik ilyen célja, hogy autonóm jogállást biztosítson az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság számára. 

Ismert: az őszi ülésszak során a Tisztelt Ház munkájának középpontjában a hazánknak járó uniós források megszerzéséhez szükséges módosító javaslatok elfogadása állt. Az egyik legfontosabb vállalás az Integritás Hatóság felállítása volt, ami múlt szombaton kezdte meg a munkáját. A szervezet alapvetően az uniós forrásokból megvalósuló projektek közbeszerzési eljárásait fogja vizsgálni, és közbeléphet, ha olyan szabálytalanságot észlel, amely az uniós források nem megfelelő felhasználására ad lehetőséget.

Borítókép: a parlament rendkívüli ülése 2022. június 20-án (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.