Megtalálta Korányi Dávid utódját Karácsony Gergely

Kendernay János, az LMP korábbi társelnöke lesz Karácsony Gergely főpolgármester új városdiplomáciai főtanácsadója, aki így a baloldal kampányfinanszírozási botrányának főszereplőjét, Korányi Dávidot követi a poszton.

2022. 12. 02. 14:18
A guruló dollárok útját Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, Korányi Dávid egyengette az általa vezette Action for Democracy nevű szervezeten keresztül (FORRÁS: FACEBOOK / KARÁCSONY GERGELY)
Forrás: FACEBOOK / KARÁCSONY GERGELY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kendernay János a főváros új városdiplomáciai vezetője – jelentette be a Facebook-oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Emlékezetes, hogy az LMP korábbi társelnöke előtt ezt a pozíciót Korányi Dávid, a guruló dollárok botrány egyik kulcsfigurája látta el. Szeptemberben viszont kiderült, hogy a főváros közös megegyezéssel szünteti meg a New Yorkban élő Korányi Dávid tanácsadói szerződését.

Karácsony a bejegyzésben köszönetet mondott Korányinak, és a közös sikerek hangoztatása közben külön kitért a Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák Építéséért elnevezésű Soros-konferencia megrendezésére is.

Az esemény támogatói között előkelő helyen szerepelt a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok is.

Ismert: nyár végén maga Márki-Zay Péter vallotta be, hogy százmilliókat – sőt mint utóbb kiderült: hárommilliárd forintot – kapott a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az Egyesült Államokból. Márki-Zay Péter egyértelműen beismerte, hogy a baloldali pártok választási kampányára költötték az Amerikából kapott dollármillió­kat. A Korányi által vezetett Action for Democracy nevű szervezeten keresztül az MMM-nek juttatott csaknem kétmilliárd forintból finanszírozták az óriásplakátokat, a Facebook- és YouTube-hirdetéseket. Korányi az utolsó baloldali miniszterelnök, Bajnai Gordon mellett a Miniszterelnöki Hivatal kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkára volt. 

Karrierjének fontos állomása volt, hogy 2009 szeptemberében elkísérte a volt kormányfőt az ENSZ-közgyűlés 64. ülésszakának általános vitájára, és az akkori miniszterelnök ezt követően Soros Györggyel is találkozott. 

Ezután Korányi Dávid az energiaüzletben is megfordult, és nemrég előkerült egy olyan 2015-ös felvétel, amelyben már akkor arról beszél, hogy az Oroszországra kivetett szankciókat fenn kell tartani és meg kell hosszabbítani (ekkoriban a Krím elcsatolása miatt hoztak szankciókat az oroszok ellen). Korányi pályafutásának másik fontos pontja volt, hogy 2019-től egészen mosta­náig Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadójaként is dolgozott.

A guruló dollárok ügyének legutóbbi fejleményei közé tartozik, hogy Korányi Dávid hétfőn a Telexen keresztül kezdett lázas magyarázkodásba Rákay Philip leleplező videója után. Mint köztudott, a Megafon munkatársa az Internet Archive – kvázi digitális levéltár – segítségével három ponton leplezte le a baloldal korábbi hazugságait. Az első, hogy az Action for Democracy igenis a választási kampányhoz gyűjtötte az adományokat, nem pedig a „kultúra megváltoztatásához” kértek anyagi segítséget. A második, hogy szó sem volt mikroadományokról, hiszen az Action for Democracy még élő adománygyűjtő felülete szerint csupán tizenegyen utaltak pénzt a szervezet felhívására. A harmadik pedig, hogy bár ennek az ellenkezőjéről beszéltek, valójában az adományozóknak nem kellett feltüntetniük az útlevélszámukat, erre ugyanis lehetőségük sem volt.

Később pedig már újabb magyarázkodásba kezdett Korányi, miután közleményben jelezte: soha nem állította, hogy csak mikroadományokból gyűlt volna össze a hárommilliárd forint, ám a korábbi nyilatkozatokban az intézményi támogatókat nem említette.

Borítókép: Korányi Dávid és Karácsony Gergely. (Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.