Nem félni! – A Magyar Nemzeti Médiaszövetség reagálása a sajtószabadságot ért újabb súlyos támadásra

Közleményt adott ki a szervezet Tordai Bence durva támadása miatt.

Magyar Nemzet
2022. 12. 14. 17:07
TORDAI Bence
Budapest, 2022. október 24. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetõ-helyettese felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. október 24-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozottan elítéli a sajtószabadságot és a személyiségi jogokat ért újabb durva támadást a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a szervezet. 

Hangsúlyozták, kiállnak megtámadott kollégájuk mellett, és visszautasítják, hogy politikusok újságírókat fényképük és nevük közlésével próbáljanak megfenyegetni, lejáratni és hallgatásra bírni.

Mint ismeretes, a Hír TV bemutatott egy felvételt, amelyen Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője telefonon ad instrukciókat a Tanítanék Mozgalom egyik képviselőjének a parlament múlt hétfői ülésén tartott akciójukhoz. A képviselő ma azt állította, hogy nem a Tanítanék Mozgalom képviselőjének adott tanácsokat pártja nevében a mozgalom tervezett akciójához. Megnevezett valakit a hívó telefonszámának tulajdonosaként, kiposztolta a riportot készítő újságíró képét és nevét, propagandistának minősítve őt.

A médiaszövetség emlékeztetett: szervezetük mindig is határozottan kiállt a sajtó és a vélemény szabadsága mellett. 

Felemelték a szavukat, amikor az ATV szerkesztőségét érte durva támadás egy budapesti polgármester részéről. Tiltakoztak, amikor politikai nyomásra bontottak szerződést a ferencvárosi önkormányzati havilap szerkesztőjével. Elítélték, amikor baloldali véleményvezérek egy nekik nem tetsző frekvenciadöntés miatt munkájuk feladására szólították fel az ATV-médiacsoport újságíróit. Nem hallgattak akkor sem, amikor egy ellenzéki pártvezető eltiltotta volna hivatásuk gyakorlásától azokat az újságírókat, akiket ő propagandistának ítélt.

Kiemelték, nem hallgatnak most sem: kiállnak megtámadott kollégájuk mellett. Felháborítónak tartják, hogy bárki egy neki nem tetsző hír után újságírók telefonszámai és családi kapcsolatai után nyomozzon és azokat közzétegye. 

Visszautasítják, hogy bizonyítékok és érvényes bírósági ítéletek nélkül bárki pellengérre állítson és megbélyegezzen munkájukat végző újságírókat, megsértve ezzel személyiségi jogaikat. Felszólítanak minden jóérzésű kollégát, hogy vállaljon szolidaritást a Hír TV bizonyítékok nélkül megtámadott riporterével. És ha már Tordai képviselő a MÚOSZ-hoz fordult, ők is felkérik a valaha szebb napokat látott szervezetet, vizsgálja ki, etikusnak tartja-e, hogy politikusok a magánéletet és a személyiségi jogokat megsértve ilyen durva támadásokat intézzenek munkájukat végző újságírókkal szemben – zárul az MNMSZ közleménye.

A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője mai Facebook-posztjában kijelentette: tőrbe csalták őt, mert egy katonatiszt telefonszámáról hívták fel. Ismeretes, hogy a napokban lebukott Tordai a Hír TV birtokába került felvételen egy olyan személlyel beszélt, akit a Tanítanék Mozgalom tagjának tartott. Bár a baloldali képviselő beismerte, hogy ő hallható a felvételen, elmondása szerint azt nem tudta, hogy a vonal másik végén nem a Tanítanék egyik tagja volt. Ezzel a vallomással Tordai máris ellentmondásba került, ugyanis felvetődik a kérdés, hogy egy választott képviselő, a Párbeszéd vezető politikusa milyen viszonyt ápol a politikamentesnek hirdetett Tanítanék Mozgalommal. Nehezen elképzelhető, hogy Tordai Bence egy vadidegennek beszélne pártja belsős dolgairól, sokkal valószínűbb, hogy tanácsokkal látja el a Tanítanék Mozgalmat. 

Az országgyűlési képviselő közösségi oldalán újfent arról ír, hogy „egy kis nyomozás” után rájött, hogy a Magyar Honvédség egyik tisztjének a telefonjáról jött a hívás, akinek a lánya annál a televíziónál dolgozik, ahol először kiszivárgott a hangfelvétel, vagyis a Hír TV-nél. „Nyilvános adatbázisok használatával kiderítettük, hogy a telefonszám a Magyar Honvédség alezredesének a nevén van, akinek a lánya a Hír TV riportereként dolgozik. Sakk-matt”.

Hozzátette, vizsgálatot kezdeményeznek a honvédelmi miniszternél, a MÚOSZ Etikai Bizottságához fordulnak és eljárást indítanak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), mivel Tordai szerint egy magánbeszélgetés engedély nélküli rögzítése, ártó szándékkal való manipulálása és nyilvánosságra hozása jogellenes.

Tordai Bence „kis nyomozása” azonban súlyos kérdéseket vet fel. Először is, honnan vette az elmondott információkat a Párbeszéd politikusa, és milyen alapon, milyen vizsgálatot kezdeményezne a Magyar Honvédségnél? Valószínűsíthető, hogy a politikus ezzel az akcióval a Tanítanék Mozgalommal fennálló kapcsolatáról igyekszik elterelni a figyelmet.

Ezenkívül a politikus azt is állította, hogy kereste az ügyben a Hír TV-t, azonban a csatorna közölte, semmilyen megkeresés nem érkezett Tordai Bence részéről. De Tordai Bence még ennél is tovább ment. Bejegyzéséhez annak a Hír TV-s riporternőnek a nevét és a képét is csatolta, aki állítása szerint a politikusra nézve kínos hangfelvételért felelős, ami a személyiségi jogok megsértését is felveti.

Itt azonban végleg megdől Tordai Bence mondókája.

A Magyar Nemzet értesülései szerint ugyanis a telefonszám, amiről Tordai Bencét hívták, a Hír TV-s riporternő sajátja volt. Korábban a család közös flottát használt, amely a riporternő édesapján keresztül valóban a Honvédelmi Minisztériumé volt. Ugyanezt a számot azonban a Hír TV riportere ma már a korábbi flottától függetlenül használja.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség állásfoglalása itt olvasható

Borítókép: Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.