időjárás -2°C Aranka 2023. február 8.
logo
Nézőpont Intézet: A magyarok többsége a béketárgyalásokat sürgetné

Ukrajna érdeke lenne a béke

Munkatársunktól
2022.12.02. 06:24 2022.12.02. 12:30
Ukrajna érdeke lenne a béke

A magyarok döntő többsége szerint inkább a béketárgyalások állnának Ukrajna érdekében, nem pedig a háború folytatása

– derül ki a Nézőpont Intézet november 28. és november 30. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült, aktuális kutatásából. Politikai hovatartozástól függetlenül minden társadalmi csoportban többségi álláspont, hogy az ukránok érdekében állna a béketárgyalások megkezdése. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi szolgálná Ukrajna érdekeit, a béketárgyalások vagy inkább a háború folytatása.

Tízből hét, azaz a választók hetven százaléka szerint inkább a béketárgyalások megkezdését kellene sürgetnie Ukrajnának, míg 

a háború folytatását csak minden ötödik magyar, húsz százalék vélte ukrán érdeknek.

A magyarok véleményét a politikai preferenciák sem befolyásolják az ügyről – mutat rá a Nézőpont Intézet felmérése. A kormánypárti és kormánykritikus szavazók közel hasonló mértékben – 73, illetve 69 százalék – vélik úgy, hogy a béketárgyalások állnának Ukrajna érdekében, míg a háborúpártiság kisebbségi álláspont – 22, illetve 16 százalék – mindkét táborban.

Forrás: Nézőpont Intézet

Nemzeti egyetértés mutatkozik a békepártiságban. Nemcsak a legnagyobb élettapasztalattal rendelkező hetven év feletti korosztály (84 százalék), de még a legfiatalabb 18–29 évesek több mint kétharmada (69 százalék) is úgy ítéli meg, hogy inkább a béketárgyalások állnak Ukrajna érdekében. A háborúpárti hangok nem győzték meg a brüsszeli fősodor álláspontjára általában nyitottabb fővárosiakat sem, 69 százalékuk szerint az ukránoknak inkább a békére kellene törekedni.

A Nézőpont Intézet felhívja a figyelmet, hogy miközben a nyugati világ egy hangos része a gazdasági háború folytatása és a fegyverkezés finanszírozása mellett érvel, a világ józanabbik fele a fegyveres harcok mielőbbi beszüntetését és a béketárgyalások megkezdését sürgeti. Utóbbi a konfliktus rendezésének békés módját, nem pedig a jelenlegi helyzet elfogadását jelentené.

Borítókép: Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által közreadott képen megrongált épület Vinnicjában 2022. július 14-én, miután orosz rakétatámadás érte a nyugat-ukrajnai várost (Fotó: MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.