Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

„Vérlázító, ahogy a Budaházy-ügyet kezelték a bíróságok”

Magyar Nemzet
2022.12.28. 14:49 2022.12.28. 15:44
„Vérlázító, ahogy a Budaházy-ügyet kezelték a bíróságok”

Korábban megírtuk, hogy államfői kegyelemben részesül a Budaházy-ügy hét érintettje, miután Novák Katalin köztársasági elnök aláírta az érintettek kegyelmi kérelmeit. Mint ismert, Budaházy Györgyöt 17 év fegyházra, további 14 vádlottat pedig összesen több mint száz év szabadságvesztésre ítélt terrorcselekmény és más bűntettek elkövetése miatt a fővárosi törvényszék idén márciusban.

Kondor Katalin, Hegedűs Loránt és a vádlottak családtagjai december 11-én jártak a Sándor-palotánál, hogy elvigyék a vádlottak kegyelmet kérő levelét a köztársasági elnöknek.

Lapunk Kondor Katalin rádiós és televíziós újságírót, a Budaházy-bizottság az Igazságtételért (BBI) nevű civil társaság alapítóját kereste az ügyben. Kondor Katalin üdvözölte, hogy hét vádlott kegyelmet kapott, ugyanakkor sajnálatosnak tartja a bíróságok jelenlegi működését. 

Mint mondta, a köztársasági elnök asszony is elismerte közleményében, hogy változtatni kell a bíróságok gyakorlatán, mert tevékenységük adott esetben vérlázító. 

Kondor Katalin nemcsak a Budaházy-ügy miatt, de sok tapasztalattal a háta mögött állítja, hogy a jogalkotásra nézve szégyen, ami ebben az ügyben történik. – Magyarország a bíróságok tekintetében tényleg nem jogállam, mert ezt a jogász szakmát gyakorlók akadályozzák – fogalmazott. Rámutatott, nehéz feldolgozni, hogy míg Budaházyék a börtönben vannak, Gyurcsány Ferenc és csapata szabadlábon, de mint mondta, számos más indokolatlan esetet is látunk, hiszen egy válóper is elhúzódhat évekig. A volt televíziós és rádiós műsorvezető szerint Novák Katalin jogosan mutatott rá, hogy a bíróságok működése nem hatékony és érthetetlen, hogy miért nyúlik el ilyen hosszúra az ügy lezárása.

– Budaházy Györgyék példátlanul szigorú büntetése súlyos támadás a magyar emberek igazságérzete ellen és felháborító a hosszú évekre elnyújtott késlekedés. Mondják, hogy a magyar társadalom jogásztársadalom, de ehhez az igazság keresése is hozzá tartozna, nem csak a létszám – zárta.

Borítókép: Kondor Katalin (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.